SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

3 módszer a lakáshoz jutáshoz: lakáskassza, lakáshitel és a CSOK

Családinet [cikkei] - 2015-10-16
Máshogy indul a nap is, ha valóban otthon érezzük magunkat ébredés után. Biztonság, nyugalom az egész család számára, ahol a napi mókuskerék és versenyfutás az ajtón kívül maradhat. Nem mindegy az sem, hogy albérletben élünk, vagy saját tulajdonú lakásban.
3 módszer a lakáshoz jutáshoz: lakáskassza, lakáshitel és a CSOK

Sokkal nagyobb biztonságot nyújt, ha a kezükben az otthonunk sorsa is. Nem beszélve a tervezhetőbb jövőről! Milyen lehetőségeket találunk a lakáspiacon, ha meghoztuk a döntést, hogy költöznénk - de most már utoljára, a saját lakunkba? Mi alapján döntsünk? A lakáshitel piaca hihetetlen sok ajánlatot kínál, ugyanakkor ne feledkezzünk meg a lakáskasszáról sem. Az év slágere pedig a CSOK, amely a fiatal párokat támogatja az első lépésekben.


Lakáskassza: kiszámíthatóság, alacsony kamatú hitelekkel

A lakáskassza azok számára nyújt megoldást, akik jelentős összeget tudnak megtakarítani és félretenni otthon-vásárlásra. Mi magunk választhatjuk meg a lejárati időt, amely 4 évnél nem lehet kevesebb. Az állam évente 30%-os támogatással növeli meg a lakástakarékban elhelyezett tőkét. A lakáskassza, amennyiben a legmagasabb havi megtakarítást választjuk, több tízezer forinttal emelkedik, kalkulálta a hitelmindenkinek.hu. Ez legfeljebb 72.000 Ft-ot jelent, viszont a későbbiekben további kedvezmények vár a családra. Nem kétséges, hogy a kiszámíthatóság az előnye ennek a lakásvásárlási formának, hiszen minden adattal előre számolhatunk.

Ha anyagi nehézségek lépnek fel, bármely hónapban szüneteltethetjük a vállalt havi megtakarítás addig, amíg rendeződik a helyzetünk. Továbbá az összegyűjtött alap átruházható, és állam garanciát vállal az összegért – nem fog elveszni a pénzünk! A lakáskasszával az önrészt is megnövelhetjük, ha lakáshitellel pótolnánk a vételár hiányzó részét. A takarék lejáratát követően pedig kedvező kamattal válthatjuk ki a kölcsönt. Tehát, ha a bevételünkkel több évre előre tervezhetünk, sokkal kedvezőbb feltételekkel jutunk hozzá a hitelhez is!


Rengeteg ajánlat, de nagy felelősség: a lakáshitel

Nem minden esetben van lehetőség arra, hogy éveket várjunk az otthonteremtéssel. A lakáshitel piac ebben a pillanatban számos konstrukciót kínál a megoldásra. Komoly és felelősségteljes döntés, hogy melyik banknál, milyen feltételekkel igényeljük a kölcsönt. A járulékos költségek miatt igencsak megugrik az indulótőke nagysága, nem is beszélve arról, hogy például egy ingatlanfedezetű hitel dokumentációja összetett. A lakáshitel kiváltásakor valóban sok díjjal számolhatunk, a Hitelmindenkinek felsorolja azokat, hogy tervezéskor egyik se kerülje el a figyelmünket.


A fiatalok jolly jokere: a CSOK

Milyen lehetősége van annak lakáshoz jutni, aki szinte még lehetősége sem volt pénzt felhalmozni, vagy fiatal életkorából adódóan nem tud megfelelni a banki hitelek feltételeinek. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény kitüntetetten segíti a fiatalokat: nemcsak a kisgyermekes családok kaphatnak vissza nem térítendő állami támogatást, hanem a gyermekvállalást elhatározók is.

Az otthon így még a baba megszületése előtt berendezhető és kialakítható, hogy később már valóban csak egymásra figyelhessen a család. Jelentős segítség, hogy 2015-től használt lakás megvásárlására is fordítható a CSOK, nemcsak házépítésre illetve új lakásra. A tervezésbe szükséges beleszámítani azt is, hogy csak 40 év alatti személyek nyújthatják be az igénylést, amennyiben még nincs a családban gyerek. Az állam legfeljebb 2 gyermekvállalást támogat, és 8 éven belül meg kell születnie mindkét utódnak.

A CSOK kiszámításában fontos szerepet játszik az ingatlan hasznos területe, továbbá, hogy mennyire energiatakarékos a hely, illetve hány gyermeket kell felnevelni a háztartásban. Ahogyan a lakáskassza esetében, lakáshitel kiváltásához a CSOK-kal szintén megnövelhető az önrész összege.

Érdemes átgondolni, hogy a havi kamatokkal vagy az idővel birkózik-e jobban meg a háztartásunk, a hiteligénylés vagy a kezdeti gyűjtögetés mellett döntsünk, és nyissunk egy lakáskasszát! Az átlátható tervek már magukkal hozzák azt a biztonságérzetet, ami majd kiteljesedik, ha tényleg leülünk a mi saját otthonunkba.

Tud arról, hogy a CSOK október 1-jével változott? A változásról és egyéb CSOK-ot érintő módosításról itt olvashat friss információkat.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja