A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

3 módszer a lakáshoz jutáshoz: lakáskassza, lakáshitel és a CSOK

Családinet [cikkei] - 2015-10-16
Máshogy indul a nap is, ha valóban otthon érezzük magunkat ébredés után. Biztonság, nyugalom az egész család számára, ahol a napi mókuskerék és versenyfutás az ajtón kívül maradhat. Nem mindegy az sem, hogy albérletben élünk, vagy saját tulajdonú lakásban.
3 módszer a lakáshoz jutáshoz: lakáskassza, lakáshitel és a CSOK

Sokkal nagyobb biztonságot nyújt, ha a kezükben az otthonunk sorsa is. Nem beszélve a tervezhetőbb jövőről! Milyen lehetőségeket találunk a lakáspiacon, ha meghoztuk a döntést, hogy költöznénk - de most már utoljára, a saját lakunkba? Mi alapján döntsünk? A lakáshitel piaca hihetetlen sok ajánlatot kínál, ugyanakkor ne feledkezzünk meg a lakáskasszáról sem. Az év slágere pedig a CSOK, amely a fiatal párokat támogatja az első lépésekben.


Lakáskassza: kiszámíthatóság, alacsony kamatú hitelekkel

A lakáskassza azok számára nyújt megoldást, akik jelentős összeget tudnak megtakarítani és félretenni otthon-vásárlásra. Mi magunk választhatjuk meg a lejárati időt, amely 4 évnél nem lehet kevesebb. Az állam évente 30%-os támogatással növeli meg a lakástakarékban elhelyezett tőkét. A lakáskassza, amennyiben a legmagasabb havi megtakarítást választjuk, több tízezer forinttal emelkedik, kalkulálta a hitelmindenkinek.hu. Ez legfeljebb 72.000 Ft-ot jelent, viszont a későbbiekben további kedvezmények vár a családra. Nem kétséges, hogy a kiszámíthatóság az előnye ennek a lakásvásárlási formának, hiszen minden adattal előre számolhatunk.

Ha anyagi nehézségek lépnek fel, bármely hónapban szüneteltethetjük a vállalt havi megtakarítás addig, amíg rendeződik a helyzetünk. Továbbá az összegyűjtött alap átruházható, és állam garanciát vállal az összegért – nem fog elveszni a pénzünk! A lakáskasszával az önrészt is megnövelhetjük, ha lakáshitellel pótolnánk a vételár hiányzó részét. A takarék lejáratát követően pedig kedvező kamattal válthatjuk ki a kölcsönt. Tehát, ha a bevételünkkel több évre előre tervezhetünk, sokkal kedvezőbb feltételekkel jutunk hozzá a hitelhez is!


Rengeteg ajánlat, de nagy felelősség: a lakáshitel

Nem minden esetben van lehetőség arra, hogy éveket várjunk az otthonteremtéssel. A lakáshitel piac ebben a pillanatban számos konstrukciót kínál a megoldásra. Komoly és felelősségteljes döntés, hogy melyik banknál, milyen feltételekkel igényeljük a kölcsönt. A járulékos költségek miatt igencsak megugrik az indulótőke nagysága, nem is beszélve arról, hogy például egy ingatlanfedezetű hitel dokumentációja összetett. A lakáshitel kiváltásakor valóban sok díjjal számolhatunk, a Hitelmindenkinek felsorolja azokat, hogy tervezéskor egyik se kerülje el a figyelmünket.


A fiatalok jolly jokere: a CSOK

Milyen lehetősége van annak lakáshoz jutni, aki szinte még lehetősége sem volt pénzt felhalmozni, vagy fiatal életkorából adódóan nem tud megfelelni a banki hitelek feltételeinek. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény kitüntetetten segíti a fiatalokat: nemcsak a kisgyermekes családok kaphatnak vissza nem térítendő állami támogatást, hanem a gyermekvállalást elhatározók is.

Az otthon így még a baba megszületése előtt berendezhető és kialakítható, hogy később már valóban csak egymásra figyelhessen a család. Jelentős segítség, hogy 2015-től használt lakás megvásárlására is fordítható a CSOK, nemcsak házépítésre illetve új lakásra. A tervezésbe szükséges beleszámítani azt is, hogy csak 40 év alatti személyek nyújthatják be az igénylést, amennyiben még nincs a családban gyerek. Az állam legfeljebb 2 gyermekvállalást támogat, és 8 éven belül meg kell születnie mindkét utódnak.

A CSOK kiszámításában fontos szerepet játszik az ingatlan hasznos területe, továbbá, hogy mennyire energiatakarékos a hely, illetve hány gyermeket kell felnevelni a háztartásban. Ahogyan a lakáskassza esetében, lakáshitel kiváltásához a CSOK-kal szintén megnövelhető az önrész összege.

Érdemes átgondolni, hogy a havi kamatokkal vagy az idővel birkózik-e jobban meg a háztartásunk, a hiteligénylés vagy a kezdeti gyűjtögetés mellett döntsünk, és nyissunk egy lakáskasszát! Az átlátható tervek már magukkal hozzák azt a biztonságérzetet, ami majd kiteljesedik, ha tényleg leülünk a mi saját otthonunkba.

Tud arról, hogy a CSOK október 1-jével változott? A változásról és egyéb CSOK-ot érintő módosításról itt olvashat friss információkat.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja