A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lakomázás: húsvétkor is megfontoltan

Családinet - 2011-04-21
A nagy ünnepekhez hasonlóan a húsvétot követő időszak is az önkéntes diéták ideje. Mindenki igyekszik visszanyerni nem csak formáját, de sok esetben jó közérzetét is. Pedig a kellemetlen puffadás, a gyomorfájdalom és az egyéb refluxos tünetek könnyedén megelőzhetőek. A Fájahasam.hu a közelgő ünnep kapcsán is hasznos tanácsokkal látja el az ezekre hajlamos olvasókat.
Lakomázás: húsvétkor is megfontoltan

A hosszú böjt utáni húsvét a nagy lakomák ideje. Az étkezés kapcsán ilyenkor sok esetben kevéssé figyelünk arra, mit és mennyit eszünk, így kellemetlen meglepetésként érhet a reflux betegség tüneteinek, így a gyomortáji fájdalomnak vagy a savas felböfögésnek a megjelenése.

A húsvétkor elfogyasztott sonka részben a gyomor és a nyelőcső közti záróizom tónusának csökkentésével, részben a savtermelés fokozásával segítheti elő a savas gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlását és ezáltal a rendkívül kellemetlen tünetek megjelenését. Ugyancsak csökkenti a nyelőcső záróizom tónusát a csoki nyuszi és valamennyi zsíros étel elfogyasztása is. A fűszerek és a húsvétkor klasszikusnak számító torma a sav termelés fokozásával növeli a panaszok megjelenésének lehetőségét. A túlzott mértékű alkoholfogyasztás szintén refluxos panaszok kialakulásához vezethet a nyelőcső záróizom tónusának csökkentése révén, így célszerű a locsolás jól megérdemelt jutalmaként inkább piros tojást választani a felkínált röviditalok helyett is. Az alkoholfogyasztás mérsékelésével a refluxos tünetek felbukkanásának esélyét csökkentjük.


A túlzó, nagy ünnepi lakomák kapcsán a gyomorban megnövekvő nyomás fokozhatja a gyomorból a nyelőcsőbe történő sav visszaáramlását és okozhat ezáltal kellemetlen tüneteket. Összességében a Fájahasam.hu ugyanazt tanácsolja, mint Karácsony alkalmával: célszerű Húsvétkor is megfontoltan étkezni, többször keveset enni, és mérsékelni a zsíros és fűszeres ételek fogyasztását, valamint az alkohol bevitelt.

Forrás: www.fajahasam.hu
Fotó: IppikiOokami/pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja