SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

14 szuper, húsvéti kirándulástipp gyerekekkel

Vincze Vivien [cikkei] - 2021-04-01
Egy igazi családi kirándulásnál nincs is jobb az ünnepek alatt, a mostani korlátozott körülményeink között ráadásul nem is nagyon tudunk máshogy kikapcsolódni biztonságosan. Ezért a következő válogatásunkat úgy állítottuk össze, hogy a kisebb és a nagyobb gyerekeknek is találjatok benne izgalmas úti célt, egy nap alatt bejárhatjátok ezeket a helyeket és valószínűleg a tömeget is elkerülhetitek.
14 szuper, húsvéti kirándulástipp gyerekekkel

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

Nem sok helyen találkozhatunk mostanában állatokkal, de ebben a vadasparkban igen, mert arborétumként is látogatható, így március elejétől nyitva van a kert. Csodálatos környezetben mindent megtalálunk, ami egy családi kiránduláson jól jöhet: tanösvény, kilátók, szép növények, állatok, játszótér és büfé vár mindenkit. A vadasparkban főleg hazai állatokkal, gímszarvassal, őzzel, vaddisznóval találkozhatunk.

 

 

Pákozdi ingókövek

A Vadaspark közelében gyönyörű, természetvédelmi környezetben találjuk meg az egymásra tornyozódó sziklatömböket. Nagyobb gyerekeknek is nagyon érdekes a látvány, így az arborétum látogatás után is érdemes útba ejteni a gránittömböket. Az ingóköveket Pákozd felől több jelzett turistaút és egy földtani tanösvény is összeköti.

Fotó: Pasztilla a Wikipédián

 

Új madármegfigyelő tornyok a Velencei-tónál

Két szép és biztonságos toronyból leshetjük a madarakat, szintén a Vadaspark közelében. A nagyobb, négy szintes torony a pákozdi kutatóháznál, a tókerülő bicikliút mellett újult meg. A kisebb, egyszintes építmény a Dinnyési-fertő mellett, a Madárdal-tanösvényen található. Sajnos a tanösvény, felújítási munkák miatt jelenleg nem körbejárható, az autópálya irányából, a vasúti átkelő utáni fakereszttől érdemes megközelíteni.

Fotó: Creative Commons a Wikipédián

 

Meseösvények

A következő felsorolásban, természetesen csak olyanokat ajánlunk Budapesten és vidéken, amelyek egész évben, szabadon látogathatók.

 

Budapest

Kis-svábhegyi meseösvény

A 12. kerületi ösvényen Mimo és Csipek az érzékszervein keresztül kalandozik a gyerekekkel, a madarakat távcsővel figyelhetik, van illat-láda és találkozhattok bogár szobrokkal is.

Érzékek ösvénye

Ugyancsak Mimó és Csipek várja a kicsiket a 2. kerületi Ferenc-hegyen, ahol a terület élővilágát egy letölthető mese segítségével ismerhetik meg a kisebbek.

Tükörben az élővilág ösvény

A Ferenc-hegy másik meseösvényén Mimó és Csipek egy képzeletbeli barlangkalandra viszi a gyerekeket. Mimóékhoz új barátok is kapcsolódnak: a süni, a róka, a bagoly és a béka is érdekességeket mesél a gyerekeknek.

Záporkerti meseösvény

Az Óbudai Közösségi Ház parkjában, szintén Mimóval és Csipekkel találkozhatnak a kicsik, akik a közösségi kert megművelését egy játékon keresztül ismerhetik meg.

Gyadai meseösvény, Katalinpuszta

A Katalinpusztai Látogatóközpont közelében húzódó ösvény elsősorban a kisiskolásoknak szól. Hangya Dani kíséri a kirándulókat az úton, a 13 állomásos táblákon az élővilággal ismerkedhetnek az iskolások, amihez az ipolyerdo.hu-ról tölthető le foglalkoztató füzet.

Boszorkány Meseösvény, Soproni Parkerdő

Nagyon izgalmas a soproni Károly-magaslaton a közel 1 km hosszú ösvény, ahol természetesen boszorkánytörténetek elevenednek meg. A 8 állomásos túrán egy helyi rejtélyes történet, a Kecske-patak boszorkánylegendája éled fel.

 

Pannonhalmi Lombkorona Tanösvény

A lombok között, a magasban sétálni igazán különleges érzés, a gyerekeknek pedig főleg vonzó lehet! A Bencés Főapátság közelében, a Boldog Mór kilátó és az erdei tanösvény mellett találjuk a magaslati sétányt. Akár egy napos kirándulásra is remek a helyszín, hiszen a halat formázó lombkorona sétány, a tanösvény és kilátó mellett, a közelben találjuk az Apátság Arborétumát és Gyógynövénykertjét, ami minden nap 9 és 17 óra között ingyenesen látogatható. A közeli Bisztróból pedig elvitelre kávét, teát, üdítőt, süteményt és meleg ételt is kaphatunk.

Barlang-túrák

Ha a kisebb vagy a nagyobb kamaszt nehéz rávenni a kirándulásra, akkor érdemes meglebegtetni egy barlang látogatást, hiszen az még a felnőtteknek is izgalmas helyszín! Hasznos keresgélni az útvonalak között, hiszen rengeteg szabadon látogatható barlangunk van, mi most kedvcsinálónak három helyszínt mutatunk meg.

Remete-barlang és szurdok

Tulajdonképpen ez egy fővárosi barlang, amit egy könnyed kis kirándulással, még egy vasárnap délután is bejárhatunk. A legjobb, ha a máriaremetei Kisboldogasszony-bazilikától indulunk és az országos kékjelzést követve, a szurdok gyönyörű, kanyargós sétaútján érünk el egy meredekebb úthoz, ami a barlanghoz visz. A barlang egy öblös teremből és az abból nyíló oldalteremből áll, nevét egy több mint 200 éve ott lakott Pálos szerzetesről kapta. Leérve a barlangból és tovább sétálva Remeteszőlősre érünk ki, ahol Örkény-egyperceseket hallgathatunk egy telefonfülkében, de atlálunk Vivaldit játszó zenélő ivókutat és egy mezítlábas tanösvényt is.

Fotó: Szenti Tamás a Wikipédián

 

János-hegyi-átjáróbarlang

Ez a barlang, ahogy a neve is mutatja átjárható, és legkönnyeben a budapesti János-hegyi kilátótól a turistajelzéseken érjük el. Jó 500 éve vasércet bányásztak a barlangból, később aranyat és ezüstöt is kerestek a környélen. A közelben több lehetőség is van kirándulni, például a közeli Béka-tó, a Normafa, a Libegőnél pedig egy szuper játszóteret is találunk.  

Zsivány-barlang

Visszatérhetünk a pákozdi ingókövekhez, ugyanis a Zsivány-barlang az egyik ingókő rejteke. Pákozdról turistajelzésen juthatunk ki a Pandúr-kőig, amelynek egyik végében található a barlang. Különlegessége, hogy ez nem egy járatból, hanem végig járható üregek hálózatából álló, gyapjúzsák-barlang, érdemes felfedezni!

Sástó és környéke

Gyerekekkel egy nap alatt felfedezhető, nagyon változatos és izgalmas kirándulóhelyszín, a közelben remek játszóteret is találunk. A tó Mátrafüred és Mátraháza között bújik meg, a mellette lévő 53 m magas kilátótóból pedig csodálatos panoráma nyílik a környékre. A gyerekek egyik kedvence a Béka-tanösvény, ahol kiépített, erdei utakon sétálhatunk, előnye, hogy még babakocsival is bejárható. A közel 2 km-es ösvényen egészen Farkaskút-forrásig kirándulhatunk, megismerve közben a Sástó természeti környezetét, állat- és növényvilágát.

 

Nyitókép: Dietmar Rabich a Wikipédián

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja