A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Csodákra képes a magyar találmány: az írásfejlesztő UO toll a diszgráfiás gyerekeknek is segít

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-06-23
Az emberek többsége utál jegyzetelni. Fáj tőle a keze, a háta, fárasztó. Pedig a probléma nem a kézírással, hanem a rögzült helytelen ceruzatartással van. Ennek kivédésére alkotta meg Bagó Ákos feltaláló az UO tollat, amely többek között a diszgráfiás és az írásra fizikailag nem képes embereknek is megoldást nyújt.
Csodákra képes a magyar találmány: az írásfejlesztő UO toll a diszgráfiás gyerekeknek is segít

Bagó Ákosnak még iskoláskorában tűnt fel, hogy a legtöbb barátja furcsa, kicsavart testtartással jegyzetel, és ő maga is hamar kifáradt ebben a tevékenységben. Ekkor, 2003-ban fejlesztette ki egy iskolai projekt keretében az UO tollat, amely azóta már több embernek adta vissza az íráskészségét.

A toll lényege az ujjak és a kéz pozicionálása az úgynevezett feltámasztási technika segítségével. Ez amellett, hogy gyakorlatilag lehetetlenné teszi a rossz ceruzatartást, a központi idegrendszer sérülése vagy kézbénulás miatt íráskészségüket elveszítetteknek is segít, ugyanis ez esetben a kéz maga válik az íróeszközzé. A kézremegős időseknek is megoldást nyújthat azzal, hogy használatakor a kéz súlya maga csillapítja a remegést.

Az eszköz fő célcsoportja az írni tanuló gyerekeké, őket ugyanis még könnyebb rászoktatni a helyes tartásra, mint az idősebbek rossz beidegződéseit megváltoztatni. Az UO toll ugyanis nem az azonnali kényelemre, hanem a hosszú távú előnyökre épít, ezért egy felnőttnek akár 2-3 hetébe is beletelhet, mire hozzászokik.

A tesztelések során azonban kiderült, hogy a részképesség-zavarral (elsősorban diszgráfiával) küszködő gyerekeknek is sok segítséget nyújt a toll. Használatával ugyanis könnyebb a betűformálás, a finommotorikus mozgás pedig segíti a vizuális figyelmet és a szem-kéz koordinációt. Egy diszgráfiás fiú például olyan hihetetlen fejlődést mutatott az UO toll használatával, hogy tanárai külön szülői értekezletet hívtak össze a csoda megtárgyalására – olvasható Bagó Ákos a Szeretlekmagyarország.hu részére adott interjújában. 

A toll terápiásan ajánlott:

 • Finom-mozgásban elmaradottaknak
 • Részképesség zavarban, vagy gyengeségben szenvedőknek (elsősorban dysgráfia, mivel azonban komplexen fejlesztünk, ezért dyslexia, dyscalculia esetében is)
 • Izomsorvadásban, izomgyengeségben szenvedőknek
 • Izommerevségben szenvedőknek
 • Remegő kéz, remegő ujjak esetén
 • Ízületi betegségekben szenvedőknek
 • Fej- és agysérült embereknél
 • Grafomotoros és finommotorikus tevékenység fejlesztésére
 • Kézizom sérülteknél
 • Központi-idegrendszer mozgásközpont sérülteknél
 • Írás újratanításánál

„Ez egy kézműves termék, a családtagjaimmal gyártjuk a tollakat a saját két kezünkkel. A nagymamám például a folyamat csomagolásrészét imádja, úgyhogy ő az, aki mindig lecsap erre a feladatra.” – nyilatkozta a fiatal feltaláló. Azt is hozzátette, hogy a legkisebbek kedvéért már dolgoznak az UO ceruza kifejlesztésén, de sajnos nehéz megfelelő minőségű ceruza- és tollbetéteket kapni, ez pedig lassítja a munkát.

A tesztelések során az is kiderült, hogy a toll különösen sokat segít a balkezeseknek, akik a feltámasztási technika miatt kevésbé takarják így a saját írásukat. Ez azért is örvendetes, mert a balkezesek az írás közben kicsavart kezük miatt fokozottan hajlamosak a rossz testtartásra, ami hamar okoz egyéb fizikai panaszokat. Emellett Bagó Ákos elmondta, hogy kaptak már levelet egy izomsorvadásos fiútól, aki a toll segítségével végre újra alá tudta írni a saját nevét. Egy erős kézremegéssel küzdő magyar író pedig UO tollal dedikált példányt küldött nekik az egyik könyvéből.

Fotó: UO toll

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja