SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Koraszülöttek világnapja: Hírességek, akik idő előtt születtek

Családinet [cikkei] - 2019-11-18
Mi a közös Einsteinben és Mark Twainben, és mellettük még számos világhírű tudósban, zenészben, íróban, akik különböző korokban és országokban születtek? Mindannyian koraszülöttek voltak, de ledolgozták a hátrányukat, és a világtörténelem legismertebb alakjai lettek.
Koraszülöttek világnapja: Hírességek, akik idő előtt születtek

Magyarországon ma minden 10. gyermek koraszülöttként jön a világra, azaz a terhesség 37. hete előtt születnek. Nem is gondolnánk, hogy a legnagyobb tudósok közül mennyien voltak koraszülöttek. Kis súllyal, korán születtek, mégis túlélték az évszázadokkal ezelőtti körülményeket és kreativitásukkal, tudásukkal beírták magukat a történelembe.
 

Kik a leghíresebb koraszülöttek?

Johannes Kepler (1571-1630): A német asztrológus és matematikus egyes becslések szerint 160-as IQ-val rendelkezett. Csupán hét hónapos korában látta meg a napvilágot, így nemcsak testileg, de szellemileg is rendkívül gyengének látták és vélték. Ahogyan nőtt és erősödött, intellektusával kiemelkedett a többiek közül. Ő lett a kora modern kori csillagászat úttörője, nevéhez fűződik a bolygómozgás törvényeinek leírása.

Mark Twain (1835-1910): Két hónappal korábban, 2,2 kilogrammal született a Huckleberry Finn kalandjai szerzője. Környezete nem jósolta, hogy ilyen kistermetűként életben marad.

Victor Hugo (1802-1885): Habár nincs bizonyítva, hogy koraszülött volt, a születési körülményeit leírva következtethetünk rá, hogy korábban és gyengébben érkezett, mint számítottak rá. Édesanyja úgy írta le, hogy „nem hosszabb egy késnél”. Ráadásul az asztalostól - aki a bölcsőt is készítette - egy koporsót is rendeltek. Később Alexander Dumasnak is megemlítette, hogy 15 hónapos korában még nem tudta felemelni a fejét.

Stevie Wonder (1950- ): 34 hetesen született a 25 Grammy-díjas zeneszerző, zongorista és énekes. Stevie Wonder vaksága is korai születésének egyik következménye, a látásért felelős ideghártya érhálózata nem tudott rendesen kifejlődni.

Sir Isaac Newton (1643-1727): A világ egyik legnagyobb tudósa alig volt több mint egy kiló születésénél, és nem jósoltak neki többet pár óránál. Ő azonban leküzdötte a hátrányát, és később leírta a gravitáció (tömegvonzás) törvényét.

Albert Einstein (1897-1955): Édesanyja állítólag megijedt, hogy mennyire nagy és furcsa formájú az újszülött feje. Később szellemi képességei miatt aggódtak, hiszen a kis Einstein később is kezdett el beszélni, és kilenc éves koráig nem beszélt folyékonyan. Ennek ellenére éltanuló volt, és lenyűgözően gyorsan fejlődött a kezdeti nehézségek után.

A koraszülöttek életesélyei ma már jelentősen növelhetők gyors, szakszerű ellátással, ápolással és korszerű technológia használatával. Magyarországon jelentős szerepet vállal ebben a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat is, akiknek a munkáját most bárki támogathatja, ha 2019. november 18-22. között a Shellnél tankol. Minden liter üzemanyag után 1 Ft kerül az alapítványhoz, akik a befolyt összeget egy Tecotherm Neo készülékre fordítják, amely az újszülöttek oxigénhiányos állapotának hatékony kezelésére szolgál.

Kapcsolódó cikkeink:

 
Kép: pxhere
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja