A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Műanyagszeméttel fizetik a tandíjat egy indiai iskolában

Kercsó Dorottya - 2019-09-06
Az India északkeleti részén fekvő város iskolájában eddig ingyenes volt a tanítás, a vezetés azonban most különös "tandíj" szedésével próbálja környezettudatosságra szoktatni a diákokat és a szüleiket.
Műanyagszeméttel fizetik a tandíjat egy indiai iskolában

Hetente 20 darab műanyag szemét. Ennyit kell „fizetnie” az indiai Dispur városának egyik iskolájába járó összesen 110 tanulónak az oktatásért. Az iskola vezetése azért döntött e megoldás mellett, mert a korábban önkéntes alapon működő szemétgyűjtő akciókban nem igazán vettek részt a szülők– írja a Times.

Dispurban nagy probléma a hulladékkezelés. A kevesebb mint egymillió lakosú város naponta 37 tonna szemetet termel.

„Korábban mindig elégettük a műanyagot, mivel nem tudtuk, hogy az így felszabaduló gáz milyen nagyon károsítja a környezetünket és az egészségünket. Az is gyakran megtörtént, hogy a szemetünket egyszerűen áthajítottuk a szomszédba. Többet ilyen nem fog előfordulni” – nyilatkozta az egyik szülő, Menu Bora az AFP hírügynökségnek.

Az összegyűjtött műanyagból a tanulók ökotéglákat készítenek: olyan erősen préselik össze őket, hogy építőanyagként is felhasználhatóakká válnak, így akár új épület vagy utak is készülhetnek belőlük.  Az ökotégla-készítésben részt vevő diákok fizetést kapnak, hogy ezáltal is ösztönözzék őket az iskolába járásra.

Kapcsolódó cikkeink:

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja