Karácsonyi készülődési ütemterv: ezeket intézd el és gondold át novemberben!

Kercsó Dorottya - 2019-11-14
A boltok már karácsonyi díszben, a polcokon hetek óta ott vannak a Mikulások, és lassan a bevásárlóközpontokban is felcseng a Last Christmas... Ideje, hogy te is elkezdd a karácsonyi készülődést, hogy az idei ünnep stressz- és kapkodásmentesebben, és talán egy kicsit boldogabban is teljen, mint az eddigiek.
Karácsonyi készülődési ütemterv: ezeket intézd el és gondold át novemberben!

Jártál már úgy, hogy a gyerek utolsó óvodai napján reggel jutott eszedbe, hogy talán mégis kéne valami apróságot küldened az óvó néninek? Hogy 23-án még idegesen nyomakodtál több ezer másik emberrel a bevásárlóközpontban, és vásároltad a haszontalanabbnál haszontalanabb kacatokat a rokonoknak, mert hirtelen nem jutott semmi értelmes ajándékötlet az eszedbe? És mindennek megkoronázásaként 24-én délelőtt vetted észre, hogy nincs otthon elég tojás?

Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében akár már most elkezdheted a karácsonyi készülődést, így kisebb az esélye a fentiekhez hasonló kínos helyzetek kialakulásának. Amire szükséged lesz: egy jó tervező (füzet, tervezőnapló, excel táblázat – ami szimpatikus), esetleg gyűrűs lefűzőmappa, napi öt-tíz perc erre fordított idő és kitartás.


Karácsonyi ütemterv


November első fele:

Ilyenkor még a tervezésé a főszerep. Minden ötletedet jegyezd fel lehetőleg azonnal, így nem merülnek feledésbe.

Amit mindenképp gondolj végig:

 • Karácsonyi menü. Érdemes a jól bevált recepteken kívül valami újat is kipróbálnod. Nézegess az interneten, szakácskönyvekben, karácsonyi magazinokban, ami tetszik, vágd ki, mentsd el vagy jelöld könyvjelzővel.
 • A lakás ünnepi dekorációja. Nézd meg, a tavalyi anyagok közül mit tudsz idén is felhasználni. Az interneten is sok jó ötletet találsz, szánj rá naponta néhány percet.
 • Ha saját készítésű adventi naptárat szeretnél, ennek a tervezését is ideje elkezdeni. Gondold azt is végig, milyen apró ajándékokkal töltöd meg. Tipp: idén ne csak a gyerekeknek, hanem a párodnak, sőt, saját magadnak is készíts naptárt!
 • Ajándékok. Kit tervezel idén megajándékozni? Kinek vásárolsz, és kinek készítesz kézzel? Az ötleteidet vezesd táblázatban. Ha szembe jön veled valami, amiről tudod, hogy a másik örülne, már most nyugodtan beszerezheted.
 • Ha terveztek karácsonyi családi fotózást, és eddig még nem tetted volna, legkésőbb most foglalj időpontot.
 • Tarts „előkarácsonyt” Márton-napon, és készíts libapecsenyét!


November harmadik hete:

A nappalok egyre rövidebbek, a reggelek fagyosak, lassan a hangulat is kezd karácsonyivá válni. Itt az idő elkezdeni a karácsonyi kellékek beszerzését. Semmi kapkodás, csak ráérősen, örömmel.

 • Ha saját készítésű adventi koszorút szeretnél, szerezd be az alapanyagokat
 • Kezdd a lakás fekészítését az ünnepekre egy alapos szortírozással: dobáld ki a lejárt vagy egyéb okból sosem használt kozmetikumokat, törött gyerekjátékokat, a sarkokban gyűlő lomot.
 • Kezdj el vásárolni! Nem kell rohanósan: néhány ajándékot vegyél meg, és készíts el egy vagy két kézműves meglepetést.
 • Szerezd be az ünnepi dekoráció kellékeit.


November negyedik hete:

A hét végén nagy valószínűséggel meggyújthatjuk az első gyertyát az adventi koszorún. A tervezés után itt az ideje a tettek mezejére lépni. Nem lesz nehéz, hiszen ha tudod, mit akarsz, a megvalósítás már sokkal könnyebben fog menni.

 • Ha eddig nem tetted volna, legkésőbb most foglalj időpontot a fodrászhoz, kozmetikushoz, körmöshöz.
 • Álmodd meg az ünnepi ruhádat (legalább három kell, és esetleg még egy szilveszterre), és ha szükséges, vásárold meg. Ne feledkezz meg a cipőről sem!
 • Készülj fel a főzésre! Ellenőrizd, minden eszköz megvan-e a sütéshez-főzéshez, kések elég hegyesek-e, működik-e normálisan a robotgép és a mákdaráló. A kamrát is nézd át, a lejárt szavatosságú élelmiszereket dobd ki, és írd össze, mire lesz szükséged.
 • Folytasd az ajándékvásárlást: szerezz be és készíts el néhány dolgot a listáról.
 • Ha van kedved, már most előkészíthetsz néhány ételt. A töltött káposzta vagy a zserbó kiválóan fagyasztható. A mézeskalács tésztáját is begyúrhatod és lefagyaszthatod előre, így amikor szükség lesz rá, csak a kiengedéssel és a szaggatással kell foglalkoznod.
 • Ezen a héten készítsd el az adventi koszorút, hiszen vasárnap már szükség lesz rá.
 • Ha eddig nem derült ki, milyen karácsonyi programot tervez a bölcsőde, óvoda, iskola, kérdezz rá a pedagógusoknál!
 • Mikuláskor minden évben hiánycikk a virgács: ha úgy érzed, gyermekeid megérdemlik afféle szelíd figyelmeztetés gyanánt, már most csapj le rá.
 • Egyedülálló hölgyek a hónapot egy kis András-napi játékkal zárhatják: Rajzolj egy csillagot, vágd ki, és minden ágára írd rá egy-egy – lehetőleg rokonszenves – férfi ismerősöd nevét. A csillagot tedd a párnád alá, és lefekvés előtt tépd le egy ágát. Reggel nézd meg az eredményt: aki a letépett ágon szerepel, az lesz a férjed. (Mérget azért ne vegyél rá.)

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Yuganov Konstantin / shutterstock

Közösségi hozzászólások:
Copyright © 2004-2020. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.