A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A 3 gyerekes nőkre is kiterjesztenék az szja-mentességet - milliók maradhatnak így a családoknál

Kercsó Dorottya - 2020-01-10
A miniszterelnök bejelentette, hogy tervezik a 4 gyerekes nők személyijövedelemadó-mentességét a 3 gyerekesekre is kiterjeszteni. Szakértők szerint ezzel akár 51 millió forintra is nőhet az az összeg, amennyit a három gyermeket nevelő családok megspórolhatnak, de azt a kormányfő is elismeri: nem biztos, hogy a nagyszabású terv megvalósítható.
A 3 gyerekes nőkre is kiterjesztenék az szja-mentességet - milliók maradhatnak így a családoknál

Orbán Viktor miniszterelnök az év első kormányinfóján bejelentette: terveik szerint a második családvédelmi akcióterv keretében a 3 gyerekes nőkre is kiterjesztenék az élethosszig tartó személyijövedelemadó-mentességet. Az intézkedés jelenleg a 4 vagy többgyermekes anyákra vonatkozik.

A Portfolio.hu kiszámolta, hogy ezzel, illetve a többi, gyerekekhez kapcsolódó kedvezménnyel együtt mennyi plusz pénzhez jutnak azok a családok, akik két gyerekük mellé egy harmadikat is bevállalnak.

Jelenleg kilenc nagyobb támogatási forma – pénzbeli juttatás illetve kamattámogatott hitel - elérhető a gyerekes családoknak (ezek közül néhány csak azokra vonatkozik, akiknek legalább egyik gyermeke 2019. július 1. után született vagy fog megszületni):

  • CSOK
  • Jelzáloghitel-elengedés
  • Diákhitel-elengedés
  • Újautóvásárlási-támogatás
  • Babaváró hitel
  • CSOK-hitel
  • Női adómentesség (átlagosan 19 évre)
  • Családi adókedvezmény (átlagosan 19 évre)
  • Családi pótlék (átlagosan 19 évre)

Ha a kormány valóban kiterjeszti a 3 gyerekes nőkre az adómentességet is, azzal – minden egyéb támogatási formát is belevéve - összesen 51 millió forint maradhat a családok zsebében, és ehhez jön még 15 millió forint kamattámogatott hitel.

A történet természetesen nem ennyire egyszerű. Nem csak azért, mert a gyerekvállalás messze nem csupán anyagi kérdés, és azért sem, mert kevés nagycsaládos anyukának van lehetősége teljes munkaidős állásban, alkalmazottként dolgozni. A terv megvalósítása több százmilliárd forintba kerülne, ezért maga a miniszterelnök is megegyezte: ezért még meg kell harcolnia Varga Mihály pénzügyminiszterrel, „szakmailag (nem emberileg), mert nem biztos, hogy ezt a forrást elő tudják teremteni”.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: oliveromg / shutterstock

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja