SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Átadták a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Hemato-Onkológiai Osztályát

Családinet [cikkei] - 2019-10-07
Több mint 400 millió forint egyetemi és alapítványi forrásból újult meg a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Hemato-Onkológiai Osztálya, amely a maga területén Magyarország legmagasabb progresszivitási szintű ellátóhelye. Az 51 ágyas osztályon több szempontból is tovább erősödött a betegbiztonság, egyebek mellett speciális légtechnikai rendszert építettek be, az elkülönítő szobákban betegfigyelő monitorrendszert szereltek fel, a felújítás során pedig a kis betegeket körülvevő környezetet is gyermekbaráttá alakították.
Átadták a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Hemato-Onkológiai Osztályát

A Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Hemato-Onkológiai Osztálya a maga területén ma hazánk legmagasabb progresszivitási szintű ellátóhelye – hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Merkely Béla. Ezen az osztályon összesen 51 ágyon fogadják a betegeket, havonta nyolcvan esetet, évente 120 újonnan bekerült leukémiás és daganatos gyermeket látnak el – részletezte a rektor. Az itt dolgozó, nagy tapasztalattal és magas tudományos fokozattal rendelkező szakorvosok számos szakterületen végzik gyógyító tevékenységüket, jelentős kutatásokban vesznek részt. Ezért lehetséges, hogy ma már a daganatos betegségben szenvedő gyermekek körülbelül 80 százaléka meggyógyul – hangsúlyozta Dr. Merkely Béla. A most több mint 400 millió forint egyetemi és alapítványi forrásból megújult Hemato-Onkológiai Osztályon a betegbiztonság megerősödött; a beruházás nem csupán a kis betegek és szüleik, de a Semmelweis Egyetemen tanuló orvostanhallgatók számára is nagy jelentőséggel bír – tette hozzá a rektor. Emlékeztetett arra is, hogy az idén 250 éves Semmelweis Egyetem – amelynek céljaihoz méltó módon illeszkedik a fejlesztés – névadója, Semmelweis Ignác az anyáért és gyermekért dolgozott egész életében, ezért is különösen örömteli az ünnepség. A névadó is kötelezi az egyetemet arra, hogy legjobb tudása szerint segítse az embereket egészségük megóvásában, visszaszerzésében, a gyógyulásban – mutatott rá.

Kórházi ágy

Dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára gratulált a Semmelweis Egyetemnek, amely – mint fogalmazott – példát mutat, hogy a gyermekkori daganatokkal, leukémiával magas szinten fel lehet venni a harcot, és az egyetem vezetésével országos szinten is olyan adatokat lehet elérni, amelyek meghaladják az európai átlagot. A Semmelweis Egyetem a vezérhajója a gyermekhematológiai ellátásnak, amely a világ szakmai színvonalát képviseli – jelentette ki. Hangsúlyozta a betegutak szervezésének, követésének fontosságát, mint mondta, fontos pillérnek tartja a szervezeti felelősségvállalást is. Példamutatónak nevezte az egyetemet, hogy szakmailag magas szintű munkát végez, és emellett úgy gazdálkodik a forrásaival, hogy ezeket a betegellátás további fejlesztésére tudja befektetni, értve és látva a szükségleteket. A fejlesztés a betegbiztonság jegyében fogalmazódott meg, ezzel kapcsolatban az államtitkár kiemelte: egy olyan betegcsoport számára valósult meg egy nagyobb biztonságú ellátás, amely különösen kitett a fertőzéseknek.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese úgy fogalmazott: a gyermek a jövőnk, így egyben nemzetünk jövőjének kulcsa. Ezért rendkívül fontos, hogy az egyetem jubileumi évében egy olyan fejlesztést adhatunk át, amelynek köszönhetően tovább emelkedik a hazai gyermekellátás színvonala és erősödik a biztonsága – emelte ki. A Semmelweis Egyetem egy történelmi védjegy, ami a legmagasabb minőségű oktatási, tudományos teljesítményt és gyógyító szolgálatot biztosítja – mutatott rá, hozzátéve, hogy a kiemelkedő eredmények kulcsa az oktatás, kutatás-innováció és gyógyítás szinergikus hármas egysége. Kiemelte, hogy ennek szellemében a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán is jelentős tudományos kutatás és innováció, fejlesztés zajlik, elsősorban a molekuláris genetika, a rákkutatás, a gyermekkori onkológiai és hematológiai betegségek területén. Az egyetem teljesítménye kiváló alap ahhoz, hogy a fejlesztését tovább gyorsítani tudjuk, a semmelweisi örökségre és alapokra építve, a kormány támogatásával egy komplex és átfogó stratégiai fejlesztés, a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt keretében emeljük tovább a tudományegyetemet a 21. századi elvárásoknak megfelelő szintre – mondta a miniszterhelyettes.

Szivárvány

Dr. Szász Károly, a Semmelweis Egyetem kancellárja beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakban a közös munka eredményeképpen sikerült a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikát teljesen felújítani. Emlékeztetett arra, hogy a fejlesztés első lépéseként 2018 elején 197 millió forintos pályázati forrásból megtörtént a klinika fűtésének korszerűsítése, hamarosan pedig, szintén pályázatból, a nyílászárók is megújulnak 220 millió forint értékben.

Bácskai János, a klinikának helyt adó Ferencváros polgármestere köszönetet mondott, hogy az egyetem intézetei otthonra találnak a kerületben, és ezáltal Ferencváros is otthon lehet a gyógyításban.

Dr. Kovács Gábor, a klinika igazgatója, az esemény házigazdája elmondta: a több mint 400 millió forint egyetemi és alapítványi forrásból megújult Hemato-Onkológiai Osztályon a betegbiztonság több fronton is megerősödött. Speciális légtechnikai rendszert építettek be, az elkülönítő szobákban betegfigyelő monitorrendszert szereltek fel, zsiliprendszerű beléptető kapukat helyeztek üzembe, valamint steril vízvezeték rendszert építettek be az osztályon. A felújítás során a kis betegeket körülvevő környezetet is gyermekbaráttá alakították, a falakat antibakteriális tapétákkal és mintás ágysávokkal látták el.

SOTE folyosó

Az igazgató külön köszönetet mondott a felújításban való részvételért Szabó Angéla osztályvezető főnővérnek, Dr. Tóthné Kónya Kornélia ápolási igazgatónak, Aranyosi Judit előző klinikavezető főnővérnek, továbbá Klebikné Bóka Edit epidemiológusnak. Kiemelte emellett a felújítást legnagyobb mértékben támogató négy alapítványt, ezek a Tűzoltó utca Klinika Gyermekeiért Alapítvány, az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány, a Gyermekleukémia Alapítvány és az Őrzők Alapítvány.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: semmelweiss.hu 
Képek: Kovács Attila / Semmelweiss Egyetem

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja