SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Átadták a Semmelweis Egyetem új Sportkardiológiai Központját és felújított műtőblokkját a Városmajori Klinikán

Családinet [cikkei] - 2023-07-03
Kétszer annyi katéteres és hibrid érsebészeti, valamint radiológiai beavatkozást tudnak elvégezni a jövőben a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján a most átadott új, érsebészeti hibridműtőnek köszönhetően. Hazánkban egyedülálló módon mostantól két, kombinált képalkotó és operációs helyiség, úgynevezett hibrid műtő működhet a klinikán. Ezen túlmenően megújult további egy szív-, illetve két ér- és mikrosebészeti műtő is az ún. V68 projekt részeként. Továbbá átadták a klinika új Sportkardiológiai Központját, ahol évente mintegy ezer-ezerötszáz sportoló komplex sportkardiológiai vizsgálatát fogják elvégezni és amelynek kiemelt szerepe lesz az egyetem sportorvostan oktatásában is.
Átadták a Semmelweis Egyetem új Sportkardiológiai Központját és felújított műtőblokkját a Városmajori Klinikán

A hibrid érsebészeti műtő különlegessége a beépített, steril körülmények között működő röntgengép. A komplex eszköz segítségével olykor szív- és érsebészek, szívgyógyászok, valamint radiológusok egyszerre vannak jelen a műtőben, és rövidebb idő alatt, a beteget kisebb műtéti megterhelésnek kitéve végzik el a beavatkozásokat – mondta dr. Merkely Béla rektor, a klinika igazgatója. A beteg mozgatása és szállítása nélkül, egyazon időben és berendezéssel itt végzik a katéteres billentyűműtéteket, az életveszélyes szívritmuszavarok katéteres beavatkozásait, fő mellkasi és hasi ütőér operációkat, továbbá a nyitott, vágással járó érműtéteket is. Magyarországon eddig is a klinikán történt a legtöbb hibrid érműtét.

"Mostantól azonban ennek kétszerese is lehetségessé válik, továbbá a hazánkban csak a Városmajori Klinikán végzett katéteres aortaív műtétek száma is jelentősen emelkedik majd a beruházásnak köszönhetően"

– tette hozzá. A speciális kamerarendszer, a beépített monitorok, kivetítők pedig az oktatásban eredményeznek óriási előrelépést, hiszen a hallgatók élőben, de egy külső helyiségből nézhetik végig a műtőben történteket.

Összesen négy – két szív- és két érsebészeti műtő – teljes körű felújítása történt meg a legmodernebb szívmotorok, lélegeztetőgépek, fali kivetítők beépítésével, így még több műtét valósítható meg a betegbiztonság növelésével együtt – mondta dr. Hartyánszky István egyetemi docens, a klinika szívsebészeti profilvezetője. Hozzátette, Magyarországon és Közép-Európában egyedülálló módon a Városmajori Klinikán az összes szívsebészeti beavatkozás elvégezhető, mint például a billentyű, a koszorúér vagy a speciális nagyérműtétek, a tüdőembólia és a krónikus szívburok gyulladás miatti ritka műtétek, a 3D tervezett szívműtétek, a szívátültetés vagy a mechanikus keringéstámogatás összes típusa.

Az új műtőblokk átadása a jövőben lehetőséget ad arra, hogy a korábbi évekhez képest, azt meghaladva, még több ér- és szívoperáció valósulhasson meg

– emeli ki a szívsebészeti profilvezető.

Az új, több helyiségből álló, modern technológiával, korszerűen felszerelt Sportkardiológiai- és Sportorvostan Laborban havonta körülbelül százhúsz sportkardiológiai vizsgálat valósulhat meg – mondja dr. Vágó Hajnalka klinikai főorvos, sportorvosi profilvezető. Hozzáteszi, ennek lényege a biztonságos sporttevékenység alapjainak megteremtése és a hirtelen szívhalál kockázatának, valamint előfordulásának csökkentése.

sportkardiológia

Ezért többek között terheléses vizsgálatokat végeznek EKG és vérnyomás kontroll mellett, légzésfunkcióval kiegészítve, melyből hasznos információkat tudhatnak meg a szív, az érrendszer és a tüdő állapotáról, illetve az edzettségről és anyagcseréről.

A konkrét panasszal érkező sportolók térítésmentesen vehetik igénybe a centrumot. Az új, négy vizsgálóhelyiségből és egy ezekhez kapcsolódó betegváróból álló labor lesz az egyik helyszíne az egyetem Általános Orvostudományi Kar sportorvostan képzésének is. A hallgatók testközelből követhetik a vizsgálatokat, és részt vehetnek az interaktív mozgáselemzéseken is. A sportorvostan az egyetemi képzés ötödik évében magyar, angol, német nyelven a kurrikulum kötelező tantárgyaként jelenik meg a Semmelweis Egyetemen.

A fejlesztés a V68 projekt egyik elemeként valósult meg, az összességében több mint hatmilliárd forintos állami és egyetemi forrás mintegy harmadát fordították a most átadott, új eszközparkok beszerzésére és az érintett épületrészek felújítására.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja