SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Ha most erősek vagyunk, ha most kiállunk magunkért, győzni fogunk!" - Egységes sztrájkot hirdetett a PDSZ október 5-re

Németh Noémi [cikkei] - 2022-09-27
Október 5. az oktatás világnapja: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmánya egységes sztrájkot hirdet erre a napra, de további munkabeszüntetéseket is terveznek - erről szeptember 23-i ülésükön döntöttek.
"Ha most erősek vagyunk, ha most kiállunk magunkért, győzni fogunk!" - Egységes sztrájkot hirdetett a PDSZ október 5-re

Egymást érik a tüntetések, demonstrációk, munkabeszüntetések az iskolákban az elmúlt egy évben: hol a pedagógusok kezdenek rövid, néhány órás sztrájkba, hol a diákok állnak ki tanáraik mellett, és szerveznek például élőláncot iskolájuk köré. Tegnap a Fazekas Mihály Gimnázium előtt gyűltek össze többszázan, ma a Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskola előtt gyűltek össze a demonstrálók.
 


 

Januárban valóságos lavinát indított el egy hirtelen megszületett kormányrendelet, melyben a tanárok sztrájkhoz való jogát igyekeztek ellehetetleníteni: egymás után tagadták meg a munkát a különböző iskolák pedagógusai.

A PDSZ most arra kéri az óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, szakszolgálatokban dolgozókat, hogy október 5-én ne vegyék fel a munkát. Közleményükben pontosan összeírták a sztrájk megszervezésének részleteit is.

"A tárgyalásokból egy dolog világosan kitűnik: NINCS MIRE VÁRNI!

Szakszervezetek nem tudnak sztrájkolni, a sztrájk feltételeit tudják megteremteni, ez is a dolguk. Így hát most a munkavállalókon is múlik, hogy sikerül-e az egyre inkább sarokba szoruló kormányt megszorítani: hiszen a kormány óriási áfabevétel-többleteket realizál havonta, azonban ahelyett, hogy az összeomlott közoktatás problémáit oldaná meg, távközlési céget vesz kormányzatközeli cégeknek.

A kormányzat viszont pontosan tudja, a követeléseink széles társadalmi támogatottságot élveznek, látja, hogy a tavaszi sztrájkok részvételi aránya olyan magas volt, mint a magyar szakszervezetiség történetében talán még soha. A kormány maga is kénytelen volt elismerni ezután azokat a problémákat, amelyekre a tavaszi sztrájkhullám előtt csak annyi volt a válasza: hazudunk.

A kormánynak bőven lehetősége van a követeléseket teljesíteni, mégsem teszi. Láthatóan csak az erőből ért.

A kormány lépéskényszerben van. Ne engedjük kibújni a szorításból! Ha most erősek vagyunk, ha most kiállunk magunkért, győzni fogunk!" - írták.
 


 

Emellett arra kérik a közszféra és a versenyszféra szakszervezeteit, hogy szervezzenek szolidaritási sztrájkot és szolidaritási akciókat ugyanerre a napra, hogy mindenki számára világossá váljon, hogy az oktatás helyzete közös ügyünk.

Az akció keretében a PSZ és a PDSZ közös delegációi felkeresik az Alapvető Jogok Biztosának különböző városokban található irodáit, és átadják az összegyűjtött panaszokat.

"A gördülő sztrájk folytatása mellett rendszeresen meg fogunk nevezni olyan napokat, amikor országos munkabeszüntetésre hívjuk az oktatásban dolgozókat" - írták.


Miért sztrájkolnak a pedagógusok?

A PDSZ közleménye szerint a következőket szeretnék elérni:

  • azonnali, egyszeri béremelést mind a pedagógusoknak, mind a nevelő-oktatómunkát közvetlenül segítőknek (NOKS),
  • a munkaterhelés csökkentését – a régi, heti 22 óránál nem magasabb kötelező óraszám visszaállítását és azt, hogy
  • heti 35 óránál több időre ne legyenek beosztható NOKS-munkakörben dolgozók gyermekfelügyeletre.

Részletes követeléseiket innen lehet letölteni.

Nézd meg ezt is: Sírva nevetünk: zseniális és őszinte reklám arról, miért (ne) legyünk tanárok

Indexkép: noÁr / Facebook

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja