A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Alvás kánikulában - így hűtsd magad és a gyereket! Lehűlési tippek a jó alvásért!

Horváth Ágnes [cikkei] - 2016-07-12
Nagy melegben nehéz aludni. A gyerekek elalvási, átalvási nehézségei ilyenkor fokozottan jelentkeznek. Kétóránként keltél a kicsihez? Most, hogy meleg van, már nem csak anyukák, hanem az egész család álmosan, kialvatlanul kóvályog: nagytesók, apukák, még a kutya is.
Alvás kánikulában - így hűtsd magad és a gyereket! Lehűlési tippek a jó alvásért!

Miért nem tudunk nagy melegben aludni?

Az alvásban részt vesz az egész szervezet – minden sejtje átállítja a működését „stand by” üzemmódra. Azaz csökken a pulzus, a vérnyomás, a keringés és az emésztés megnyugszik, megpihen. A reakcióink lassulnak, még a látásunk sem olyan éles álmosan, mint éber állapotban. A testhőmérséklet is megváltozik: a törzsünk kissé lehűl és a vér a végtagokba áramlik, felmelegítve azt. Itt van a kutya elásva: ha a törzsünk nem tud lehűlni, az alvás sem jön létre. A lehűlés az alvásban kikerülhetetlen fiziológiai folyamat. (Ugyanígy a végtagok melegedése is, ezért nem tudunk télen hideg lábbal, hideg végtagokkal elaludni).

Amikor a lakásban 32 fok van és a szekrényben is elolvad a csoki, mit tegyen az ember, ha éppen nincs több százezer forintja klímára és/vagy vízparti nyaralásra?

A melegben ugyanis ugyanúgy helyt kell állni munka-család-házimunka fronton, mint bármely más napokon.
 

Lehűlési tippek – klíma helyett

Amikor meleged van, nem feltétlenül a szobát kell hűteni (bár azt sem árt), hanem magadat. A szobával, főleg a hálószobával csak egyetlen tennivalód van: zárd ki a meleget! Azaz: redőny lehúz, ablak becsuk, és ki sem nyit addig, míg a kinti hőmérséklet alacsonyabb nem lesz a bentinél. Kánikulában tehát este hétkor még nem szellőztetünk, mivel a betondzsungel közepén, panel lakótelepeken este 9-nél hamarabb nincs hűvös (vidéken és kertes házas övezetben kicsit hamarabb). Ha szeretnéd, hogy járjon a levegő, inkább szerezz be egy olcsó ventillátort.

A hálóruha és az ágynemű anyaga nagyon sokat javít vagy ront a hőérzeten, poliészterrel tömött párna, ágynemű alá hamarabb odaizzadunk. A tönkölypárna és a pamut ágynemű sokkal hűvösebb érzetet biztosít.
 

Hogyan hűtsük tehát magunkat?

A legegyszerűbb a jégkocka trükk: Végy egy darab jégkockát és dörzsöld vele a végtagjaidat (csukló, lábfej, boka, nyak környéke, könyék- és térdhajlat, tehát ahol az artériák közel vannak a bőrödhöz). Mire a jégkocka elolvad, már le is hűltél.

Aki drasztikus lehűlésre vágyik, fagyasztott borsót is használhat a láb vagy bármely egyéb testrész hűtésére (a fagyasztott borsós zacskó konyharuhába tekerve nem leszel vizes plusz a konyharuha jeges érzetet is tompítja).

Ha tönkölypárnán alszol, annak számos előnye közül most azt az előnyt is élvezheted, hogy nem olyan meleg, mint a pamut vagy pláne a poliészter töltésű párnák.
Egyébként pedig javaslom a következő módszert: tölts meg egy zoknit rizzsel, csomózd be a tetejét és tedd egy órára a hűtőbe. Ezután vedd ki és tedd a zoknit a lábadhoz (vagy ahol jól esne lehűlni). A rizs legalább fél óráig tartani fogja a hideget – ez épp elég idő ahhoz, hogy álomba szenderülj.

A rizses hűtési módszer gyerekeknél is csodásan beválik.

További egyperces lehűlési tippek itt olvashatók.
 

Hogyan hűtsük a gyereket?

Kisgyerekek van, hogy nagyon díjazzák a jégkocka trükköt, csecsemők azonban nem igazán. Az ő esetükben is szükség van hűtésre, ilyenkor jeges víz helyett langyos vizes ruhával érdemes a karjukat, lábukat, homlokukat áttörölni.

Bolondosabb kedvű babák a vízzel spriccelést is szeretik, ezzel remekül lehet játszani. Előveszel egy spricnit (amivel a vasalnivalót és a virágokat spricceled) és azzal elkezdtek bolondozni. Saját tapasztalat, hogy a nagy hülyülést nem szabad közvetlen elalvás előttre időzíteni, mert felpörög a gyerek, de ha van egy ilyen az ágya mellett és a tenyeredre spriccelsz este belőle, majd átdörzsölöd a bőrét, azért a baba nagyon hálás lesz.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja