SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért olyan nehéz megtakarítani? - 1. rész

Himer Csilla [cikkei] - 2011-05-17
Szó se róla, szerintem már mindenki eljutott addig a bölcsességig saját tapasztalatából is, hogy a pénzt sokkal könnyebb elkölteni, mint megkeresni, hát még félretenni. Vagyis költeni nagyon tudunk, de megtakarítani már sokkal kevésbé megy. Ez valami zsigeri ösztön, mintha genetikailag lenne kódolva. Aki eddig már eljutott a gondolatmenetben, annak innen üzenem, hogy nem is tévedett olyan nagyot. Bizonyítja ezt az evolúciós pszichológiai magyarázat...
Miért olyan nehéz megtakarítani? - 1. rész

Ha már egyszer pénzügyi neveléssel foglalkozom, akkor itt az ideje, hogy csiszoljunk még egy kicsit pénzügyi intelligenciánkon, és megbeszéljük, mi a bánatos kakukkfüttyért nem megy ennyi jó munkás embernek, hogy valami értelmes módon tudjon bánni a pénzzel. Pedig az eszével valószínűleg a nagy többség csak felfogja, hogy ez így nem jó, talán még azt is, hogy hogyan kéne máshogy, aztán képes mégis ezredjére is ugyanabba a marhaságba beleszaladni. Mintha mindig ugyanaz a lemez akadna meg. És ez nem is jár messze az igazságtól. Mert hogy a mi merevlemezünkről van szó.

Evolúciós pszichológiai magyarázatot ígértem, hát foglalkozzunk egy kicsit az evolúciónkkal. Az úgy kezdődött, hogy miután elmondhattuk magunkról, hogy végre homo sapiens lettünk, még eltartott egy darabig, mire a történelem komolyan jegyezni kezdte az emberek ténykedését. Az őskor ugyan kb. 4-6 millió évvel ezelőtt kezdődött, mert ekkor jelentek meg az első emberfélék, de mi elégedjünk meg kizárólag saját magunkkal, a homo sapiensszel. Ugyanis nekünk – érthető módon – ez a lényeg. Még akkor is 160.000 évvel kell visszanézni az időben Jézus születése elé. És mindez tartott i.e. kb. 7000-ig, amíg meg nem jelent a gazdálkodás, vagyis a földművelés és az állattenyésztés. Akárhogy számolom is, ez akkor is 153.000 évre tehető, amíg a társadalmi, gazdasági viszonyok nem, vagy csak irgalmatlanul lassan fejlődtek. Ez volt a pionír-időszak, ha szabad így fogalmazni, amikor a vadászó-halászó-gyűjtögető-vándorló törzsi életmód dívott. És ez az időszak elég hosszú is volt ahhoz, hogy bizonyos minták úgy beleégjenek az embernek, mint fajnak az agyába, mint az alapprogramok a ROM-ba: akármit is csinálunk, ezek döntési, választási helyzetben mindig a racionalitás elé fognak tolakodni. A különbség a BAR-listás, de legalábbis a hitelekben, tartozásokban úszó, és a sikeres pénzügyi életvitelt folytató jó munkás ember között összesen csak annyi, hogy megtanulta-e ezt a ROM-programot minden egyes alkalommal a lomtárba tenni, valahányszor csak feljön a pop-upja… Mert hogy minden egyes rendszerindításkor előjön még a lomtárból is, az tutti, mert figyelmen kívül hagyni, hibernálni még csak-csak lehet, de véglegesen törölni, azt nem.

Milyen programot futtat a pénz kapcsán az agyunk? Hát csak azt, amit még ősember korában megtanult: az van, ami ma van. Ami ma megvan, az a biztos, a jövő az bizonytalan, kiszámíthatatlan, tehát nem is számolunk vele. Ez egyenesen következik is az ősemberünk lehetőségeiből, életkörülményeiből: növényt még nem termesztett, állatot még nem tenyésztett, tehát nem voltak tartalékai. Ha véletlenül el is ejtett egy-egy vadat, még akkor is, ha az mammut volt, nem ment vele sokra: egy napig vígan volt az egész törzs, a jégkorszakban talán kettőig (ha ügyesen védték a maradékot a barlangi medvétől), aztán kifújt. Nem léteztek ugyanis tartósító eljárások, amivel tartalékolni lehetett volna a húst. Azt pedig hamar megtanulta emberünk, hogy a másnapos hússal jobb, ha nem kezd, ha nem akarja kockáztatni a szép törzsi temetést. Ha valamilyen oknál fogva mégis túlélte volna a hús a másnapot, akkor viszont a fenevadakat csalogatta volna csak vele a törzshöz. Tehát gyorsan szabadulni kellett tőle.

Hogyan is élt ezek alapján az ősember? Élt a mának. Minden a MOST-ról szólt. Minden MOST kellett neki és AZONNAL, na meg RÖGTÖN. Ha valamihez hozzájutsz, akkor gyorsan csinálj bulit a törzsnek, hogy legalább a nagyja ne menjen kárba, aztán hogy mi lesz holnap? Ki tudja, majd megpróbálod túlélni azt is valahogy. (Nézze meg mindenki, hogyan élnek a fősulisok, egyetemisták. Az ő életvitelük hasonlít legjobban az ősemberéhez: haverok, buli, diákhitel…)


És itt a másik fontos pont, ami sokat számít az eladósodottak, meg a BAR-listások motivációiban: a túlélés minden eszközt szentesít. Egy ideig még az is normális volt, hogy a törzs tagjai egymást csapkodták kupán, csak hogy megszerezzék a másiktól, ami nekik a túléléshez kellett. Aztán legalább  arra ráéreztek, hogy éppen a túlélés érdekében jobb, ha minimum a törzs tagjai összedolgoznak és védik egymást, úgyhogy erről – evolúciós léptékben legalábbis – hamar leszoktak. Valahonnan mégis meg kellett szerezni az életben maradáshoz szükséges javakat még ínséges időkben is, így aztán egyszerűbb volt a törzs tagjainak összefogni, és nekimenni a másik törzsnek. Ebben a mi számunkra most nem az a lényeg, hogy erőszakkal vették el, hanem az, hogy a máséval toldották meg a sajátjukat. Szemrebbenés nélkül. Úgy, ahogy ma abszolút természetes, hogy nem spórolok, és az ilyenformán nem is létező megtakarításaimat nem forgatom addig, amíg össze nem szedem a kocsira valót, hanem elveszem/elfogadom a másét – történetesen a bankét.

Az evolúciós ROM-progiba azonban hiba csúszott. Amikor ez az adott körülmények között kialakult és bevésődött, akkor működőképes is volt. De a program nem számolt azzal, hogy változni fog a világ. Vagyis az ugrásszerű fejlődésre nem számított. A bankok ugyanis már a gazdálkodás nyomán kialakult tartalékképzős, termékfelesleges, számolgatós (hány holdon mennyi terem, ahhoz mennyi vetőmag kell, mennyi lesz belőle a felesleg, egy kocának hány malaca, mindezt egy évben hányszor, osztok-szorzok, stb.) időszak végtermékei. A bankok tehát tipikusan a tervezős-előbbre látós gondolkodásmód szerint műxenek. Legalábbis a saját gazdálkodásukat tekintve. Viszont a ROM-programodban futó ősember-mentalitásodra alapoznak, amikor ügyfelet szereznek. Azt használják ki, hogy a Te agyadban előretolakszik az ősember-program, ők meg már az újkőkori gondolkodás szerint izzítják a saját szürkeállományukat. A hitelek ezért létezhetnek, különösen a fogyasztási (vagy másnéven áru-) hitelek, mert a banknak ez a távolabbi jövőben is pénzt hoz, de a legősibb ROM-programot szolgálja ki Benned.

Mi a tanulság? Ahhoz, hogy partner tudj lenni egy bankkal szemben, muszáj az ősember-agyad átkapcsolni (minimum) újkőkori programra. Tanulj!

Mindössze ennyi az akadálya annak, hogy pénzügyileg sikeres legyen az életed.

Miért olyan nehéz megtakarítani? - 2. rész

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja