SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Erre figyelj, mielőtt napozni mennél az idén

Családinet [cikkei] - 2020-06-03
A koronavírus miatt idén nagyon sokan hosszú hetekig alig mentek szabad levegőre, így kevesebb napfény érte a bőrüket. Ezért nincsenek felkészülve a napozásra, hamarabb leéghetnek, ami növeli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát. A napozás megkezdésekor egyébként is minden évben a fokozatosság a legfontosabb, hiszen pár nap alatt nem lehet lebarnulni.
Erre figyelj, mielőtt napozni mennél az idén

Idén különösen fontos, hogy fokozatosan kezdjenek napozni az emberek

A napsütés alapesetben is sokkal jobban károsítja a bőrt, mint néhány évtizeddel ezelőtt, hiszen az emberi tevékenység miatt elvékonyodott ózonréteg kevésbé szűri meg a káros UV-A és UV-B sugárzásokat. Idén speciális helyzetet okoz, hogy a legtöbb ember a megszokottnál jóval több időt töltött a négy fal között az elmúlt hetekben. Mivel kevesebb napfény érte a bőrüket, az kevésbé készült fel a nyári időszakra, az emberek nem szerezték meg az alapszínt, amely már áprilistól elérhető és megalapozhatja a nyári időszak intenzív napozásait.

A legfontosabb, hogy mindenki tisztában legyen a saját bőre tulajdonságaival és képességeivel. Az utóbbi években egyre divatosabb lett a barna bőr, de a világos bőrűek többnyire nem tudnak jól lebarnulni, ők egyszerűen vörösödnek és leégnek. A barnulás folyamata egyfajta sejtkárosodást jelent az ózonréteg elvékonyodása miatt, és a napsütés sokkal jobban károsítja a bőrt, mint néhány évtizeddel ezelőtt – hívta fel a figyelmet dr. Kuroli Enikő, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika klinikai szakorvosa.

Anyajegyvizsgálat

A világos bőrűeknek a napozást most a kora délelőtti vagy a késő délutáni órákban érdemes elkezdeniük, amikor jóval alacsonyabb az UV-sugárzás. Kiemelten kell ügyelniük arra, hogy prémium minőségű, magas fényvédő faktorú krémeket használjanak a bőr károsodásának elkerülése érdekében – tette hozzá a szakember. Léteznek már olyan nappali krémek is, amelyek fényvédő tulajdonsággal is rendelkeznek.


Kalap, napszemüveg, lenge öltözet

Nyaraláskor nyilvánvaló, hogy viszünk magunkkal fényvédő krémet, de a hétköznapi használatban is ajánlatos a használatuk. Emellett a fizikai fényvédelemre is érdemes ügyelni, például kalapot is viselhetünk. Megfigyelhető például, hogy a tar férfiak fejbőrén idős korban nagyon sok a daganat. A baseballsapka nem ajánlott, hiszen a fül és a tarkó, vagy fordított viselés esetén a homlok is leéghet. A karimás kalapok bizonyulnak a legjobb választásnak. A divatcégek szerencsére lépést tartanak ezzel, és nagyon sokféle kalap közül lehet választani. A ruházatot tekintve a következő hónapokban a könnyed nyári, például lenvászon viselet ajánlott.

Nagyon fontos, hogy a gyerekeket mindig kenjük be napvédő krémmel, hiszen ők nem tudják, hogy mennyit tartózkodhatnak a napon. Náluk az is fontos, hogy a strandon folyamatosan pótoljuk a fürdőzések után a bekent részeken a védelmet. Léteznek a piacon már UV szűrő funkcióval rendelkező hosszú ujjú pólók is, ezek alatt nem szükséges a krémezés. Napszemüveg viselése is ajánlott, ugyanis a szemben is van melanocita. Itt – a barna bőrrel ellentétben – a divat jót is tesz az egészségügyi szempontoknak, ugyanis nagyon sokan hordanak napszemüveget.


UV-A és UV-B sugarak

Az UV-A sugárzás a bőr korai öregedéséért, az UV-B pedig a leégésért és a hólyagos napégésért felelős. Utóbbiak előfordulásával nő a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásának az esélye. A bőr nem felejt, a hólyagos napégéseket „megjegyzi”, ezek pedig szoros összefüggésben vannak a felnőttkori bőrdaganatok kialakulásával a fehér bőrűek körében – említette a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika klinikai szakorvosa.

A világos bőrben nincs melanin, márpedig ez a pigment azt a célt szolgálja, hogy a bejövő UV-sugarakat megfogja. A bőrben a melanin végülis azt a szerepet látja el, amit a sztratoszférában az ózonréteg. Akinek nincs melanin a bőrében, az nem tudja felfogni ezeket a sugarakat, így sokkal jobban károsodik a bőre, annál pedig, aki lebarnul, a bejövő napsugárzás rendkívüli melanintermelés okoz. Ez a folyamat már önmagában is egyfajta sejtkárosodásnak tekinthető, ami ugyan komoly problémát nem okoz, az viszont különösen fontos, hogy a leégést elkerüljük. Egy nap alatt nem lehet lebarnulni, a fokozatosság elvét kell érvényesíteni – húzta alá dr. Kuroli Enikő.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Semmelweis.hu
Kép: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja