SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Beköszöntött a tavasz, előkerülnek a kerékpárok...

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya és Baleset-megelőzési Bizottsága [cikkei] - 2012-04-04
Néhány jó tanács ahhoz, hogy a biciklizés önfeledt szabadidős tevékenység, sportolás legyen.
Beköszöntött a tavasz, előkerülnek a kerékpárok...

bicikliKedves Szülők és Gyerekek!

Mielőtt elindulunk, tisztítsuk meg és nézzük át a kerékpárunkat. Vizsgáljuk át külön az első és hátsó féket, ellenőrizzük a kormányt, a gumik, a világító berendezések, és a csengő állapotát, ha szükséges olajozzuk meg a láncot. A gyermekek folyamatos növekedése miatt érdemes meggyőződnünk arról, hogy a nyereg magasság ideális-e, valamint a nyereg és a kormány távolsága is megfelelő-e.

Aki rendszeresen használja a kerékpárját, évente legalább egy alkalommal vigye el szakszervizbe (pl.: kerékpár szaküzlet, nagyobb sport áruház) átnézetni.

A kerékpár a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelete (KRESZ) értelmében jármű, ugyanazok a feltételek szükségesek, mint más jármű esetében:

  • ismerni kell a KRESZ szabályokat,
  • járművezetésre alkalmas állapotban lehet csak vezetni (ittasan kerékpározni sem szabad, mivel 2011. 07.01-től közigazgatási bírsággal sújtható a 156/2009. (VII.29.) Kormány rendelet 12 §-a alapján).

A kerékpár kötelező felszerelése a 6/1990. KÖHÉM rendelet szerint:

  1. kormány (legyen könnyen kezelhető, megbízható),
  2. két egymástól független fék, az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,
  3. csengő,
  4. fehérszínű, vagy kadmium sárga fényt adó első lámpa,
  5. piros színű hátsó lámpa (tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható legyen),
  6. hátul egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverővel,
  7. az első keréken legalább 1 db borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával).

Javasolt kerékpár tartozékok:

  • a. a pedálon és a küllők között borostyánsárga prizmák,
  • b. karos szélességjelző prizma,
  • c. visszapillantó tükör,
  • d. sárvédő,

Egyéb felszerelés: a fejvédő sisak - gyermekek esetében különösen ajánlott - a térd- és könyökvédő. A gyermekekre adjunk még lehetőség szerint láthatósági mellényt (amelynek használata éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén kötelező lakott területen kívül), fényvisszaverő pántokat a csuklóra és a bokára, kesztyűt, kerékpáros szemüveget.  

Kerékpárra a gyermekülést úgy szereljük fel, hogy az ülés és a rajta ülő gyermek a vezetőt a kilátásban és a vezetésben ne akadályozza, a kerékpár világító- és jelzőberendezéseit ne takarja. Az üléshez kapaszkodót és lábtartót is fel kell szerelni. Az ülés, a kapaszkodó és a lábtartó nem lehet összefüggésben a kormányzott kerékkel, illetőleg az azzal együtt elforduló szerkezettel.

A kétkerekű kerékpáron 16. életévet betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. Kettőnél több kerekű kerékpáron 17. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast.

Gyermekünket készítsük fel a kerékpározásra (pl.: Tilos elengedett kormánnyal kerékpározni!). Fontos, hogy ismerjék az alapvető közlekedési szabályokat, valamint tisztában legyenek a kerékpározással kapcsolatos elméleti és gyakorlati (vezetéstechnikai: biztos irány- és egyensúlytartás, fékezés, kormányozás stb.) ismeretekkel.

Érdemes előzőekben feltérképezni a lehetőséget, hogy kerékpárral merre tudunk közlekedni. Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - szorosan az úttest jobb szélén kell közlekedni, a KRESZ előírásának megfelelően.
A 12 évnél fiatalabb gyermek a főúton nem kerékpározhat szülői felügyelettel sem. A 6 év alatti gyermeket főútvonalon (akár gyalogosan is) felügyelet nélkül hagyni tilos!
A gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni, ha az úttest kerékpár-közlekedésre alkalmatlan. A hidakon és felüljárókon, ahol gyors az autóforgalom és keskenyek a sávok ott is érdemesebb és biztonságosabb a járdán közlekedni.

Közlekedési baleset esetén hívjunk segítséget! Gyermekünket minden esetben úgy engedjünk el biciklizni, hogy legyen nála az értesítendő szülő neve és telefonszáma.

A kerékpárt mindig le kell zárni, akkor is, ha csak beszaladunk a postára feladni egy levelet, vagy újságot szeretnénk vásárolni. Javasoljuk azt is, hogy tároló helyiségekben, pincében, garázsban, lezárt folyóson is zárjuk le biciklinket, ne adjunk lehetőséget arra, hogy könnyen eltulajdonítsák értékünket.

Ezzel kapcsolatos ajánlásaink:

  • Jól látható, forgalmas helyre álljunk kerékpárunkkal, ahol a gyalogos forgalomnak legalább minimális visszatartó ereje van a tolvajokkal szemben.
  • Használjunk legalább két (minőségi) zárat. A zárakkal két ponton rögzítsük a kerékpárt.
  • Az összes mozdítható dolgot a bicikliről vigyük magunkkal.
  • Ne „lakatoljunk” mindig ugyanazon a helyen.

Megbízható zárak: lánc-lakat kombináció és az U-lakat.

Mindenkinek biztonságos és balesetmenetes közlekedést kívánunk kerékpárral is!

Fotó: Mo Riza: Lomo Bike

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja