SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rekordszámú felvett hallgató és egyre magasabb ponthatárok a Semmelweis Egyetemen

Családinet [cikkei] - 2023-07-28
A Semmelweis Egyetem hat karán összesen 2796-an kezdhetik meg tanulmányaikat a szeptemberben induló tanévben, ami csaknem 20 százalékos emelkedést jelent a múlt évhez képest - derült ki az idei felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetésekor. Jelentősen nőtt az első helyen a Semmelweisre jelentkezők száma is, és jellemzően a bejutáshoz is magasabb pontszámokra volt idén szükség.
Rekordszámú felvett hallgató és egyre magasabb ponthatárok a Semmelweis Egyetemen

Jelentősen, 19 százalékkal emelkedett a felvett hallgatók száma a Semmelweis Egyetemen, összesen 2796-an kezdhetik meg tanulmányaikat az intézmény hat karán, közülük 2514-en állami ösztöndíjas, 282 fő önköltséges képzésben – tájékoztatott dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes a június 26-i vonalhúzást követően. Emlékeztetett arra, hogy az idei évben a korábbiakhoz képest is többen szerettek volna bekerülni a Semmelweisre, az összes jelentkező száma és az első helyes jelentkezőké is mintegy 25 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. Ebből következik, hogy a korábbiakhoz képest magasabb pontszámokra volt szükség a bejutáshoz – mutatott rá a rektorhelyettes. Hozzátette: nemcsak a minimálisan szükséges ponthatár, de a felvettek átlagpontszáma is emelkedett. Hagyományosan egyébként az orvos- és egészségtudományi képzési területen a Semmelweis Egyetemre való bejutáshoz kell a legmagasabb pontszám országos szinten.

Semmelweis Egyetem - Általános Orvostudományi Kar

Az Általános Orvostudományi Karra 444 pontot kellett elérni a bejutáshoz, az elmúlt hat év adatait összehasonlítva az idei a legmagasabb ponthatár – mondta dr. Masszi Tamás oktatási dékánhelyettes. Idén a jelentkezők és a felvettek száma is jelentősen nőtt. 1318-an jelölték meg első helyen a Semmelweis Egyetem orvosképzését, ami 33 százalékos emelkedés a három évvel ezelőttihez képest. Ezzel párhuzamosan a felvettek száma is nőtt, 2020-ban 413-an, míg most 463-an kezdhetik majd meg tanulmányaikat állami ösztöndíjas képzésben – mutatott rá a dékánhelyettes, hozzátéve, hogy tízen nyertek felvételt önköltséges képzésre. Az orvosképző egyetemek közül idén is a Semmelweisre való bejutáshoz kellett a legtöbb pont, és az ország elsőéves orvostanhallgatóinak mintegy 40 százaléka ide fog járni.

Semmelweis Egyetem - Egészségtudományi Kar

Az Egészségtudományi Karon (ETK) 20 százalékkal növekedett az első helyes jelentkezők száma tavalyhoz képest – mondta el dr. Vingender István. Az oktatási dékánhelyettes kiemelte: az ETK-n a 2022/23-as tanévre összesen 1707 hallgatót vettek fel, ami 23 százalékos emelkedés; 320 fővel több, mint tavaly. A legnépszerűbb szakirányokon nagyjából a tavalyihoz hasonlóan alakultak a ponthatárok, míg a kevésbé keresett képzéseken emelkedés történt – tette hozzá. A képzéseik közül a gyógytornász szakirányon a legmagasabb a felvételi ponthatár, ez az idei évben 429 pont. Az önköltséges hallgatókkal együtt 182 főt vettek fel. A másik legnépszerűbb, dietetika szakirányon 394 a ponthatár az államilag támogatott képzésben, és 190 hallgatót vettek fel. Ezek mellett az optometrista képzés is keresett, és a mentőtisztire is sokan jelentkeznek – emelte ki a dékánhelyettes. Az önköltséges képzésre felvett hallgatók száma jelentősen nőtt a karon, tavaly 96 volt, idén pedig 213. Ezek között megtalálható az ápoló szakirány levelező képzése is.

Semmelweis Egyetem - Pont ott party
Idén is Pont Ott Partin várhatták a jelentkezők a hivatalos felsőoktatási ponthatárok kihirdetését

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar a 2023. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás keretében egy alapképzést és három mesterképzést hirdetett meg, emellett szakirányú továbbképzéseket indít a kar – összegezte dr. Lám Judit, általános dékánhelyettes.

Semmelweis Egyetem - Egészségügyi Közszolgálati Kar

A digitális egészségügyi szervező alapképzésre (BSc) az idén 31 főt vettek fel. A ponthatár 281 volt, de a jelentkezők többsége lényegesen magasabb pontokat hozva került be – tette hozzá a dékánhelyettes. A kar mesterképzéseire kétszeres volt a túljelentkezés. A kar Egészségügyi Menedzserképző Központjának egészségügyi menedzser mesterképzésére nappali tagozatra 33 főt vettek fel 78 pontos ponthatárral (mesterképzéseknél a maximum szerezhető pontszám 100). Az egészségügyi menedzser mesterképzés levelező munkarendjére kétszeres volt a túljelentkezés, ide 53 fő nyert felvételt. A szociális munka mesterképzést és az interdiszciplináris családtudomány mesterképzést a Mentálhigiéné Intézet indítja, ezeken 87 és 88 volt a ponthatár (100-ból), és 25 és 30 fővel indulnak az évfolyamok. Pótfelvételit is hirdet a kar a digitális egészségügyi szervező alapképzésen és a szociális munka mesterképzésen.

Semmelweis Egyetem - Fogorvostudományi Kar

A Fogorvostudományi Karon az elmúlt években folyamatosan emelkedett a bejutáshoz szükséges pontszám és az elsőévesek száma is, ami jól mutatja a budapesti képzés presztízsét – hangsúlyozta dr. Németh Zsolt dékánhelyettes. Tavaly 428 ponttal 123 hallgató, míg idén 432 ponttal 126 hallgató nyert felvételt az állami ösztöndíjas képzésre – mondta, hozzátéve, hogy 2020-hoz viszonyítva még jelentősebb, 32 százalékos a felvettek számának emelkedése. A túljelentkezés közel hatszoros. A karon ezen felül öt költségtérítéses hallgató is megkezdheti tanulmányait. A dékánhelyettes kiemelte a tavaly indult új, digitális fogászati tervező szak népszerűségét: tavaly 17 hallgató jutott ide be 415 ponttal, míg idén 25 fő kezdheti meg a tanulmányokat, és 427 volt a ponthatár.

Semmelweis Egyetem - Gyógyszerésztudományi Kar

A Gyógyszerésztudományi Karon a ponthatár a múlt évinél tízzel magasabb, 372 lett, és 203-an nyertek felvételt. Az átlagpontszám 6 és fél ponttal 414,5-re nőtt, ami mutatja az ide jelentkezők felkészültségét, a gyógyszerészképzések közül a Semmelweisre a legnehezebb bejutni hazai viszonylatban – mutatott rá dr. Antal István dékán. Az államilag támogatott képzésre az első helyes jelentkezők száma is 12 százalékkal emelkedett, ami a dékán szerint mutatja a középiskolákban, a nyílt napon és az Educatio kiállításon végzett toborzó munka sikerét, és azt is, hogy egyre vonzóbb a kurrikulumreformmal korszerűsített képzés. A kapacitást is tudtuk növelni, így 2020-hoz képest 17 százalékkal, a múlt évhez viszonyítva pedig közel hat százalékkal több elsőéves iratkozhat be – emelte ki.

Semelweis Egyet - Pető András Kar (PAK)

A Pető András Karon (PAK) egy alapszak működik, a konduktor alapképzés, amelyre ebben az évben ugrásszerűen emelkedett a ponthatár – emelte ki dr. Matos László oktatási dékánhelyettes. Kifejtette, míg a tavalyi évben 300 ponttal lehetett bekerülni, idén 351-re volt szükség, amely rekordnak számít a szak történetében, amióta a Semmelweis Egyetem részeként működik. A mostani eljárásban 85 hallgatót tud felvenni a kar, de augusztus végére még pótfelvételit hirdetnek, hogy betöltsék mind a 90 államilag finanszírozott helyet. A költségtérítéses képzésre – ahova 337 pontra van szükség legalább – 5 főt vesznek fel. Dr. Matos László hangsúlyozta: a PAK-on háromszoros volt a túljelentkezés, és emiatt tudták ilyen magasra tenni a ponthatárt, amelytől azt várják, hogy egy nagyon magas színvonalú első évfolyammal kezdhetik meg a munkát.

Dobozi Pálma, Tasnádi Róbert
Fotó: Barta Bálint, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja