A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Itt a tavasz, jön a Húsvét!

Oláh Bernadett [cikkei] - 2011-04-04
A Húsvéttal kapcsolatban sokunkban ambivalens érzések kavarodnak: egyrészt a tél végét jelöli végérvényesen - örülünk nagyon, viszont elkezdődik megint az őrület az ünnep körül. Napjainkban a városokban élőknek ez már sajnos "elavult" népszokásnak számít. Vidéken viszont még mindig él a tojásfestés és locsolkodás hagyománya.
Itt a tavasz, jön a Húsvét!

Örüljünk neki mindannyian, fessünk tojásokat gyermekeinkkel, készüljünk együtt, ne tartsunk tőle, várjuk inkább. Gondoljunk arra, hogy az ünnep alkalmából felöltöztetjük lelkünket, otthonunkat, és tiszta, illatos lakásban találkozunk, beszélgetünk rég nem látott barátainkkal, rokonunkkal.  

Készüljünk ugyanúgy, ahogy a Karácsonyra szokás - az üzletekben már jóval az ünnep előtt megjelennek a Húsvéttal kapcsolatos tárgyak - ezek és az egyre több napsütés idejében megfelelő hangulatba hoznak bennünket.

Egy alapos nagytakarítás nem fog ártani egy lakásnak sem: ideje megszabadulni a nem használt kacatoktól, holmiktól. Egyrészt több hely marad egy ilyen takarítás után a szekrényeinkben, másrészt jó érzés ezeket továbbadni, másnak még szüksége lehet rájuk. Javítsuk, cseréljük ki az elromlott dolgokat, tárgyakat. Vásároljunk kisbútorokat, ha már régóta tervezzük, mossunk, portalanítsunk, de a nagy lakásfestést ne ekkorra időzítsük.

Tavasszal már érezhetően később sötétedik, többször és melegebben süt a nap, öltöztessük otthonunkat is - ne csak magunkat- tavaszi ruhába.  A tavasz színei a frissességet, megújhodást szimbolizálják, olyan, mint egy tavaszi szellő, mint egy nyíló virág, rügyező fa. Jól ábrázolják ezt a világos színek, árnyalatok, a lágy kelmék: a zöld, a rózsaszín, piros, narancs. A lakás hangulatának megfelelően cseréljük le nehéz, súlyos függönyeinket könnyebb, színesebb anyagra, hagy fújja a nyitott ablakon át a szél. Díszpárnáink, asztalterítőink is hasonló színekben pompázhatnak.

Minden helyiségbe helyezzünk friss virágot: lehet hosszúszárú tulipánt, nárciszt, vagy kisebb hagymásokat kosarakban, cserepekben, vázákban.

Hogy ne a kötelező rossz legyen, készítsünk egyszerű ételeket. Ne akarjunk mindent: nem kell napokat a konyhában tölteni. Hagyományos ételeink a sonka, a tojás, bárány, süssünk egyszerű süteményeket, kekszeket, pogácsákat.

És most nézzük 1-1 mondatban, hogy a fent leírtakon kívül, hogyan tehetjük ünnepivé otthonunkat.

minimal_enteriorEgy minimál enteriőrbe is el lehet helyezni egy-egy oda illő „hangulatfelelős” tárgyat, ha mást nem is, egy csokor tavaszi virágot vagy asztaldíszt az asztal közepébe, vagy pár egyszerű gyertyát egy kupacban elrendezve.

Modern otthonban - ahol újszerű vonalvezetésű bútorok, tárgyak, anyagok uralkodnak - játszhatunk a textilekkel, a színekkel. El tudom képzelni egyszerű vonalú dekoráció alkalmazását is.

Egy vidéki hangulatú otthonban véleményem szerint bármilyen tavaszváró dekoráció elképzelhető, ami az ott élőknek kedves lehet.

Ahol gyerekek élnek, biztosan nagy kedvvel készítenek origami függődíszeket. Készülhet husveti_asztaldiszmadár, pillangó, virág. Lámpára, ablakba függesztve sok örömet okozhat, mikor meglibben elhaladásunkkor. Feldíszíthetünk rügyező ágakat könnyű papír- és filc díszekkel, dekor tojásokkal. Vásárolhatunk, vagy készíthetünk mi magunk is tavaszi hangulatú dekor elemekből girlandot. Ehhez hobbiboltból vásároljunk különböző figurákat vagy kartonból, dekor gumiból, filcből mi magunk vágjunk ki pillangókat, virágokat, leveleket és ezeket fűzzük fel damilra, cérnára, majd akasszuk konyhába, nappaliba, ablakba, ajtóba. Kihangsúlyozhatunk vele egy-egy sarkot, polcot, asztalt. Készíthetünk ajtódíszt, asztaldíszt, de természetesen vásárolhatunk is, nagy kínálattal találkozhatunk bármelyik üzletben.

keleti_stilusMára nagyon kedvelt stílus lett a keleti stílus. Színeiben a csillogó textilek, a narancsok, vörösek, zöldek, barnák uralkodnak, jól illeszkednek a tavaszi hangulat megteremtésében. Ide fából készült dekorációt képzelek el, jól mutathat itt virágzó cseresznye faágból összeállított csokor. Helyezzük jól látható helyre.

Klasszikusan berendezett enteriőrben dúsan husvetredőzött függönnyel, díszes párnákkal, vastag girlandokkal, az asztalon kerámia díszekkel, tavasz fával tudom elképzelni az ünnepvárást. Nézzétek csak, milyen nagyszerű, milyen színes ez az ünnepi asztal!

A képek sorban az ihavenet.com, a tripadvisor.com, asianinspiredhomedecor.com és southernliving.com oldalakról vannak.

Indexkép: Justine Furmanczyk/freeimages

 

 

A te gyermekednek mit hoz a Nyuszi? :) Látogassatok el a JátékNet birodalmába, nézzétek meg a legjobb ajánlataikat:

- Lux tojásdíszítő készlet
-
 Festhető hungarocell tojás
-
 Színes ötletek: Ünnepi tojások – hobby könyv
-
 Húsvéti tojásdísz  virágmintával többféle színben
- Húsvéti dekor fű
-
Húsvéti figurás nyomdakészletek
- Húsvéti méhsejt tojás dekoráció
- 3D - húsvétváró kreatív készlet
- Gipsz 2 darabos öntőforma - húsvéti nyuszi és tyúk
- Gipsz 4 darabos öntő forma - húsvéti nyuszi és kacsa
- Húsvéti fantázia gipszkiöntő
- Számos húsvéti ajándék egy helyen

Oláh Bernadett


Oláh Bernadett
Lakberendező, Feng Shui szakértő, kínai asztrológus

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-20/970-37-30
Honlap: http://dettydesign.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja