SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mini sminktanfolyam - a maxi sikerért

Féth Tímea [cikkei] - 2013-04-26
Hogyan készítheted el a tökéletes sminkedet 5 perc alatt?
Megtudhatod, hogyan lehetsz lenyűgöző a munkahelyeden, vagy az esti parti alkalmával. Hihetetlen, de tényleg csak 5 percet kell rászánnod. Igaz, gyakorolni szükséges, de igyekszem egyszerű és hatékony lenni, és hogy ne und el magad közben, szépségápolási tippeket is csempésztem bele.
Mini sminktanfolyam - a maxi sikerért

Fontos, hogy lépésről-lépésre haladj!

Első lépés: Tisztítás
Reggel moss arcot langyos vízzel, majd vedd elő a kedvenc arctisztítódat. Ez lehet: arctisztító tej, 2 az 1-ben arctisztító, arclemosó zselé, arctisztító folyadék.

Tilos: a szappan és tusfürdő, mert ezek nem az arc különleges és érzékeny bőrére készültek.

Második lépés: Tonizálás
Nedves vattára tégy pár cseppet a bőrtípusodnak megfelelő tonikból, és töröld át vele az arcod kifelé, és inkább felfelé irányuló mozdulatokkal.

Tilos: ezt a lépést kihagyni, mert a bőr pH-értéke a lemosás után megváltozik (savas-lúgos arány eltolódik), a tonik fontos szerepet tölt be a pH-érték visszaállításában, bezárja a tisztítás során kitágított pórusokat. Ezen kívül fertőtlenít, és komfortérzetet biztosít a bőrnek: nem fog feszülni, viszketni.

Harmadik lépés: Hidratálás
Vidd fel az arcodra a bőrtípusodnak megfelelő hidratáló krémet, amely nyáron mindenképpen egy könnyed, zselés állagú krém legyen. A fajsúlyosabb verziókat hagyd meg éjszakára, és a téli nappalokra.

Negyedik lépés: Alapozás
A szép alapozás a lenyűgöző smink alapfeltétele, úgyhogy erre ne sajnáld az időt, a többi már gyerekjáték lesz. :)

Léteznek, un. face primer-ek (smink-alapok), melyekkel a hidratáló krém kiváltható, mivel a hidratáláson túl különleges vitaminokat is tartalmaznak, felszívják a fölösleges olajat a bőrből, hatékonyabbá téve ezzel az alapozó felszívódását és egyenletes eloszlatását a bőrön.

Ha nem használsz sminkalapot, akkor következő lépés a bőrtípusodnak megfelelő alapozó kiválasztása.
Az alapozó lehet krémes állagú (mely főleg normál vagy száraz bőrre ajánlott), lehet krémpúder (mely inkább normál vagy zsíros bőrre ajánlott), krémalapozó (mely krémes állagánál fogva főleg a száraz bőrűeknek ajánlott), létezik habalapozó, melyet főleg „érett bőrre” (a kozmetikában az „idős” és „öreg” szavak nem használatosak) ajánlunk, mert nem ül meg a ráncokban, könnyedén eloszlatható.

Ha túl sok az infó, és elvesztél a részletekben, akkor válassz egy laza szerkezetű krémes alapozót, azzal könnyű lesz bánni, ugyanakkor szépen fed.

Hogyan vidd fel?
Kézzel. Igen, léteznek alapozó szivacsok, ugyanakkor az alapozó jelentős részét elnyelik, ezért teljesen felesleges a használatuk, bár kicsivel szebben el lehet oszlatni vele az alapozót a bőrön.
Válassz a bőrszíneddel megegyező intenzitású és árnyalatú alapozót.

Ötödik lépés: Korrektor
„Kinek való, hogyan kell használni, és milyen árnyalatot válasszak egyáltalán?" – a tipikus kérdések.
Ha a szemed alatt van sötét karika, oda máris teheted. A legvilágosabb árnyalatot válaszd, mert ha alapozóval kevered, úgy sötétíthető, ha szükséges.

Ha pattanás, vagy más bőrhiba is van az arcodon, arra mindig speciális készítmény szükséges, konzultálj a kozmetikusoddal, vagy egy szépségtanácsadóval (pl. velem :)).

Hatodik lépés: Púder
A púder nem flanc, ezzel rögzítjük a sminket, és nem, nem a legvégén jön, mert addigra összepancsoljuk az összes színt az arcunkon. :)

Kifelé, enyhén lefelé irányuló mozdulatokkal vidd fel a púdert, lehetőleg egy nagyméretű púderecsettel, ha ez nincs, akkor a kompakt púderekben található szivaccsal. Ha szivacsot használsz, várj egy kicsit, ameddig „megszárad” az alapozó, hogy ne töröld le a szivaccsal.

Hetedik lépés: Végre az első szín!
Eddig csak alapoztunk, szépítkeztünk, de a szép sminkből még nem látszik semmi – gondolhatod.
Ez így is van. Említettem, hogy a jó alap a szép smink feltétele. De ne aggódj! Innen már egy-két perc és kész a gyönyörű sminked.

Szem: van egy olyan nézőpont, miszerint csak egy dolog hangsúlyos a szép sminkben: vagy a szem, vagy a száj. Én ezt nem osztom. Véleményem szerint készíts olyan sminket, amiben jól érzed magad – emellett persze nem árt, ha az alkalomnak is megfelelő.

Milyen alkalomra készül a sminked?
Igen, a munkába indulás is egy alkalom. A hétköznapi nappali smink, és az esti, vagy alkalmi smink elkészítése technikailag ugyanaz. A lényeges különbség abban áll, hogy nappalra többnyire semlegesebb színeket alkalmazunk (szemre: barna, bézs, szürke, és ezek árnyalatai, szájra natúr – színtelen – szájfény, esetleg a száj színéhez közeli árnyalatú rúzs, hogy természetesnek hasson).
Alkalmakra, vagy esti programokra, a nappali sminkre rá (!) lehet szépen pakolni egy kis színt: a szemhéjárnyalóra, a szürkére zöldet, kéket, lilát, rózsaszínt… A szájfényre egy lángoló vöröset, egy jókedvű narancsot, vagy egy egzotikus lilát.  A pirosítóra egy élénkebb, sötétebb árnyalatot, és máris kész a bálkirálynő!

Most maradjunk a nappali sminknél, hisz látod milyen egyszerű a nappaliból alkalmit varázsolni.

Tehát hetedik lépés: Szemhéjpúder
Vidd fel egy erre készített eszközzel, un. applikátorral a szemhéjpúdert a szemhéjadra, kifelé irányuló mozdulatokkal. A komplett szemhéjárnyaló készletekben is található applikátor (kis nyelű, szivacsos fejű, kis pálcika), de ezeknél sokkal könnyebb használni egy hosszú nyelűt, melynek általában saját kis tokja van, hogy praktikusan el tudd helyezni a fürdőszobád polcán vagy a neszesszeredben. (Elég egyet venni belőle, de mindenképpen jó minőségűt, és az egyes színek használata után csak ki kell „törölni” őket egy száraz papírzsepkendőn, aztán már lehet is újra használni. Ritkán, érdemes kimosni langyos, tusfürdős vízben, majd öblíteni és szárítani).

A szemhéjpúdert a szemed külső vonaláig vidd fel a szemhéjra, majd képzeletben hosszabbítsd meg a szemed alsó vonalát a füled irányában. Ahol ez a vonal metszi a felső szemcsont alatti „bemélyedés” vonalát, addig lehet ízlésesen felhordani a szemhéjpúdert. Így egy szép, mandulaformájú szemet kapunk. A szem árnyalási technikája (többféle szín, vagy több árnyalat alkalmazása) már haladó tanfolyam, úgyhogy ebbe most ne menjünk bele. :)

Nyolcadik lépés: Szemceruza
A szemceruza adja meg a kontúrt a szemnek, ettől lesz életteli a tekintet, de ha nem érzed magadénak, akkor hagyd ki ezt a lépést, és ugorj rögtön a következőre.



Ha kontúrozod a szemed, akkor válassz a szem színedhez illő, de nem a szem színével megegyező árnyalatot. Zöld szemhez a barna kontúr, szürke szemhez a barna, kék szemhez a barna vagy a szürke. A fekete, a zöld és a lila kontúr nem a nappali smink eleme, de alkalmakra a zöld szemet pl. bátran kontúrozd lilával, a kéket pinkkel vagy lilával, és bármelyiket a feketével.

Kilencedik lépés: Szempillaspirál
A tus vagy szemfilc a spirál előtt következik, de használata bármilyen egyszerűnek is látszik, nem kezdőknek ajánlott, mert nagyon pontosan és határozottan kell meghúzni a vonalakat. Nappali sminkhez a tus erőteljes is, ezért sem ajánlom.

A spirál színe köztudottan a fekete, de ennél sokkal természetesebb sminket lehet készíteni barna spirállal. A lilát, kéket, zöldet hagyjuk meg az esti sminkhez, de a feketét nyugodtan alkalmazhatod nappalra is.

Felviteléhez egy trükk: tartsd a szempillaspirált vízszintesen, majd nézz egyenesen a tükörbe, ne szegd le és ne emeld fel a fejedet. A felső pillád felső oldalán húzd végig a spirált néhányszor de  a teljes spirált, ne csak a hegyét, mert úgy nem lesz egyenletes az anyag felvitele.
Kész? Akkor most jön a trükk. Leszedjük a felesleget.
Ehhez a kisujjadat tedd oda közvetlenül a szempillád fölé vízszintesen, majd nézz fel, a fejedet még mindig egyenesen tartva. Így a felesleges festékanyag az ujjadra kenődik, nem fog felragadni a szemhéjadra később, ha pislogsz. Eztán jöhet a másik szemed felső pillasora, ugyanígy. Majd az alsók, ahol a kisujjas módszert már nem alkalmazzuk. Ha végeztél, akkor vegyél elő egy fültisztító pálcikát és óvatosan töröld le a felesleges festéket. Ezzel könnyedén le tudod szedni a véletlenül szemhéjadra vagy szemed alá került szempillafestéket.

Fokozható a látvány és a tartósság átlátszó szempillaspirál használatával, mely a színes után következik. (Önmagában ez nem fogja kiemelni a szemet, csak táplálja és kondicionálja a pillákat.)

Tízedik lépés: Szájfény
Készen van a szem sminkje, jöhet a száj! Nem, nem a rúzzsal kezdünk, hanem az ajakápolóval vagy ajakbalzsammal. Nem „töredezett szájúak” és nagyon sietők ugorják át ezt a lépést, és dobják fel a szájfényt nagy hirtelen.

Tehát az ajakbalzsam, hogy ápold a szád, hogy tartósabb legyen a rúzs, hogy ne a rúzs színét szívja be a száj, hanem az ajakápolót, és így könnyebb lesz rajta a kontúrceruzát használni, mert jobban csúszik majd…

Kell még, hogy győzködjelek?

Tizenegyedik lépés: Szájkontúr ceruza
Miért van rá szükség?
Hogy a száj formájának apró hibáit elkendőzzük, és „csókos szájat” is készíthetünk vele. Ha nincs, majd rajzolunk. :)  Ez ilyen egyszerű. A férfiak mindig azt hangoztatják, hogy „Nem szeretem a túl erős sminket!”. De olyat még sosem hallottam egyetlen férfitól sem, hogy „Nem szeretem a túl csókos szájat!”, pedig az is sokszor csak sminkelt, és nem valódi. De ez maradjon a mi titkunk. :)

Kontúrozáshoz a száj színével megegyező árnyalatot válassz, ha esetleg az esti sminknél nagyon sötét rúzst akarsz felkenni, akkor legjobban a rúzs színével megegyező, vagy eggyel sötétebb árnyalatú kontúrceruza illik hozzá.

A száj vonalán húzd végig a ceruzát, először a felső vonalát, középtől kifelé, majd középtől kifelé a másik oldalon is. Alul ugyanígy. Ha pl. alul túl keskeny a szád, kicsit rajzold lejjebb a körvonalat, mint ahol valójában van, és máris nagyobbnak fog tűnni. Ha túl vastag a szád (megítélésed szerint – mert persze mások ezt sosem látják…), akkor pedig kicsit beljebb rajzold a vonalat a száj vonalánál.

Tizenkettedik lépés: Rúzs vagy szájfény
A rúzs egy gyönyörű pont az „i”-n. A szájfény inkább nappali sminkhez dukál, esti sminknél rúzsozz, színezz bátran.

A rúzzsal gyakorlatilag a szájkontúr ceruza által határolt területet kell kitölteni. Ha hosszú távon gondolkodsz egy profi sminkkészlet összeállításán, akkor feltétlenül vegyél egy szájecsetet amivel sokkal könnyebb felvinni a rúzst, nem kerül fel felesleges mennyiség, és sokkal higiénikusabb is.

Tizenharmadik lépés: Pirosító
Az arccsontodra vidd fel a választott színű pirosítót, melyet nagyon egyszerűen kiválaszthatsz.
Ha inkább sárgás a bőröd, akkor barackos árnyalatot vegyél, ha inkább rózsaszínes a bőröd, akkor rózsaszínes árnyalatú pirosítót válassz. Így biztos lesz a siker.

Hová kell felvinni?
Állj szembe a tükörrel és csücsörítsd a szádat, ahol „kiáll” az arccsont, oda kell felvinni a pirosítót, kifelé irányuló mozdulatokkal (mint egy csík). A pirosító gömböcskéhez hasonlító formákat az arcon, már lassan mondhatom,  dédanyáink korát idézik, úgyhogy ezt véletlenül se utánozd. :)
A pirosító felviteléhez használd a nagy púderecsetedet.


Elégedett vagy az eredménnyel?
Túl bonyolult? Igen, ez is egy szakma, de hidd el, nem olyan nehéz megcsinálni, mint ahogyan látszik. Gyakorolj sokat és meglátod, napról-napra gyorsabban fog menni.

Amikor elkezded válassz egy hétvégét, vagy egy olyan napot, amikor garantáltan nem kell rohannod sehová, vedd elő a sminkkészletedet, ülj le a tükör elé, vagy zárkózz be a fürdőszobába, nehogy egyik családtagod meglássa, amint új, eddig nem látott színekkel és motívumokkal az arcodon tétován álldogálsz. Ők még nem tudják, hogy éppen Hercegnő születik…
Legjobb, ha szervezel egy pizsama-partit, egy üveg finom behűtött pezsgővel vagy borral, így végképp kizárhatod a zavaró tényezőket. :)
 
Ha bármilyen kérdésed van, vagy szeretnéd megtudni, milyen színeket vásárolj, keress bizalommal.
Ha szeretnél bejelentkezni egy komplett, személyre szabott bőrápolási és sminktanácsadásra, az alábbi számot hívd:
Féth Tímea, szépségtanácsadó: Tel: + 36 30 241 1219
A személyre szóló tanácsadás, és elemzés díja 5.000 Ft, mely 100%-ban levásárolható általunk forgalmazott, prémium kategóriás, 100%-ban növényi alapanyagokból készülő szépségápolási termékekre (bőrápolók, sminkes termékek, parfümök, stb.).

A tanácsadás igénybevétele után:

  • garantáltan nem fogsz többé olyan arckrémet venni, amitől kipattogzik, viszket a bőröd (a termékekből vásárlás előtt próbát biztosítunk),
  • ha a vásárolt termékre allergiás vagy, kicseréljük bármi másra, amit szeretnél helyette, vagy visszaadjuk az árát: így 100% elégedettségi garanciát is kapsz,
  • a legtrendibb színeket, a legnagyobb kozmetikai újdonságokat vásárolhatod meg folyamatosan 30% kedvezménnyel.

Már csak annyi van hátra, hogy telefonálj: + 36 30 241 1219
Légy gyönyörű és magabiztos. Minden nap!
 
Kövess a Facebook-on, ha ehhez hasonló hasznos tanácsokat máskor is szívesen fogadsz: www.facebook.com/eskuvotervezo

Fotók: marin/freedigitalphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja