SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így tanítsd meg biciklizni!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-03-19
Ahogy beköszönt a jó idő, a legtöbb gyerek már alig várja, hogy a szabadban bringázhasson. Ha Te is úgy érzed, hogy elérkezett az idő, hogy gyermeked megtanuljon biciklizni, akkor nem árt, ha néhány dologgal tisztában vagy. Milyen legyen az első bicikli? Mikor, hol és hogyan kezdjük a gyakorlást? Milyen védőeszközökre van szükség? Hogy tudsz Neki segíteni, hogy minél könnyebben megtanulja? Egyáltalán mikor alakul ki az egyensúlyérzéke? A következőkben többek között ezekre adunk választ.
Így tanítsd meg biciklizni!

Mikor kezdjük?

Általában a 4-6 éves gyerekek már önállóan tudnak biciklizni, de az is előfordulhat, hogy csak iskoláskorában érez rá. Az egyensúlyérzéket otthon is fejleszthetitek különféle játékokkal: próbáljon meg a fején egyensúlyozni egy párnát, vagy teli poharat vigyen A pontból B pontba a lakáson úgy, hogy nem folyik ki belőle a víz, esetleg építhettek egy akadálypályát, amin végig kell mennie anélkül, hogy kibillen. Az egyensúlyérzék és a kormányzás fejlesztésére kiváló a futóbicikli is, ezt már 2 éves gyerekek is kipróbálhatják, örömmel hajtják is. A későbbiekben több szó esik majd erről.

Fotó: Samfotograffo fotója a Pexels oldaláról

Ami fontos, hogy semmiképp ne siettesd gyerekedet a tanulásban, hagyd, hogy a maga tempójában érezzen rá a biciklizésre. Ha ugyanis túl korán kezditek a tanulást, azzal előfordulhat, hogy csak az ellenkezőjét éritek el, és félelmet, szorongást idézhet elő Nála.

Türelem

Legyél vele nagyon türelmes. Nem baj, ha első alkalommal semmi sem sikerül, amit elterveztetek. Fontos, hogy ne lássa rajtad, hogy csalódott vagy a sikertelen próbálkozások miatt. Ne gyakorolj rá nyomást, ne éreztesd vele azt, hogy mindenképp teljesítenie vagy bizonyítania kell! Inkább csak élvezzétek a közösen eltöltött időt! Próbáljatok meg játszva tanulni, érezzétek jól magatokat, nevessetek sokat! Ez a legfontosabb! Így gyereked is jó kedvvel vág majd bele ismét és ismét a gyakorlásba! Mindenképp érdemes elmondani Neki azt is, hogy ez senkinek nem megy elsőre és nagyon sokat kell gyakorolni ahhoz, hogy sikerüljön. Az ügyes próbálkozásait és a kitartását pedig mindenképp dicsérd meg!

Megfelelő bicikli kiválasztása

Ahhoz, hogy elkerüljétek a baleseteket, érdemes egy minőségibb biciklit választani. Egy beragadó fék vagy egy leeső lánc ugyanis komoly problémát tud okozni. Menjetek el közösen a boltba, hadd szóljon bele ő is a választásba, illetve kérjétek ki az eladó véleményét!

Csak lépésben

Mielőtt a hagyományos biciklivel próbálkoznátok, nem árt egy kis gyakorlás futóbiciklin és pótkerekű biciklin!

Futóbicikli

Már a 2 éves gyerekek is szívesen futóbicikliznek. Ezzel a kétkerekűvel remekül fejleszthető az egyensúlyérzék és a kormányzás is. Ha már a lábával ügyesen hajtja magát, akkor egyre feljebb emelheted az ülést, hogy amikor ráül, akkor a sarkát is fel kelljen emelnie. Arra is megkérheted őt, hogy időnként emelje fel a lábát és hagyja lógni.

Pótkerekű bicikli

Sokan kihagyják ezt a lépést és nem látják értelmét annak, hogy pótkerekű biciklin biciklizzen a gyerek. Pedig a pedálozás elsajátításában fontos lépés lehet. Ha vannak pótkerekek, akkor nem kell tartanod a nagyobb esésektől, így biztonságosan tanulhat meg pedálozni, illetve elindulni, megállni.

Ha már ügyesen biciklizik a pótkerekű járgánnyal, akkor érdemes egy kicsit visszaváltani a futóbiciklire, hogy legyen egy kis sikerélménye, mielőtt pótkerekek nélkül biciklizik majd.

Elméleti oktatás

Legalább olyan fontos, mint a gyakorlatban megszerzett tudás. A gyerekek általában előbb tanulnak meg biciklizni, minthogy megismerkednek a közlekedési szabályokkal. Pedig ez is legalább olyan lényeges, mint ügyesen tekerni a pedálokat. Magyarázd el Neki, hogy mit jelentenek a közlekedési táblák, mikor és hogyan kell elsőbbséget adni, hogy kell jelezni, ha be szeretne kanyarodni, stb. Természetesen magának a biciklizésnek az elméletét is átbeszélhetitek, hogyan kell pedálozni, kormányozni, fékezni, illetve a kerékpár felépítésével is jó, ha tisztában van.

Megfelelő hely kiválasztása a gyakorláshoz

Érdemes az első bicikli-órákra egy olyan helyet választani, ahol nyugodtan gyakorolhattok. Ahol nincs tömeg és nincs autós forgalom.

Védelem

Állítsátok be az ülést megfelelő magasságba és gondoskodjatok a védőfelszerelésről is. Bukósisak mindenképp legyen gyermeked fején, ami szükség esetén megvédi őt a fejsérülésektől. Könyök és térdvédőt is érdemes beszerezni, az első alkalmakkor pedig hosszúnadrágban és hosszúujjú felsőben gyakoroljatok, hiszen a ruha is védelmet nyújt az esésekkor.

Vigyázz, kész, rajt!

Ha mindennel elkészültetek, akkor már tényleg csak az indulás maradt hátra. Óvatosan lökd meg, ő pedig kezdje el hajtani a járgányt.

Az ülés hátuljára szerelt rúddal segíthetsz neki egyensúlyozni. Ügyesen el kell találni azt a pillanatot, amikor elengedheted ezt a rudat. Ha úgy érzed, hogy egyedül is menni fog neki, akkor ne késlekedj!

Az első próbálkozásait mindenképp dicsérd meg, és bíztasd őt közben végig! Figyelmeztesd arra is, hogy közben végig előre nézzen, ne pedig lefelé!

Ha el is engeded a rudat, akkor is fuss mellette, hogy biztonságban legyen és érezze, hogy ott vagy mellette és támogatod!

Ha már biztonságosan tud egyensúlyozni és tekerni, akkor elkezdhetitek megtanulni az elindulást és a megállást is. Tanítsd meg hogy az egyik pedál fent, a másik lent legyen induláskor. Ha jobb lábas, akkor a jobb pedál legyen fent, induláskor pedig vegyen egy kis lendületet. A fékek használatára is tanítsd meg és addig, amíg nem tud egyedül biztonságosan megállni, mindenképp legyél mellette és vigyázz rá!

Bringára fel! Legyen sok szép közös élményetek!

Indexkép forrása: Jessica Lewis fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja