SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Csok - A használt ingatlan vásárlásához, bővítéséhez is lehet kedvezményt igényelni

Családinet [cikkei] - 2016-02-11
A használt lakások vásárlásához, bővítéséhez biztosított családi otthonteremtési kedvezményről (csok) megjelent kormányrendelet szerint egy gyerek után 600 ezer, két gyerek után 1 millió 430 ezer, háromnál 2 millió 200 ezer, négy vagy több gyerek esetén pedig 2 millió 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.
Csok - A használt ingatlan vásárlásához, bővítéséhez is lehet kedvezményt igényelni

A Magyar Közlönyben megjelent, csütörtöktől hatályos rendelet alapján lakás vásárlásánál az ingatlan vételára legfeljebb 35 millió forint lehet, és maximum 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.

A csokot a meglévő gyerekek után életkori korlátozás nélkül igényelhetik a párok, gyerekvállalásnál azonban feltétel a házasság megléte, illetve, hogy a házaspár legalább egyike 40 év alatt legyen a kérelem benyújtásakor. A fiatal házaspárok legfeljebb két gyereket vállalhatnak használt lakás vásárlásánál vagy bővítésénél.

A rendelet előírja, hogy a kedvezmény a lakás vételárának megfizetésére vagy a meglévő lakás bővítésének bekerülési költségére használható fel. A kedvezményt házastársak vagy élettársak kizárólag együttesen igényelhetik.

A támogatás szempontjából gyermeknek számít a magzat a várandósság betöltött 24. hetét követően, a vér szerinti vagy örökbefogadott 20 év alatti eltartott, illetve a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulóknál a korhatár 25 év.

A lakás hasznos alapterületének el kell érnie egy gyermek esetén a 40 négyzetmétert, két gyermeknél az 50 négyzetmétert, háromnál a 60 négyzetmétert, négy vagy több gyermek esetén a 70 négyzetmétert.

Lakás bővítésének minősül a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése, ideértve a tetőtér-beépítést is.

Az igénylés feltétele, hogy az igénylő büntetlennek számítson, ne legyen az adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása, illetve igazolni kell, hogy az igénylő, együttes igénylés esetén legalább az egyik igénylő minimum 180 napja rendelkezik társadalombiztosítással (legfeljebb 30 nap megszakítással).

Az igénylőnek más lakásban legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányada lehet, és vállalnia kell, hogy ő és az a gyermek, akire tekintettel a kedvezményt kérte 10 évig - a meglévő gyermek legalább nagykorúvá válásáig - a lakásban életvitelszerűen lakik. Az állam 10 évre jelzálogot jegyez be az ingatlanra.

A fiatal házaspár gyermekvállalásának teljesítésére (ami örökbefogadás is lehet) előírt határidő egy gyermeknél 4 év, kettőnél 8 év. Ha a fiatal házaspár a gyermekvállalást a határidőig vagy a házasság felbontásának vagy érvénytelenítésének időpontjáig nem, vagy csak részben teljesíti, a támogatást kamatokkal kell visszafizetni.

Lakáscélú bankkölcsönnel rendelkezők a családi otthonteremtési kedvezményt a később született gyermekek után is igényelhetik, ennek összege gyerekenként 400 ezer forint, de ez a hitel törlesztésére kell fordítaniuk.

Forrás: MTI
Fotó: alekuwka83 / 123RF Stock fotó

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Ha a babák beszélni tudnának, talán ezt mondanák az édesanyjuknak, akit minden éjszaka felébresztenek a sírásukkal. Jussanak eszedbe ezek a gondolatok, amikor úgy érzed, nem bírod tovább az éjszakázást!
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

A környezetvédelem, valamint annak a tudatos beépítése a mindennapokba olyan cél, ami mind egyénileg, mind globálisan kulcsfontosságú. Sokan attól tartanak, főleg ha még csak most kezdték el járni ezt az izgalmas felfedezésekkel teli utat, hogy túl sok mindenről kell lemondaniuk, ám ez csupán egy alaptalan félelem. A környezet megóvása néhány egyszerű választással a hétköznapok szerves részévé tehető.
A szerkesztő ajánlja