SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pretty women - DIY, avagy hogyan legyél jó nő?

Szikra Ágnes [cikkei] - 2020-12-18
Zalka Csenge Virág: A kalóz királylány - Nemzetközi népmesék mai gyerekeknek, Móra Könyvkiadó, 2020

Fordítva kezdem: miért ajánlanám kisfiúknak, fiatal embereknek és férfiaknak szívesen ezt a könyvet? Mert a meséket elolvasva a női-férfi kapcsolat sokszínűségét, a két nem együttműködését, egymást támogató erejét tanulhatják meg a történetekből.

Miért ajándékoznám minden kislánynak, leendő nőnek, felnőtt nőnek szívesen ezt a kiváló mesekönyvet? Mert megtanulhatják belőle, hogyan viselkedjenek, milyen női példaképeket kövessenek, hogyan és milyen párt válasszanak maguknak, természetesen a mesék nyelvén. Valamint azt, hogy van élet a palotában alvó/sárkány várában raboskodó hercegkisasszony történetén túl is.

Pretty women - DIY, avagy hogyan legyél jó nő?

Zalka Csenge Virág a világ minden tájáról válogatott meséi sokfélék, sok oldalról közelítik meg a női hivatást, a nők helytállását, szerepvállalását a hétköznapi életben. Öröm felfedezni a vándormotívumokat egyes ismertebb mesékkel, például Az ebvári királykisasszony az Csizmás kandúr női változata. Vagy A datolyafácska vs Hamupipőke, csak itt Ninetta azért nem vall színt a királyfi előtt a bálon, mert ő a legkisebb lány, két nővérét megelőzve csak a király engedélyével mehet férjhez. Herbszt László illusztrációi igényesek, szépek, önmagukban is külön történeteket mesélnek. A strasbourgi katedrális tervezésétől kanári királyfin át, a közös férjen megegyező három feleségtől az angol lordokat letáncoló skót lányig sorjáznak a különösnél különösebb és izgalmas mesék, melyek fő motívuma az egyetemes segítségnyújtás a bajbajutottaknak, a mindenen átívelő humánum és a női energia csodákra képes ereje.
 

Milyen üzeneteket fogalmaznak meg ezek a színes és fordulatos mesék?
 

1. Nem a külső szépség számít, társra találhatsz úgyis, ha a lelked kincseit ismerik meg!

A fekete bogrács meséjében a lány szülei kívánságának engedelmeskedve egészen az esküvője napjáig, egész pontosan az oltár előttig viseli önkéntes fejfedőjét. Hiszen „A szépség a lélek dolga, nem a kinézeté” – hangzik el a bölcs mondás A pasa okos lánya című mesében.
 

2. Attól, hogy gazdag vagy, ne legyél semmirekellő, tanulj mesterséget, hisz ez életet mentő lehet nehéz időkben!

Anait királyné választottjának, Vatsagan királyfinak az esküvő előtt ki kell tanulnia egy szakmát, ő az aranybrokát szövés mesterségét választja. Mikor bajba kerül és eladják rabszolgának, így üzen feleségének hollétéről.
 

3. Alaposan ismerd meg választottadat, mielőtt elvennéd feleségül/hozzámennél!

Hedzsáz hercegnője hiába a világ legszebb lánya, de rossz természetű, szíve mint a kő. Az Ali és a tengeri hercegnő című mesében Ali álruhában kiismerve a lányt mégsem kéri feleségül, hanem az okos tanácsot adó Tenger Hercegnőjét veszi el.
 

4. Olvasni szexi!

Szofia, a királylány beleszeret a szomszéd házban lakó szegény fiúba, mivel az ablakon át látják egymást, ahogyan naphosszat olvasnak. Kell ennél több az olvasás népszerűsítésére? (A fiú, aki visszatért az alsó világból)
 

5. Ne okozz fájdalmat szerelmednek, még gondolatban sem!

A Pablo és a királykisasszony című mesében Pablo megtagadja a királylány szívét jelképező banánfa virágot nyíllal eltalálni, így nyeri el igaz szerelmével kedvese kezét.
 

6. Egy nő lehet erős, olykor erősebb párjánál, és megmentheti őt a veszedelemből.

Óriásölő Margaret Simon királyfi társául szegődik és a férfi helyett megöli az óriást. A sok viszontagság során bátorságával és nehéz helyzetekben való helytállásával elnyeri méltó jutalmát, a férfi szívét.
 

7. A bajban állj ki választott párod mellett!

Amaradévi hercegnő sikeresen leckézteti meg a kapzsi minisztereket és kiszabadítja férjét a börtönből.
 

8. Mindig kell egy barát… Egy jó barátnő erős támasz életünk során.

A vadludak tava című mesében Tengeri Húgocska és Sárkánylány együttes erővel szereznek a falunak vizet, a két lány hősies tettére emlékeznek még ma is a Bai nép asszonyai.
 

9. A testvéri kötelék mindennél fontosabb

A bamburgh-i vár sárkánya történetben a sárkánnyá változtatott lány megmentőjévé válik kedves bátyja, szemébe nézve felismeri a förtelmes álarc mögött húga szomorú szemét.
 

10. Finom csemegét ne utasíts vissza! Enni jó dolog.

A gonosz boszorkány házába üres gyomorral ne tévedj, - üzeni Diós Kata, - vagy ha igen, akkor legyen egy bátor féltestvéred, aki a kötényébe útravalónak diót szed. A tündérvilágban ezt az egyik Kata cselesen használja, később varázstyúkot süt a királyfinak, aki feléled.
 

11. Vállald fel önmagad, élj úgy, ahogyan neked jól esik (és másoknak sem ártasz vele)!

Gyakorlat teszi a mestert – a csalafinta Fitna leckézteti meg hencegő urát, bebizonyítva, hogy ha bármit eleget gyakorolunk, előbb-utóbb mesterei leszünk a dolognak. A bazsalikomlány történetében az éles nyelvű Pepita járatja a királlyal kölcsönösen a bolondját, majd a mese végén a király feleségül kéri, de ne jöjjön ám se gyalog, se lóháton, se meztelenül, se ruhában… Minne hercegnő fittyet hányva a sztereotípiáknak férfiruhába öltözik, együtt lovagol és vadászik a férfiakkal, és mindezektől cseppet sem lesz kevésbé nőies. A kalóz királylány, Mirjam szerelméhez visszavezető útját, viszontagságos kalandjait pedig mindenki olvassa el maga, nem szeretnék minden poént előre lelőni.
 

12. „Egy szerencsés véletlen és a szerelem bárkinek a sorsát meg tudja változtatni.”

Unsz-ul-Dzsulúsz hercegkisasszony megmakacsolja magát, és csak ahhoz akar férjhez menni, aki iránt szerelmet érez. Az apja, Kemál pasa bosszúból hozzáadja a társadalmi ranglétrán leg-leg-legalul helyet foglaló Sihábhoz, aki a nyilvános fürdőház helyettes tűzrakója. A pasa okos lánya gondoskodásával megváltoztatja férjének viselkedését, célt ad életének, megtanítja írni-olvasni, mindezek során egymásba szeretnek. Majd miután felkészítette a hőssé válásra, férje bölcsen felel a máridnak (hatalmas és mágikus erővel bíró dzsinn), a két szerelmes pedig elnyeri jutalmát és őt megillető helyét Damaszkuszban.

Kedvencem lett ez a mese, a maga modernségével, amely a párkapcsolat kölcsönösségét, a társak egymást emelését és a bizalom fontosságát hangsúlyozza a szerelemben. Hiába, újra kell tanulnunk, hogy a mesék mindig is az életre neveltek, élettapasztalatot közvetítettek hallgatóik számára. Csillogó kis gyöngyszemek ezek a Zalka Csenge Virág által megtalált, újramesélt mesék, rányitogatják a gyerekek szemét a Földön élők sokféleségére. És nagyon fontos női mintákat sajátíthatnak el, nőiségükben megerősödhetnek, az ellenkező nem pedig szintén kap egy kis leckét, hogyan legyen méltó társa választottjának.

Fotó: Tumisu-tól a pixabay.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja