SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így kerülhetjük el a hipoglikémiát a nyáron

Családinet [cikkei] - 2017-08-01
A nyári kánikulát sokak szervezete nem viseli túl jól, hiszen a 30 fok feletti hőmérsékletben még az egészségesek is gyakran tapasztalnak rosszulléteket. Ez a cukorbetegekre fokozottabban igaz, hiszen náluk a hőségben még nagyobb eséllyel alakul hipoglikémia. Hogy miként lehet elkerülni az állapotot, arról dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.
Így kerülhetjük el a hipoglikémiát a nyáron

Nyár, hőség, hipoglikémia

Hipoglikémiának azt az állapotot nevezzük, amikor a vércukorszintje a 3,8 mmol/l alá csökken. Mivel ekkor kevesebb cukor kering a vérben, így a sejtek éheznek, ugyanis nem jutnak hozzá elegendő mennyiséghez belőle. Ekkor a betegnél szédülés, remegés, izzadás, beszédzavar, súlyosabb esetben eszméletvesztés, életveszélyes állapot léphet fel. Nyáron ugyanis a szervezet anyagcseréje felgyorsul, ami elősegíti a vércukorszint csökkenését. Ráadásul a nagy meleg és a páratartalom mellett megnöveli a hipoglikémia rizikóját többek között pl. a grill partik alatti alkoholfogyasztás, a hőségben való kirándulás, elővigyázatosság nélküli mozgás, a dehidratáció, valamint a rossz dózisú inzulin is.
 

Csak óvatosan az alkohollal

Az alkoholtartalmú italok nagy része vércukorszint csökkenést eredményez, ezért ügyeljünk arra, hogy csakis úgy töltsünk magunknak egy pohárral, hogy csak lassan isszuk, és közben falatozunk valamit mellé (pl. magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű kekszet). Fontos továbbá, hogy nem mindegy, mit is fogyasztunk, hiszen cukorbetegként a száraz pezsgő, minőségi vörösbor (lehetőleg száraz) azok, melyek megengedettek - persze mértékkel.


Felelősségteljes fesztiválozás

Nyaranta mindig rengeteg fesztivál várja a szórakozni vágyókat, ám ha valaki cukorbeteg, akkor annak fontos, hogy ügyeljen arra, hogy ugyanúgy tartsa a diétáját, gyakran mérjen vércukorszintet, valamint ne hajtsa túl magát, hanem olykor fordítson időt a pihenésre is!


Mérjünk gyakrabban vércukorszintet

A nagy melegben érdemes gyakrabban ellenőrizni a glükóz szintünket, hogy még idejében felismerhessük, ha csökken a glükóz mennyisége. Reggel, valamint étkezések előtt/után mindenképp mérjük meg, ám ha utazunk valahova, akkor is célszerű előtte és a megérkezéskor is egy ellenőrzést tartanunk.
A gyakori mérés mindezeken kívül azért is hasznos, mert így el tudjuk dönteni, tüneteinket napszúrás vagy hipoglikémia okozza.


Ne hajtsuk túl magagunkat sportolás közben

Sportolni cukorbetegség esetén is kell, sőt, ajánlott is, hiszen a rendszeres testmozgás a terápia részét képezi, mivel segít kordában tartani a vércukorszintet. Azonban nyáron ez még nagyobb óvatosságot igényel, hiszen mind a hőség, mind felelőtlen mozgás vészesen csökkentheti a glükóz mennyiségét. Fontos, hogy lehetőleg kora reggel vagy este eddzünk, és semmiképp se üres hassal álljunk neki sportolni! Amennyiben szeretnénk mozogni, de nem tudjuk, miként vágjunk neki a nyáron, kérjük ki életmódorvos vagy személyi edző segítségét!


Alacsonyabb dózisú inzulin lehet szükséges

Amint beköszönt a nagy meleg, érdemes konzultálnunk orvosunkkal az alkalmazott gyógyszer/inzulin dózisával kapcsolatban, ugyanis annak csökkentésére lehet szükség, mert nyáron általában alacsonyabb a vércukorszintje. Erre nem csupán a kánikula beköszöntével lehet szükség, hanem akkor is, ha más klímájú helyre utazunk nyaralni - ezért előtte mindenképp egyeztessünk orvosunkkal!


Tartsunk magunknál szőlőcukrot és kekszet

Bár a hipoglikémiát jobb megelőzni, ám ha tüneteket tapasztalunk, akkor sokat segíthet, ha bekapunk egy szőlőcukrot! Éppen ezért mindig legyen kéznél egy zacskóval belőle! A diabetológus emellett azt tanácsolja, hogy a beteg a szőlőcukor mellett mindig vigyen néhány kekszet is magával, mert a szőlőcukor hipoglikémia esetén bár megemeli a vércukorszintet, de nem tudja tartosan megtartani a magasabb értéket.


Kérdésünk van? Segít a telediabetológia

Amennyiben valaki cukorbeteg, akkor olykor kérdései támadhatnak a terápiát, tüneteiket illetően, főleg akkor, ha frissen felfedezett diabetes-esről van szó. Ha esetleg két konzultáció közt kérdésünk van, illetve ha épp nyaralunk, érdemes segítségül hívni a telediabetológiát, mivel így szoros kapcsolatban maradhatunk orvosunkkal, dietetikusunkkal, életmód orvosunkkal, stb.
Ehhez elég a vércukormérőnkön kívül egy alkalmazás, mellyel felvihetjük a vércukor eredményeinket, kérdésünket, mozgásunkat, étkezésünket a rendszerbe. Azokat egy pillanat alatt megoszthatjuk az adott szakemberrel, aki választ adhat kérdéseinkre, nyomon követheti állapotunkat és szükség esetén az alkalmazott terápia dózisán is módosíthat.

Forrás: Cukorbetegközpont
Fotó: TesaPhotography / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja