SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Folyadékvesztés és kiszáradás tünetei, folyadékpótlás - mikor forduljunk orvoshoz?

Dr. Sebő Zsuzsanna [cikkei] - 2017-08-01
Az elmúlt napokban több édesanya is felkeresett egy-egy kiszáradással kapcsolatos kérdéssel. Egyikük az anyatejes csecsemője miatt aggódott, aki nem fogadta el a forralt vizet, másik az iskoláskorú kisfia néhány lazább széklete miatt volt nyugtalan, míg a harmadik anya kisfia néhányszor hányt, és az volt a kérdése, észreveszi-e, ha kiszárad a gyerek.
Folyadékvesztés és kiszáradás tünetei, folyadékpótlás - mikor forduljunk orvoshoz?

Anélkül, hogy a szervezet folyadékháztartásába és ennek igen bonyolult szabályozási mechanizmusába mélyen belemennék, nézzük, amit erről a témáról a mindennapokban jó tudni.

Egy felnőtt ember testsúlyának 60-70 százaléka folyadék (csecsemőknél több, idős embereknél kevesebb). A testünkben található folyadék a sejteken belül és kívül helyezkedik el, ez utóbbi egy része az érpályában, egy része a sejtek között található meg. A szervezet bonyolult folyamatokkal törekszik az érpályában lévő folyadék (vér) állandóságára, hiszen ez szállítja a szervek sejtjeihez az oxigént, és ez szállítja el a salakanyagokat a szövetekből.
Ha a test víztartalma csökken, az agy szomjúságot jelez és optimális esetben ivással pótoljuk a hiányzó folyadékot. Ha ez nem történik meg, megindul a folyadékáramlás az erekbe, eleinte a sejtek közötti térből, majd a sejtekből. Amikor a szövetek víztartalékai kimerülnek, a vér besűrűsödik, a keringés lassul, és ezzel együtt a sejtekhez szállított oxigén és egyéb „táplálék” mennyisége csökken, de zavart szenved a káros anyagcsere termékek elszállítása is. Mivel a vese is próbálja a folyadékot visszatartani, jóval kevesebb vizelet képződik, és a salakanyagok még inkább a szervezetben maradnak. Ez a folyamat anyagcsere és keringési zavarokhoz, súlyos esetben sokkos állapothoz vezethet.
 

A kiszáradás (dehidráció, exsiccosis) okai

A folyadékhiány a bevitt és elvesztett folyadék arányának felborulásakor keletkezik. Ha több a leadott folyadék, mint a felvett, dehidráció következik be.

A folyadékleadás normális élettani folyamat, hiszen a bőrön keresztül, a légzéssel, a vizelettel és a széklettel folyadék távozik a szervezetből. Egy felnőtt ember átlagosan 2-2,5 liter vizet ad le naponta.
A csecsemők testfelülete a súlyukhoz képest jelentősen nagyobb, mint egy felnőtté, így náluk a bőrön keresztüli párolgás is nagyobb jelentőséggel bír.
Meleg környezetben, sportolás közben, fizikai megterheléskor a verejtékkel elvesztett folyadék mennyisége ugyancsak megnő.
Lázas állapotban is nő a bőrön át leadott folyadék mennyisége. Ez különösen érvényes a csecsemőkre. Ráadásul a láz miatt szaporább a légzés, ami szintén a nagyobb folyadékleadáshoz vezet.
A gyomor-bélrendszerben nagyon nagy mennyiségű bélnedv termelődik, de ennek csak egy hányada távozik, jelentősebb része a tápcsatornán keresztül visszaszívódik és újra a keringésbe jut. Ha hányás, hasmenés lép fel, ez a folyamat zavart szenved, fokozott mennyiségű folyadékot és elektrolitot veszít a beteg.
A vese az a szabályzó szervünk, mely több vizeletet választ ki, ha több a felvett folyadék,  míg kevés bevitel esetén kevesebb vizeletet termel.

A kezdeti folyadékhiányt a szervezetünk szomjúsággal jelzi, de tudni kell, hogy ilyenkor már elindultak a kompenzáló mechanizmusok és ez már egy enyhe dehidrációs jel. Éppen ezért a folyadékpótlást jó még a szomjúság jelentkezése előtt, illetve ettől függetlenül megkezdeni. A kiscsecsemőknél és az idős emberekben a szomjúságérzet csökken, vagy később jelentkezik, ezért rájuk fokozottan kell figyelni.
 

Kiszáradás tünetei

A folyadékvesztés mértékének megfelelően a hiány okozta tünetek igen változatosak, de a leggyakoribb tünetek a következőek:

  • Enyhébb esetekben fáradtság, fejfájás, koncentrációs zavarok.
  • Száraz, lepedékes nyelv.
  • Sötét színű (koncentrált) vizelet, (a gyógyszerek egy része sötét vizeletet okozhat kiszáradás nélkül is).
  • Csökkenő vizeletmennyiség.
  • Acetonos, aromás lehelet.
  • Csecsemőknél beesett kutacs (jó állapotú, egészséges, jól étkező csecsemő besüppedt kutacsa nem kötelezően a kiszáradás jele, ahogy a kutacs látható lüktetése sem).
  • Árkolt, beesett szemek.
  • Fáradtság, bágyadtság, kedvtelenség, súlyosabb esetben aluszékonyság, eszméletzavar (ezek a jelek mindig nagyon figyelem felkeltőek kell, hogy legyenek).
  • Rugalmatlan, apró ráncokba szedhető bőr, mely lassan simul ki (a bőr alatti kötőszövet víztartalma csökken. Akkor komoly és orvosért kiáltó tünet, ha ez a hányást, hasmenést, lázat követően lép fel).
  • Izzadtság hiánya.
  • Szapora pulzus (a szív kompenzál és a csökkent vérmennyiséget több összehúzódással próbálja eljuttatni a szövetekhez. Lázas betegnél a pulzus dehidráció nélkül is magasabb.).


Kezelés

Legfontosabb a folyadékhiány megelőzése, kellő mennyiségű és minőségű itallal, étellel.

Egészséges felnőtt folyadékigénye (a normál vesztés alapján) napi 2-2,5 liter.
Gyermekeknél a testsúlytól függ a szükséges napi folyadék mennyisége.

  • 10 kg testsúlyig 100ml/kg.
  • 10 kg felett ehhez hozzáadódik kilónként 50 ml (pl. 16 kg gyermeknél 10x100ml + 6x50 ml = 1300 ml, 20 kg –nál 10x100 ml+ 10x 50 ml= 1500).
  • 20 kg felett 1500 ml+ kilogrammonként 20 ml (pl. 24 kg-nál ez 1500+4x20 ml= 1580 ml).

Ezek az adatok tájékoztató jellegűek, de az biztos, hogy ennek a mennyiségnek jelentősen meg kellene emelkednie rendkívüli folyadékvesztésnél. A napi folyadékszükséglet nem csak vizet, teát jelent, hanem lédús gyümölcsökkel, ételekkel is jelentős mennyiségű folyadékot tudunk felvenni. Itt említeném meg, hogy a kávé, fekete tea vízhajtó hatása révén nem alkalmas folyadékpótlásra.

Vannak emberek, akik alapjáratban igen kevés folyadékot fogyasztanak. Nekik érdemes előre betervezni a napi szükségletet, akár előre elkészített üvegben, vagy bizonyos tevékenységekhez (étkezés, kézmosás, fogmosás stb.) ivást kapcsolni. Ivásra serkent (főleg gyermekeket) egy szép, gusztusos italtartó, kulacs használata.  A vizet lehet kedvelt gyümölccsel ízesíteni, erre legalkalmasabbak a bogyós gyümölcsök, citrusok. A magas folyadéktartalmú gyümölcsök (eper, barack, narancs, citrusok, dinnyék), zöldségek (saláta, uborka) fogyasztása is a folyadékbevitelt optimalizálja.

A leggyakoribb ok, ami kiszáradáshoz vezet, a hányás, hasmenés. Ezek kezelésére most nem térnék ki, de számos jól bevált házi praktikával javíthatunk a helyzeten. Ilyen esetekben a folyadékpótlás még nagyobb jelentőségű és komoly odafigyelést igényel, különösen gyermekeknél, akik nem mindig hajlandóak inni, illetve a bevitt folyadékot is könnyen kihányják. Fontos a fokozatosság, akár 5 percenkénti kiskanállal adott folyadék, mert a kortyokban nyelt, nagyobb mennyiségű folyadék gyakran visszajön, tovább rontva a helyzetet. Gondolni kell arra, hogy a hányással, hasmenéssel, izzadással nem csak vizet, de elektrolitokat is veszít a szervezet, és ezek pótlásáról is gondoskodni kell. A gyógyszertárakban többféle, un. orális rehidráló folyadék vagy vízben oldandó por kapható, melyek az elvesztett elektrolitokat pótolják. Sürgős esetben házilag is készíthetünk hasonlót, ha 1 liter vízbe 8 kávéskanál cukrot, ½ kávéskanál sót és 1 dl narancslét teszünk, bár ez kevésbé megfelelő, mint a gyógyszertári készítmény.

Lázas állapotban egy Celsius fok testhőmérséklet emelkedésekor a szükséges pótlandó folyadék 20 százalékkal nő. Nagyon magas láznál ez nem kis mennyiség és ezért is megfontolandó a mostanában oly divatos „felesleges lázat csillapítani” közlések kritikával fogadása.
 

A folyadékvesztés homeopátiás kezelése

A homeopátiás szerek a folyadékvesztés eseteiben csak kiegészítőként jönnek szóba és a folyadékpótlást nem helyettesítik, de a beteg állapotát, közérzetét javítják, felépülését gyorsítják.
A hányásra és hasmenésre számos jól bevált homeopátiás gyógyszer létezik, jóval nagyobb a fegyvertár, mint a hagyományos gyógyszerek között. Most csak a dehidráció tüneteinek megfelelő néhány szert ismertetnék.

  • China: a legfontosabb szerünk folyadékvesztés után fellépő gyenge, szinte ernyedt állapotban. Villámgyorsan tudja az általános állapotot rendezni, amikor a beteg kimerült, gyenge, szemei árkoltak, dől ide, oda.
  • Veratrum album: nagyfokú bágyadtság, elesettség, kimerültség esetén adhatjuk.  A beteg sápadt, verejtékes, hasi görcsei vannak, bőre hűvös.
  • Bryonia: bőr, száj, nyálkahártyák szárazak, nyelv bevont, a páciensre nagyfokú szomjúság és ingerlékenység jellemző.
  • Arsenicum album: igen gyenge általános állapot, hányinger, hányás. A beteg szomjas, de csak hideg vizet kíván, azt is csak kortyolgatja. Szorong, nem akar egyedül maradni.
  • Pulsatilla: a folyadékot elutasító, nyűgös, nyafogós, siránkozó betegek szere, akiknek jólesik a dédelgetés, vigasztalás. Szájszárazság, cserepes ajkak.


Mikor forduljunk orvoshoz?

A kiszáradás fent leírt tüneteinek észlelésekor (főleg ha bágyadtság, aluszékonyság jelentkezik, ha a vizelet mennyisége csökken) orvosi vizsgálat szükséges annak eldöntésére milyen mértékű a folyadékhiány, elegendő-e a szájon át való folyadékpótlás, vagy kórházi kezelés, infúzió szükséges. Minél fiatalabb egy gyermek, annál gyorsabban jut el a kritikus dehidrációig, ezért panasz esetén náluk korábban és sűrűbben kell orvoshoz fordulni. Az idős, krónikus betegségben szenvedő betegekre ugyancsak érvényes a korai és gyakoribb orvosi vizsgálat szükségessége.
Fokozott ellenőrzésre szorul az a beteg is, aki a szájon át történő folyadékpótlást elutasítja, vagy kihányja.

Visszatérve az írás elején említett három anyai kérdésre, a beszélgetés pillanatában egyik gyermeket sem fenyegette a kiszáradás. Az anyatejes babát kánikulában gyakrabban kell mellre tenni, a hasmenéses és hányós fiúknak pedig több folyadékot és orális rehidráló szert kell adni, de mind a hármójuknál figyelni kell a további történéseket és állapotukat.

A folyadék megfelelő pótlása egészséges embereknél tanulható, megszokható, és érdemes már gyermekkorban ezt a tanulást elkezdeni, míg fokozott folyadékvesztésnél a plusz folyadékpótlás és a tünetek megfelelő értékelése a legfontosabb teendő.


Kép: MTI fotó: G0333

Fotó: Ragesoss / https://commons.wikimedia.org/

Dr. Sebő Zsuzsanna


Dr. Sebő Zsuzsanna
Gyermekgyógyász, homeopátiás tanácsadó

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/922-93-09
E-mail: sebozsuzsa@gmail.com
Honlap: www.homeoduo.hu (fejlesztés alatt)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja