SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pénzzel vennék rá az apákat, hogy otthon maradjanak a gyerekkel

Családinet [cikkei] - 2018-05-29
A norvég családtámogatási politikából sokat tanulhatnának a magyar törvényhozók arról, hogyan ösztönözhető a nők visszatérése a munkaerő-piacra már a szülés utáni két éven belül, vagy arról, hogyan lehetne egyenlőbb a családi munkamegosztás. Egy friss kutatás szerint, ha Magyarországon is lenne a gyermekgondozási szabadságnak egy olyan része, amit csak és kizárólag az apák vehetnek igénybe - és ha nem teszik, bukják a támogatást -, az mind a családokra, mind a nők és férfiak munkaerő-piaci egyenlőségére pozitívan hatna.
Pénzzel vennék rá az apákat, hogy otthon maradjanak a gyerekkel

A norvég, és összességében: a skandináv családtámogatási rendszer legfőbb különlegessége a többi európai ország családpolitikájához képest a kifejezetten az apák számára elkülönített gyermekgondozási szabadság, azaz az "apakvóta" intézménye.

Ez annyit jelent, hogy a családoknak - a gyermek születése után egy évig - járó fizetett gyermekgondozási szabadságból 10 hét kizárólag az apáké. De az ellátásnak van egy olyan szakasza is, amit az apa és az anya szabadon oszthat el egymás között, tehát a gyerekkel otthon töltött apai időszak ennél a minimális 10 hétnél jóval hosszabb is lehet.
 

A norvég családtámogatási rendszert az apakvóta teszi igazán progresszívvá:

  • mert ösztönzi a család és háztartás körüli teendők - lényegében a fizetetlen munka - családon belüli egyenlőbb elosztását
  • mert elősegíti, hogy a nők gyermekvállalás után könnyebben visszatérhessenek a munkaerőpiacra
  • és mert - a gyermek számára is kedvezően - növeli az apák szerepét a gyermekgondozásban, erősíti az apa-gyerek kapcsolatot.

Ezeket emelte ki a norvég családtámogatási rendszer méltatásaként az a kutatás, amelyet "A skandináv családtámogatási modell jó gyakorlatainak feltérképezése" címmel készítettek egy nemzetközi projekt keretében, az Ampók Alapítvány felkérésére Füstös Mónika és Sáfrány Réka kutatók.

A Norvég és EGT Alapok finanszírozta projekt kifejezetten a magyar családpolitikai döntéshozás számára próbált szakpolitikai ajánlásokat megfogalmazni arról, mik azok az elemei a skandináv családtámogatási rendszernek, amelyek sikerrel átültethetőek lennének a magyar rendszerbe, annak érdekében, hogy a magyar családpolitika is a nemek közötti egyenlőtlenségének csökkentése, és a kétkeresős-kétgondozós családmodell irányába haladjon. A teljes tanulmány itt olvasható.

 

Magyarországon nyoma sincs Norvégiának

"A magyar rendszer elsődlegesen a gyermek otthoni, illetve alapvetően az anya általi gondozását ösztönzi és tekinti kiindulópontnak" - jellemzi a tanulmány a magyar családtámogatási rendszert, és egy korábbi cikkünk riportalanyai is ezt erősítették meg.

Ezt az állítást igazolja, hogy különféle gyermekgondozási juttatások egészen a szülés után három évig elérhetők a szülők számára, amit a berögzült társadalmi nem szerepek és a férfiak és nők közötti bérszakadék miatt leginkább - és jellemzően teljes egészében - az anyák használnak ki

Magyarországon egyszeri kifizetések vagy huzamosabb ideig folyósított támogatások formájában támogatja a gyerekvállalást az állam. A legbőkezűbb támogatásra a munkaviszonnyal rendelkezők számíthatnak - nekik keresetarányosan jár a gyermekgondozási díj -, a nem dolgozó szülők viszont csak sokkal alacsonyabb, fix összegű gyermekgondozást segítő ellátásra (a korábbi gyes) jogosultak.
A keresetarányos ellátás is limitált: a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százalékánál - 2017-ben 178 500 forintnál - nem kaphat havonta többet a szülő. A gyed legkorábban a gyermek fél éves korától 2 éves koráig jár.
 

A lehetőség megvan, de kicsi a hajlandóság

Arra ugyan 1982 óta Magyarországon is lehetőség van, hogy az apák is gyesre mehessenek és hosszabb időre otthon maradhassanak kisgyerekükkel, a kutatók szerint azonban ez nem sokat ér, ha nincsenek a szabályozásba építve olyan ösztönzők, amik a gyerekgondozási és a háztartási feladatok megosztása felé tolnák a szülőket, vagy a munkaadóknak megkönnyítenék a gyerekük gondozásában részt vállalni akaró apák foglalkoztatását.

Jelenleg jószerével csak egy szűk, jellemzően jobb módú, értelmiségi réteg körében fordul elő, hogy az első, az anyák számára elkülönített fél év (amiért a csecsemőgondozási díj jár) után az apák vegyék igénybe a gyermekgondozási szabadságot.

A kutatás szerzői szerint ennek oka, hogy a férfiak és nők közötti jövedelemkülönbség miatt hiába választaná egyre több család, hogy a gyerekkel az apa maradjon otthon, a keresetkiesés miatt ezt nem vállalják be.

A jövedelemkülönbség problémája "nem fog egyik pillanatról a másikra megoldódni" - mondják, ezért van szükség olyan politikai intézkedésekre, amelyek ösztönzik, hogy a nők visszamenjenek dolgozni, az apák pedig otthon maradjanak. Ilyen volna norvég mintára az apakvóta bevezetése.

Az itthoni hosszú, három éves gyermekgondozási szabadság mellett a norvég minta alapján bevezetett 10-14 hetes apakvóta arányaiban még mindig nem közelítené jelentősen az apák szerepvállalását az anyákéhoz. Idővel viszont általánossá és elfogadottabbá tenné a társadalomban, hogy az apa is otthon maradjon egy időre a gyerekkel, míg az anya visszamehet dolgozni - vélik a szerzők.
 

Miért nem jó így a gyed extra?

A kisgyermek melletti munkavállalást ösztönző intézkedéseket a magyar kormány is tett az elmúlt években.

Ilyen volt például 2014-ben a gyed extra bevezetése, ami azt jelentette, hogy a gyeden lévő szülő először a baba egy, 2016 óta viszont már fél éves korától visszamehet dolgozni úgy, hogy nem kell lemondania a gyermekgondozási díjról, és közben még a fizetését is megkapja.
A gyed extrát a két szülő közül bármelyik igénybe veheti.

A kutatók szerint azonban az intézkedés, hiába a jó szándék, épp a családon belüli női-férfi egyenlőség ellenében hat akkor, ha a gyed extrát az apa veszi igénybe úgy, hogy miközben teljes állásban dolgozik, az anya - juttatások nélkül - egyedül van otthon a gyerekkel. Ez a felállás jogilag ugyan támadhatatlan, "a nőket azonban hosszabb távon kiszolgáltatott helyzetbe hozhatja, ha a családon belül a férfi kezében összpontosul szinte az összes gazdasági erőforrás"hangsúlyozta a kutatás.

A szerzők szerint ezt a problémát az küszöbölhetné ki, hogy - a norvég szabályokhoz hasonlóan - az apa csak akkor vehetné igénybe a gyed extrát az anya helyett, ha az anya munkába áll. Ebben az esetben maximum otthoni, vagy részmunkaidős munkavégzés jöhet szóba az apának a teljes munkaidős helyett, hiszen az anya munkavégzésének megfelelő időt a gyerekkel kell töltenie.
 

Se túl rövid, se túl hosszú

Az apakvóta bevezetése mellett azt is javasolják a tanulmány szerzői, hogy a gyermekgondozási szabadság rövidüljön le háromról két évre. Szerintük ezzel hatékonyan növelhető lenne a nők munkaerő-piaci aktivitása, és több gyerek egymás utáni vállalása esetén sem esnének ki olyan hosszú időre a munkahelyükről, ami a visszatérésüket veszélyeztetné.

A jelenlegi három év szerintük túl nagy kiesést jelent, főleg ha egymás után több gyerekkel is otthon maradnak ennyi ideig, de azt is elismerik, hogy a Norvégiában bejáratott egy év túl drasztikus vágás lenne.

Ráadásul ahhoz, hogy két éves kor körül megkezdődhessen a gyerekek bölcsődei ellátása, sokkal több bölcsődére lenne szükség.

Neuberger Eszter írása

Forrás: abcug.hu
Indexkép: pixabayStockSnap

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja