A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hazakísérő telefon: nagyszerű kezdeményezés, hogy biztonságban légy az utcán

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-08-05
Kevesen tudnak róla, hogy létezik egy olyan ingyenesen hívható telefonszám, amelyet bárki tárcsázhat, ha éjjel egyedül kell hazamennie, és nem érzi biztonságban magát. A vonal másik végén ülő önkéntes addig beszélget a hívóval, amíg haza nem érkezik, vész esetén pedig értesíti a rendőrséget.
Hazakísérő telefon: nagyszerű kezdeményezés, hogy biztonságban légy az utcán

Molnár-Csiki Maren német minta alapján indította el a Hazakísérő Telefont. Kezdetben egymaga vitte a szolgáltatást, amely így csak péntek és szombat éjjel volt elérhető, mostanra azonban – hála több lelkes önkéntes segítségének – hétfőtől szombatig 22 és hajnali 4 óra, között, vasárnap 22-től éjjel 1-ig várják a hívásokat.

Ha valaki szorong amiatt, hogy éjszaka egyedül van az utcán, feltárcsázhatja a számot. Először be kell mondania a nevét, a telefonszámát és a pontos tartózkodási helyét. A vonal túlsó felén ülő önkéntes elbeszélget vele, közben arra kéri, figyelje az utcaneveket és a házszámokat, baj esetén pedig ő hívja a rendőrséget egy másik telefonról. Konkrét bűncselekmény szerencsére még nem történt, vaklárma is csak egyszer: hirtelen szétkapcsolt a vonal, mire Maren tárcsázta a 112-t. Később kiderült, a hívónak lemerült a telefonja.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a Hazakísérő Telefon nem segélyhívó és nem is információs vonal. Ha valakit megtámadtak, vagy egészen biztos benne, hogy követik, az közvetlenül a 112-t hívja, vasúti menetrendről pedig érdeklődjön a MÁV-nál a 06-1 349-4949-es számon vagy az interneten. A telefonbetyárok szórakozását sem feltétlenül díjazzák, ezért fenntartásokkal kezelnek minden olyan hívást, amely rejtett számról érkezik.

A Hazakísérő Telefon a következő számokon érhető el:

  • 06-80 442-422 (ingyenes)
  • 06-30 899-3465 (normál tarifás)
  • +36 1 510-0107 (külföldről hívható, normál tarifás)

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: donterase / pixabay

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja