SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felnőtt fejjel úszni tanulni...

Nemesvári Edit [cikkei] - 2011-07-19
Előző cikkemben arról írtam, hogy milyen kudarcok érik a szülőt, amikor megpróbálja megtanítani a gyerekét úszni. De mi van akkor, amikor maga sem tud úszni, vagy éppen csak annyira tud, hogy épp fennmarad a vízen (tehát nem tud...).
Felnőtt fejjel úszni tanulni...

Ilyenkor szokott csörögni a telefonom.  Vannak, akik még időben észbe kapnak, hogy mire 4-5 éves lesz a gyerek, addigra anyu és apu is tudjon úszni. Vannak, akik közösen, egy kalap alatt próbálják elintézni az úszni tanulást. Ezt én nem tartom szerencsésnek, nem is szoktam vállalni, csak egymást követő órán. Vagy párhuzamosan két oktatóval.

A tanítványaim másik része akkor jön el hozzám, amikor az orvos úszást javasol. Vagy éppen hátúszást ír elő, amit elég kevesen tudnak helyes technikával kivitelezni.  Számos olyan panasszal keresnek fel engem, amin "csak" az úszás segíthet. Azt szoktam mondani, hogy előbb-utóbb mindenkinek csak az úszás marad, hiszen 100 évesen nem tudunk majd súlyt emelgetni vagy aerobik órán ugrálni (kevés kivételtől eltekintve).

Tehát jöjjön most néhány gondolat a felnőttek úszásáról.
Első körben mindenképp megemlítem, hogy minden tiszteletem azoké az embereké, akik felnőttként, igen nagy elhatározással és lelkesedéssel belevágnak egy teljesen idegen dologba. Miért is kellene szeretni a vizet és nem félni tőle, amikor igenis nagyon ijesztő és félelmetes tud lenni a mélység. Nekem sem tudnák megmagyarázni a levegőben ejtőernyőzés közben, hogy ne féljek. Tehát első dolog ezt a félelmet leküzdeni és azt a rengeteg gátlást, ami miatt nem járt eddig uszodába az ember.

Nem megy ám egyik-napról a másikra, sok türelem kell és kitartás. Mert egy csomó zavaró tényező van a vízen kívül. Pl. fürdőruhára kell vetkőzni. Sokak számára itt kezdődik a probléma. De mindent meg lehet szokni, ahogyan azt is, hogy milyen kínos, hogy valaki felnőttként nem tud úszni, pedig a gyerekek milyen bátran ugrálnak a mélyvízbe. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha jó kezekben van a tanítvány, akkor gyorsan levetkőzi ezt a fajta gátlását.



Amikor látja az ember, hogy nem egyedül küszködik a habokban, hanem van más olyan ember is, aki nem tud úszni (és mennyi van, ajajjj) az talán némi önbizalmat is adhat. Sokáig az orrukba megy a víz, külön kell figyelni a karra, a lábra, a levegő kifújására... Sok mindenre kell figyelni, nem könnyű. És tényleg nem megy 2-3 hét alatt. Hosszú, kitartó munkára van szükség ahhoz, hogy valaki magabiztosan tudjon úszni a mélyvízben is. Mert csak az tud úszni, aki a mélyvízben is tud. Aki csak ott tud úszni, ahol leér a lába, az becsapja magát. És ez a fajta önbecsapás életveszélyes is lehet.

Azt gondolom, hogy akiben már megvan az elhatározás, hogy most már semmi kifogás nem jöhet, az keressen fel, jöjjön el egy próba órára, aztán meglátjuk... Valószínűleg előbb-utóbb  "megfertőződik" a víz szeretetével.

Nemesvári Edit
www.maganuszas.hu

Gyere, megtanítalak úszni!

Nemesvári Edit


Nemesvári Edit
Testnevelő, gyógytestnevelő, úszóedző

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/383-78-86
Honlap: http://www.maganuszas.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja