SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

És nekem, az apának, ki segít?

- 2015-03-13
Milliónyi honlap, szinte elolvashatatlan mennyiségű információ, esettanulmányok, fórumok, orvosok, szakértők hada. Mind azzal foglalkoznak, hogy a kismamát a fogantatás pillanatától kezdve végigvezessék a gyereknevelésen. De velem, az apukával, mi lesz?
És nekem, az apának, ki segít?

Kicsit olyan érzésem van, mintha nekem, a férfinek, nem lehetnének kérdéseim, kételyeim. Pedig vannak. Nem a gyerek nevében, és a nemében, hiszen ahogy az előző cikkemben megírtam, biztos, hogy lány lesz. Ettől még milliónyi kérdésem lenne: ezeket valakinek meg kellene válaszolnia.

Itt van például egy, amin már sokszor elgondolkoztam: Mit kell, és lehet tenni abban a pillanatban, amikor a kedves egy fura izével a kezében áll, és azt mondja: apa leszel. Azon kívül, hogy kimegy a lábam alól a talaj, mi a teendőm, mit tehetek? Azonnal elmondhatom mindenkinek, vagy várnom kell még egy kicsit, és csendben ünnepelhetek csak?  Ki készít fel arra, hogy fogom megélni a pillanatot és mások hogyan élték meg? Vajon milyen érzés az, amikor a férfi büszke, és szerelemes, és örül, és éppen szülővé válik, és egyetlen tizedmásodperc alatt megváltozik az élete.

Mi lesz a kétségeimmel? Normális, ha már most azon gondolkodom, hogy elég jó apa leszek-e? Normális, ha már most stresszelek azon, tudok-e családfenntartó, barát, szerető férj, pasi, munkatárs lenni egyszerre, évekig? Mások, hogyan csinálják? Fura, ha már most aggódom a jövő miatt? Ki fog nekem segíteni, ha bajban leszek, kitől kérhetek tanácsot?

De a legfőbb kérdés az, hogyan kell készülni az apaságra?

Egyelőre addig jutottam a gondolkodásban, hogy a feleségemmel a fenti kételyeimről, gondolataimról még véletlen sem kezdeményezek beszélgetést. 
 

Ennek a legfőbb oka az, hogy most, hogy elhatároztuk, jöhet a baba, nekem sziklaszilárdnak kell mutatnom magam. Nyugodtnak. Kiegyensúlyozottnak. Alfahímnek. A lehető legjobb választásnak. Ezért nem csak hogy többet járok konditerembe (ugye, a külsőségek, fontosak) hanem igyekszem figyelmesebb, megértőbb lenni, támogatni. Miközben úgy be vagyok szarva (bocsánat nincs rá jobb szó), mint még soha. Igen, már most. És sehol nem találom, hogy mások is így jártak-e?

Spontán vagy tudatos szülők leszünk?

Nemrég beszélgettünk, és rájöttünk, hogy az első lépéseket a babaváráshoz már megtettük. Tervszerűen, tudatosan, de spontán szeretnénk szülők lenni. Ez valami olyasmit jelent, hogy bár tervezzük a babát, nem beszélünk róla naponta többször, továbbá nem megyünk direkt homokozók, és bölcsik közelébe, megbeszélni melyik az a gyerek, aki úgy, ahogy van, akár jó is lenne. Egyrészt úgyis a miénk lesz a legtökéletesebb, másrészt nehogy valamelyik kismama pedofilnak nézzen…

Szóval, spontának vagyunk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy nemrég - teljesen véletlenül - elmentünk egy orvoshoz, aki azt mondta a szájával, hogy Ő tudja, a tuti terhesség receptjét, mert van valamilyen gyógyszer, azt kell enni, és 48 óránként szeretkezni. Akkor 2 hónap alatt biztos. Ennél az orvosnál utoljára voltunk. Hiszen mi spontán akarunk szeretkezni (mondjuk, ez a 48 óránként nekem speciel megfelel, mégiscsak ő az orvos, adjunk a szavára), spontán akarunk babát. Azt pedig semmiképp nem szeretném megélni, mi lenne, ha a csodaorvos, csodagyógyszerei ellenére nem tudnánk tartani a 2 hónapos „biztosansikerül” határidőt…

Szóval, lehet, mégis inkább tudatosak vagyunk?

Tény, hogy vidéken lakunk, kertes házban, kutyával, nagy kerttel, és úgy építettük fel a házunkat, hogy kettő gyerekszobánk van. Tény, hogy tudatosan választottuk a 2015-öt, mert ez a Kecske éve… dehogy is, vicceltem, fogalmam sincs, minek az éve van, arról meg végképp, hogy jelent-e ez valamit. Tény, hogy nagyon, kedves, gyerekszerető a városunk. Például a bölcsőde 300 méterre van tőlünk. Spontán odaépült, véletlen. Van itt két tannyelvű általános iskola is. Véletlen. A sportpályától 400 méterre lakunk. Mondjuk ez focipálya, női csapat meg nincs. Viszont, teljesen véletlen éppen szeretnénk venni egy autót. Egy nagyot. Hátha kell.

Most hogy belegondolok, azt hiszem a legelső kérdésemre, kételyemre, már megvan a válasz. Nem kell millió honlap, és százezer cikk ehhez. Már tudom, hogy ha majd az az izé (persze, tudom, hogy terhességi teszt a neve) egyszer úgy dönt, hogy apa vagyok: nagyon boldog leszek. Nagyon büszke.

Olyan nagyon büszke, hogy már tudom, mit fogok tenni: kiülök a kertünkbe, és először megbeszélem a kutyámmal, hogy lesz itt néhány változás, de attól még őt is fogom szeretni. Aztán kibontom a direkt az erre az alkalomra félretett Jégbort, és elkezdek telefonálni. Már ameddig tudok beszélni. És azt gondolom, egyáltalán nem fog érdekelni, hogy egyetlen tizedmásodperc alatt megváltozott az életünk örökre.

Hiszen pontosan ez az, amire vágytunk.

Szeretnéd tudni, hogyan vár egy férfi gyereket?

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja