A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sikeres a parlamenti szelektív hulladékgyűjtés

Családinet - 2006-08-02
Negyed év alatt megduplázódott a begyűjtött hulladék mennyisége
Sikeres a parlamenti szelektív hulladékgyűjtés

Mindössze fél éve működik, de rövid előélete ellenére sikeres a parlamenti szelektív hulladékgyűjtés. Az új rendszer segítéségével a 386 országgyűlési képviselő és a több mint 800 parlamenti dolgozó az első negyedévben közel 7 tonna, a második negyedévben pedig ennek már közel kétszeresét, 13,2 tonna hulladékot gyűjtött anyaga szerint különválogatva. Az ország egyik legnagyobb közintézményében az idén januárban került kialakításra egy 8 darab papír, műanyag és üveg gyűjtésére alkalmas gyűjtőpontból valamint 340 hulladékgyűjtő kosárból és egy veszélyes hulladék gyűjtőpontból álló szelektív hulladékgyűjtési rendszer. Működtetését az ÖKO-Pannon Kht. végzi a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. és az Avermann Hungária Kft. bevonásával.

 

A Parlamentben 2006. januárja óta működik a szelektív hulladékgyűjtési rendszer. Az Országgyűlés 386 képviselője, valamint a Parlament dolgozói számára 30 darab 70 literes gyűjtőedény felhasználásával összesen 8 szelektív gyűjtőpont került kialakításra, ahol papír-, műanyag- és üveghulladék helyezhető el. A ház egy gyűjtőpontján a szárazelemek és a veszélyes hulladékok - festékpatronok izzók, neoncsövek, festékmaradványok - gyűjtésére is lehetőség van. A rendszer kiépítésekor további 340 olyan fonott vesszőkosár is kihelyezésre került, amelyeken kék, sárga és zöld szalagok jelzik, hogy azokban papír-, műanyag- vagy üveghulladék helyezhető el.

 

A parlamenti szelektív hulladékgyűjtési rendszer segítségével 2006 első negyedévében 6,9 tonna hulladék került visszagyűjtésre. A rendszer révén januártól márciusig 5,3 tonna papír, 0,2 tonna műanyag és 1,4 tonna üveghulladék gyűlt össze és került újrahasznosításra. A parlamenti szelektív hulladékgyűjtés sikerességét jelzi, hogy a második negyedévben, áprilistól júniusig bezárólag, a visszagyűjtött hulladék mennyisége közel megduplázódott, és elérte a 13,2 tonnát, amelyen belül 11,9 tonna papír, 0,8 tonna műanyag és 0,5 tonna üveghulladék képződött.

 

"Képviselőink szelektív hulladékgyűjtés terén mutatott teljesítménye valós példaértékkel bír, ezért köszönjük a helyes hulladékkezelés terén mutatott kiemelkedő aktivitásukat." - mondta Viszkei György, az ÖKO-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója.

 

A parlamenti szelektív hulladékgyűjtés eredményességét jól tükrözi az a tény is, hogy amíg az ÖKO-Pannon Kht. által koordinált lakossági szelektív hulladékgyűjtési rendszerben egy lakos évente átlagosan közel 8 kilogramm hulladékot gyűjt anyaga szerint különválogatva, addig a 386 országgyűlési képviselő és 800 parlamenti dolgozó mindössze fél év alatt, fejenként átlagosan kb. 16,5 kilogramm hulladékot gyűjtött szelektíven.


 

Magyarországon, az ÖKO-Pannon Kht. által koordinált rendszerben jelenleg 4,3 millió lakos, mintegy 4100 gyűjtősziget segítségével gyűjtheti anyaguk szerint különválogatva hulladékokat. Az ÖKO-Pannon Kht. a rendszerében kibocsátott 533 ezer tonna csomagolásból begyűjtő hálózata révén 2005-ben 317 ezer tonna hulladékká vált csomagolást gyűjtött vissza és hasznosított.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja