A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyűjtsük szelektíven!

Családinet [cikkei] - 2005-04-10
A kis lakások nagy gondja, a nagy lakások még nagyobb problémája a szemét: mindaz, amit kidobunk, elhasználunk, tönkreteszünk, vagy magától tönkremegy és így tovább…
Gyűjtsük szelektíven!

A megtermelt szemét a települések szélére kerül – jó esetben – a szemétgyűjtő telepre, és ott van. Van, volt és lesz, sőt gyarapodik. Lassan kiszorítjuk magunkat, de azért még annyira nem veszélyes a helyzet, hogy változtassunk valamit is bevett szokásainkon. Például itt van ez a szelektív hulladékgyűjtés, hát ez micsoda butaság. Legalább három kuka kellene hozzá. Na ne… Igaz, hogy az így begyűjtött hulladék pont a szétválogatása miatt nem a szeméttelepen köt ki, hanem újra hasznosítják. De hát ez nem számít, van még elég hely a szeméttelepeken, még van életterünk, nem teszünk be három kukát a lakásba… Jó reggelt! Ébresztő! Ez így nem mehet tovább!
Reneszánsz színházNézzük a tényeket. Budapesten az idén újabb 250 szelektív gyűjtőszigetet létesítenek, így ezek száma év végére eléri a hatszázat. A gyűjtőszigetek bővülésével és a háttéripar fejlődésével a tavalyi fejenkénti 8 kilogrammról az idén 10 kilogrammra, három éven belül pedig több mint 20 kilogrammra nő a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége országosan. A fővárosi gyűjtőszigetek tavalyi működése mintegy 3500 tonna hulladék hasznosítását tették lehetővé, a gyűjtőudvarokba további 670 tonna hulladékot szállított be a lakosság. Gazdasági szempontból azért éri meg hosszú távon a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás, mert a hagyományos módon hulladéklerakóra jutó szemét kezelése a hulladékmennyiség növekedésével egyre drágább.
Reneszánsz színházTehát: lépjünk ki egy kicsit a komfortzónánkból és gyűjtsük otthon szelektíven a hulladékot: külön a papírt, a műanyag palackot, a fém üdítőitalos dobozt, az elemeket. Tegyük ezt magunkért és gyermekeinkért.

forrás: www.kaleidoskop.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja