SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit érdemes tudni a családi adókedvezményről?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-12-21
Az SZJA-visszatérítés kapcsán rengetegen érdeklődtek afelől, hogy vajon a családi adókedvezményt milyen módon befolyásolja. Sokan úgy gondolták, hogy mindkét támogatást igénybe lehet venni, sőt, mindkettőt be lehet váltani, azonban ez sajnos nem így működik. De mi is az a családi adókedvezmény, és mikortól lehet idénybe venni, valamint mennyi többletet jelent ez a családi kasszába?
Mit érdemes tudni a családi adókedvezményről?

Amit a családi adókedvezményről tudni kell

Mi is az a családi adókedvezmény?

A szülők közül csak az egyik fél veheti igénybe a családi adókedvezményt, és az sem mindegy, hogy a családban hány gyermek található. Fontos, hogy csak olyan jövedelem vagy egyéb juttatás esetén lehet igényelni, amely személyi jövedelemadó köteles, tehát a CSED-en és GYES-en lévő kismamák nem jogosultak rá. A családi adókedvezmény az az összeg, ami a személyi jövedelemadó alapot csökkenti, tehát a bruttó munkabért csökkenti a kedvezmény, és ezáltal kisebb összeg után kell szja-t fizetni. Ez az összeg más 1, 2, 3, és 4 vagy annál több gyermek esetén is. Több kalkulátor is foglalkozik a kiszámítással, a NAV honlapján is találkozhatunk eggyel.

A családi adókedvezmény összege

A kedvezmény így alakul a gyerekek száma esetén:

  • 1 gyermek után 66.730 Ft
  • 2 gyermek után 133.330 Ft
  • 3 gyermek után pedig 220.000 Ft gyerekenként.
  • 4 gyermek felett az anyák szja-mentességet kapnak, így az ő bérükből nem érvényesíthető a családi adókedvezmény.

Sokan gondolják úgy, hogy ezt az összeget hozzáadják majd a nettó fizetésükhöz, ám ez sajnos nem így van. Ezek alapján az adó az alábbi összegekkel csökken havonta:

  • 1 gyermek esetén 10.000 Ft-tal
  • 2 gyermek esetén 2*20.000 vagyis 40.000 Ft-tal
  • 3 gyermek esetén pedig 3*33.000 vagyis 99.000 Ft-tal gyarapíthatjuk a családi kasszát.


Mikor és hogyan lehet igénybe venni a családi adókedvezményt?

Nem mindegy az sem, hogy kedvezményezett eltartottnak vagy eltartottnak minősül a gyermekünk, ugyanis ebben az esetben is változik a kedvezmény összege, erről bővebb információt szintén a NAV adhat.

Kedvezményezett eltartottnak minősül:

  • a magzat a fogantatásának 91. napjától a megszületéséig
  • az, aki saját jogán családi pótlékra jogosult
  • aki a (Cst.) szerint családi pótlékra jogosult
  • az a magánszemély, aki rokkantsági járadékban részesül

A családi adókedvezmény minden megkezdett hónapra érvényesíthető. Ez azt jelenti, ha egy adott hónapban, ha csak egy napra is jogosult volt rá a szülő, akkor is ugyanúgy megkapja a teljes összeget. Előfordulhat olyan is, hogy valaki hosszabb ideig nem szja-köteles, ebben az esetben az adóbevallásnál lehet érvényesíteni az adott időszakra. Fontos még tudni, hogy 3 gyermekes családoknál szokott problémát jelenteni, hogy az igénybe vehető kedvezményre a két szülő együttes jövedelmének szja-tartalma sem elegendő. Ilyen esetben a fennmaradó összeggel lehetőségük van csökkenteni a bért érintő járulékokat is, ezt szintén a NAV-val, vagy a munkabért utaló céggel érdemes egyeztetni.

A kedvezmény érvényesítése

A családi adókedvezmény érvényesítésének két módja van: az egyik, hogy havonta veszi igénybe az adott szülő, tehát 1 gyerek esetén havi 10 ezer forinttal, két gyermek esetén havi 20 ezer forinttal, 3 gyermek esetén pedig havi 33.000 Ft-tal növekszik a bére. A másik lehetőség, hogy az adóbevallás leadása előtt egy összegben igénylik vissza a megítélt összeget.

Családi adókedvezmény megosztása

Érdemes még azt is tudni, hogy lehetőség van a családi adókedvezmény megosztására is, ám ebben az esetben nyilatkoznia kell mindkét félnek, hogy milyen arányban szeretnék érvényesíteni a támogatást. Erre lehetőség van évközben is, ám csak abban az esetben, ha a gyermek/gyermekek, akire igénybe veszik, közös. Élettárs gyermeke után, vagy magzati korban lévő gyermek után csak az adóbevallás leadásánál van lehetőség a megosztásra.

Meddig jár a családi adókedvezmény?

Magyarországon a családi adókedvezmény és a családi pótlék addig jár, ameddig a gyermek hivatalosan tankötelezett. Ez hazánkban a 16. életévig tart, kivéve, ha gyermekünk még ezután is hallgatói jogviszonyban marad. Ebben az esetben abban a tanévben vagyunk jogosultak utoljára, amikor betölti a 20. életévét. Tehát az év július 1-jétől már nem kérhető egyik támogatás sem. Sajátos nevelési igényű gyermeknél ez kitolódik addig, amíg be nem tölti a 23-at. Amikor ez bekövetkezik, a munkáltató felé mindenképpen jelezni kell, hogy már nem jár nekünk alanyi jogon a családi adókedvezmény egy módosító nyilatkozattal.

Családi adókedvezmény igénylése

A családi adókedvezményt legegyszerűbben a NAV honlapján tudjuk igényelni, mindössze annyi a dolgunk, hogy letöltjük a családi adókedvezmény 2021 nyomtatványt, és a leírás alapján kitöltjük. Könnyen beadhatjuk ügyfélkapun keresztül is, de a munkáltatónk bérszámfejtés osztálya is készségesen segít abban, hogy eljusson a megfelelő helyre. Ha egyben szeretnénk igénybe venni a családi adókedvezményt, akkor pedig az adóbevallás leadása előtt ki kell tölteni egy adóelőleg nyilatkozatot, amit a bevalláshoz kell csatolni.

Családi adókedvezmény lemondása

Ahogy már említettük, ha a gyermeked eléri a tankötelezett életkort, akkor Neked kell lemondanod a munkáltatód felé a családi adókedvezmény utalását. A bérszámfejtésnek egy új „módosító" nyilatkozat leadása szükséges a részedről, amelyen fel kell tüntetni a középiskolai tanulmányait befejező gyermekek számát, illetve az „eltartotti minőség" mezőt „0" (mint kedvezménybe nem számítható) jelöléssel kell kitölteni.

Családi adókedvezmény igénylése visszamenőleg

A családi adókedvezményt visszamenőleg öt évig igényelhető, ez az általános elévülési idő. Ha öt évig nem igényelted, akkor is csak 1 évnyi adókedvezményt igényelhetsz vissza egy összegben az adóbevallás alapján, a teljes elmaradt támogatási összeget nem.

Indexkép: cottonbro fényképe a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja