SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Színes húsvéti ötletek - a legjobb tojásfestő technikák és dekorációk

Németh Noémi [cikkei] - 2019-04-10
A Húsvét nem az igazi tojásfestés nélkül. Összeszedtük a legötletesebb technikákat, amik közül biztos, hogy te is találsz legalább egy olyat, amit szívesen elkészítenél. Ha eddig nem is voltál oda a tojásfestésért és húsvéti dekorálásért, ezeket a képeket látva biztos, hogy megjön a kedved! :)
Színes húsvéti ötletek - a legjobb tojásfestő technikák és dekorációk

A festékkel, alkoholos filccel, ragasztóval vagy más anyaggal kidekorált tojásokat később ne fogyasszátok el! A festett tojásokat minden esetben érdemes először kifújni, és csak azután díszíteni.

 

Tojásfestés kezdőknek és lustáknak :)

  • A megfőtt tojásokat nem muszáj befesteni, alkoholos filctoll segítségével egyszerűen is díszítheted őket. Festhetsz rájuk arcokat, ötletes megoldás és igazán nem igényel sok időt, vagy kézügyességet. 
  • Egy nevet ráírva személyre szóló tojásokat készíthetsz. A figyelmességet biztosan értékelni fogják a locsolók.
  • A dekorációt egyszerűen megoldhatod az aluljárókban is fillérekért kapható húsvéti csibékkel. Kedves hangulatot teremtenek a lakásban, a kicsik pedig imádják. Helyezd el őket a lakás különböző pontjain, ahol a gyerekeknek meg kell keresni őket - tetszeni fog nekik a feladat!
  • Nyuszis, csibés szalvéták beszerzésével egyszerűen húsvéti hangulatot varázsolhatsz az ünnepi asztalhoz is. 
  • Néhány ágból és színes tollakból különleges díszek készülhetnek, de ha a hagyományos húsvéti díszítést részesíted előnyben, akkor a kifújt, kidíszített tojásokat függeszd fel az ágakra. 


Kép: jill111 / Pixabay

Legyen a tojásfestés családi program, vond be a gyerekeket is! Nézd meg a legegyszerűbb tojásfestő technikákat, amiket a gyerekek is nagyon élvezhetnek (kattints IDE). 

Tojásfestés és dekoráció ötletek haladóknak

Húsvéti színkavalkád

Az egyik legegyszerűbb módszerrel, a boltban kapható tojásfestékkel bármilyen színű tojásokat készíthetsz. Vegyél minél több féle színt, így a tojások önmagukban is nagyszerű dekorációként szolgálhatnak majd.

TIPP: tojásfesték helyett használhatsz krepp papírt is. Az élénk színű papírdarabokat tedd enyhén ecetes vízbe, ez kioldja majd a színüket, a tojásokat pedig befogja. Minél tovább tartod a tojást a színes lében, annál intenzívebb lesz a hatás. Elég hozzá néhány bögre, melyekben különféle színű tojások készülhetnek.

Készíts színátmenetes tojásokat!

Ennél a verziónál kevesebb festékes víz legyen a bögre alján, ne lepje el az egész tojást. Először ültesd bele a tojást úgy, hogy az alját érje a festék, hagyd benne 10 percig, ez lesz a legsötétebb része. Ezután forgasd a tojást, amerre szeretnéd, de most már kevesebb ideig áztasd, a legtetejét pedig csak egy percre mártsd bele a festékbe. Ha ez még így nem lenne elég különleges, eltérő színű festékekbe is márthatod a tojásokat.

 

A klasszikus tojásfestés, ahogy az iskolában is csináltad

A régi, jól bevált harisnyás, leveles módszerrel igazi hagyományos dekorációs készíthetsz. Szoríts a tojásra leveleket, apró virágokat, csavard harisnyába, kötözd össze jó szorosan a végét és mehet a forró, hagymahéjas vagy tojásfestékes vízbe. Ha a hagymás technika helyett a festéket választod, próbálj ki bátran fiatalos, élénk színeket is, nem kell a piroshoz ragaszkodni.


Kép: congerdesign / Pixabay

Készíts márványos tojásokat!

Különleges hatást érhetsz el pár perc alatt egy kis ecet, olaj és tojásfesték keverékével. Erről a technikáról bővebben olvashatsz ITT.


Kép: distel2610 / Pixabay

Ragassz a tojásra, amit csak szeretnél!

Ötletes és dekoratív választás, a lehetőségek száma pedig végtelen. Bármit ragaszthatsz a tojásra, ami csak eszedbe jut, engedd el a fantáziád! Segítségképpen íme, néhány ötlet:

1. Vidám hatást érhetsz el, ha „életre kelted” a húsvéti tojásokat - egy megelevenedett tojástartó biztosan elnyeri a gyerekek tetszését is.


Kép: Alexas_Fotos / Pixabay


Kép: annca / Pixabay

2. Egyszerű papírcsíkokkal vagy bármilyen szalaggal, dekorcsíkkal nagyszerűen feldobhatod a sima, átlagos színes tojásokat.


Kép: PublicDomainPictures / Pixabay
 


Kép: PublicDomainPictures / Pixabay

 


Kép: Alexas_Fotos / Pixabay

3. Díszítsd a tojásokat gyöngyökkel, vékony szalagokkal. Különleges és gyönyörű szép ajándékot, vagy dekorációt készíthetsz így a tojásokból.


Kép: megi68 / Pixabay

4. Ragassz a tojásra bármit, amit a konyhában találsz! Tészta, magvak, mák, lencse - bármi szóba jöhet, ami neked tetszik. 

Tojásfestés szigetelőszalaggal

A szigetelőszalagot tekerd le, vágd olyan vastagságúra, amekkora csíkokat szeretnél, majd ragaszd a tojásra. Ezután áztasd meg a tojásfestékben. Ha több színű csíkokat szeretnél, akkor a szalagokat egyesével szedd le a tojásról, majd helyezd át egy másik színű festékbe.

Készíts gyönyörű, csipkés tojásokat!

Régi terítőkből, csipkés anyagokból gyönyörű húsvéti ruhát készíthetsz a tojásoknak.

Ha igazi csipke helyett csak csipkés mintát szeretnél a tojásra, az is könnyen megoldható: csavard bele a tojást az anyagba, majd a végét jó szorosan kösd össze. Ezután mártsd 10 percre a tojásfestékes edénybe vagy pohárba, majd csomagold ki az anyagból. A végeredmény csipkés, romantikus hatású tojás lesz. 

Tekerd be hímzőfonallal a tojásokat!

Nagyon mutatós tojásokat készíthetsz ezzel az egyszerű technikával. Minél több színt használsz, annál vidámabb lesz az összhatás. Kend be ragasztóval a tojást, majd tekerd rá a fonalat, és kész is.


Kép: MirellaST / Pixabay

Színezd a tojást régi nyakkendők, textilek segítségével!

Gondoltad volna, hogy a nagypapa régi nyakkendőit és a nagyi kendőit felhasználhatod még valaha valamire? Nagyszerű segítséget nyújthatnak a tojásfestésben, különleges mintákat varázsolnak a tojásokra, ráadásul pofonegyszerű az egész művelet. A textileket vágd kisebb darabokra, majd csomagold be velük a tojásokat, a végeket pedig kötözd össze.

Ezután helyezd a becsomagolt tojásokat ecetes, forrásban lévő vízbe, főzd 15 percig. Negyed óra múlva ilyen szép tojásokat csomagolhatsz majd ki a nyakkendőből:

Tojásdíszítés decoupage-technikával

Ezzel a módszerrel könnyedén színes ruhába bújtathatod a tojásokat, olyanba, amilyenbe csak szeretnéd. Csak egy szép szalvétára, szalvéta-ragasztóra és egy ecsetre lesz szükséged. Ecsettel kenj ragasztót a tojás teljes felületére, majd burkold be a szalvétával. Az ecset segítségével simítsd el a gyűrődéseket. Óvatosan kell csinálni, nehogy elszakadjon a szalvéta, ám ez kiküszöbölhető azzal, ha vastagabb fajtát használsz. Igazán látványos, egyedi tojásokat készíthetsz így, hiszen gyönyörű szalvétát bármilyen boltban találsz.


Kép: jill111 / Pixabay

Tojásfestés szó szerint - temperával, ecsettel, filctollal

A hagyományos, festékes vízben áztatós technika egyszerűsége miatt kevesen ragadnak húsvétkor ecsetet azzal a céllal, hogy szó szerint kifessék a tojást. Pedig egy kis kézügyességgel nagyon szép, egyedi tojások készülhetnek így is. Vond be a gyerekeket is, biztosan élvezni fogják. Kerülhet a tojásra akár csak pár egyszerű ecsetvonás, vagy bonyolultabb minták, ez jó program lehet az egész család számára. Használjatok sima tojásfestéket az alapszínhez, majd díszítsétek temperával, vagy filctollal.


Kép: ajoheyho / Pixabay

 

Készíts saját, egyedi, húsvéti üdvözlőlapot!

Színes papírcsíkokból nagyon egyszerűen készíthetsz üdvözlőlapot. A család, barátok tetszését azonnal elnyeri majd a figyelmesség. A színekkel bátran variálhatsz, nagyon szép összhatást érhetsz el a hasonló színárnyalatok, de a rikító, eltérő színek használatával is. ITT találod a pontos technikát.

Színes, húsvéti kosárka házilag

Szeretnél igazán egyedi, kézzel készített húsvéti dekorációt? Ez a kosárka tökéletes választás lehet, habár elég időigényes, de bárki könnyedén elkészítheti. Nézd meg, hogy készül lépésről lépésre ITT.

 

Tojásfestés természetes anyagokkal

Természetes alapanyagokból is készíthetsz olyan festéket, ami tökéletesen befogja a tojást. A keverékek receptjeit színekre bontva ITT találod.


Kép: silviarita / Pixabay

Tojásfestés profi szinten

Ha te különleges kézügyességgel vagy megáldva, vagy sok szabadidőd van, vágj bele nehezebb műveletekbe is! A végeredmény egészen elképesztő lehet. Vágj ki papírból vékony csíkokat (különböző színekben), majd tekerd fel őket és ragaszd a tojásra. Nagyon időigényes, de álomszép díszítést készíthetsz így. Az igazán profik horgolhatnak saját ruhát is a tojásoknak.


Kép: pasja1000 / Pixabay

 

Indexkép: silviarita / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja