SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Százezres támogatást kérnének a szülőktől egy gimnáziumban a megnövekedett rezsiköltség miatt

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2022-08-16
A rezsiköltségek emelkedését nem csak a háztartások, az intézmények is megérzik. A szociális és egészségügyi intézmények, az iskolák aggodalommal gondolnak a fűtésszezonra, és kiutakat, megoldásokat keresnek, csakúgy, mint a háztartások fenntartói. A kormánytól várnak támogatást a hajléktalanszállók, idősotthonok is, melyek könnyen válhatnak fizetésképtelenné az emelkedő rezsiszámlák miatt. A támogatást sok intézmény a döntéshozóktól várja, de van olyan is, aki a célközönsége hozzátartozóitól reméli a helyzet legalább részbeni megoldását.
Százezres támogatást kérnének a szülőktől egy gimnáziumban a megnövekedett rezsiköltség miatt

Nemcsak az intézmények fenntartóiban, hanem a szülőkben is dolgozik a félelem, hogy a gyerekek a hideg beálltával újra az otthoni tanításra szorulnak majd, ha az iskolában nem lesz elég meleg. A családok megéltek már egy-két online oktatási hullámot, és tudják, hogy sem a gyermekek, sem a szülők számára nem ideális a helyzet.

Az óbudai Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium 2020 novemberében már szembesült egy váratlan és kritikus helyzettel a covid járvány miatt, amikor annyi idejük sem maradt, hogy megvárják a digitális oktatásra való áttérésről szóló hivatalos engedélyt. Mivel minden tízedik tanáruk koronavírus fertőzött lett, a minisztériumi engedélyt megelőzve döntöttek az iskola bezárásáról.

Nem teljesen új elgondolás az iskoláktól, hogy hozzájárulást kérjenek a szülőktől a tanítás zökkenőmentesítéséhez, eszközök biztosításához. Lassú folyamat volt ez, amelynek során egyre hosszabb lett az a lista, mely felsorolta az eszközöket, melyeket a szülőknek kell biztosítani gyermekük tanításához. Az sem ritka, hogy az iskola az épületének különféle fejlesztéseihez önkéntes alapon szülői támogatást kér, hisz a szülőnek is érdeke, hogy az iskola rendelkezzen például műfüves focipályával, vagy szabadtéri konditeremmel, esetleg az akadálymentesítéshez szükséges eszközökkel, melyeknek megteremtése az iskola számára előírás is.


Mit meg nem teszünk azért, hogy a gyerek az iskolában tanuljon?

Lehet, hogy ezúttal (vagy mostantól) nem az iskolai háttér fejlesztéséhez, hanem a fenntartásához lesz szükség a szülői támogatásra. A III. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium igazgatói levelet küldött ki a tanulók szüleinek, melynek alapján

azt próbálja felmérni, hogy kik azok a szülők, akik egy egyszeri százezres összeggel hozzá tudnak járulni az iskola emelkedett rezsiköltségéhez.

Az intézmény vezetője, Berczelédi Zsolt úgy véli, a szülői hozzájárulás segítségével el tudnák kerülni a járvány alatti online tanításhoz hasonló kényszerhelyzetet, és maradhatna a tantermi oktatás. A szülői támogatás felajánlás jellegű lenne, nem kötelezettség - írta meg a Telex.

Az iskola a tavalyi évben 5,5 millió forintot fizetett a gázhasználatért, a jelenlegi díjszabás mellett ez 58 milliós kiadást jelent. Ezt a súlyos többletköltséget sem az iskola, sem a fenntartó nem tudja biztosítani.

A szülők megértették, hogy közös érdek a hagyományos iskolai oktatás fenntartása, és a felmérés során jelentkeztek olyan szülők is, akik más gyermek vagy gyermekek költségét is átvállalták.

„Mentálisan kifejezetten rosszat tesz az elszigeteltség a gyerekeknek, az online oktatás hatékonysága pedig messze elmarad a tantermi oktatáshoz képest” – mondta az igazgató.

Az óbudai gimnázium az első, aki megpróbál előre menekülni, a problémával azonban hamarosan a többi iskola és közintézmény is szembesülni fog. Milyen megoldásokra gondolnak az iskolák, óvodák fenntartói? Vajon újra szembe kell néznünk a digitális oktatás rémével, ezúttal a magas rezsiköltségek miatt?

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja