SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Nyári fejújítások az iskolákban

Boda Boglárka [cikkei] - 2013-06-26
Akinek a gyermeke már bekerül a közoktatás útvesztőjébe, annak számolnia kell a különböző havi vagy féléves kiadásokkal, melyek a családi kasszát terhelik: gondolunk itt elsősorban az osztálypénzekre, esetleg az iskola alapítványát támogató összegekre.
Nyári fejújítások az iskolákban

Az ily módon befizetett forintokból az osztályok ügyes-bajos költségeit csökkenthetik, így pl. az osztálykirándulásét, a pedagógusnapét, ballagásét stb. Ha pedig ezek után még mindig maradt valamennyi az osztálykasszában, lehet, hogy fontolóra kell venni, milyen színűre fessék a termet, esetleg szükséges-e valami apróságot kijavítani, cserélni.

Hogyan működik az elmélet?
Az idei költségvetési törvény szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) 56,2 milliárdból gazdálkodhatja ki a dologi kiadásokat (ide sorolhatók az állagmegóvási és karbantartási költségek is).A tankerületenként szétosztott összegek nagyságát az előző évi adatokból kalkulálják ki.

A 3000 főnél kevesebb lakosú településeken a tulajdonosi jogokat az önkormányzatok gyakorolják, a fenntartói, üzemeltetői jogokat pedig a KLIK. A 3000 főnél nagyobb lakosú településeknél az üzemeltetői feladatokat (a KLIK jóváhagyásával) az önkormányzatok látják el.

A legkevesebb támogatásból a gimnáziumok és a szakközépiskolák, szakiskolák gazdálkodhatnak, számukra (a térségi integrált szakiskolákat kivéve) évek óta nem jelent meg ilyen célú pályázati kiírás. Az óvodák és az általános iskolák jobb állapotban vannak: az ő részükre a regionális programokból csaknem 35 milliárd forint jutott régiónként felújításra.

És mi történik a gyakorlatban?
Nem egyedi eset, hogy a nyári felújításokat a szülők és a diákok végzik, mivel nem kap az iskola támogatást az ilyen irányú költségek fedezésére. Ilyenkor a diákönkormányzatok és a szülői munkaközösségek közös munkája révén újul meg őszre egy-egy tanterem.



Megkérdeztük az egyik budapesti középiskola tanárát, hogyan néz ki a mindennapokban a karbantartás és a szülői közreműködés:

2013. január. 1-től az intézmény fenntartója a KLIK lett, az épületé pedig az önkormányzat. Ezzel megszűnt az addigi évenként változó összegben rendelkezésre álló karbantartási keret, amelyet adott pénzügyi évben bármiféle ilyen célra fel lehetett használni. Jelenleg az iskolának minden felmerülő költség esetén egyedileg kell kérelmeznie az önkormányzattól a szükséges összeget, amelynek átutalási ideje változó. További változás, hogy célfinanszírozás működik, tehát csak arra fordítható a pénz, amire kérjük. A rongálódások kijavítása és a meghibásodások elhárítása többnyire az iskolai karbantartó személyzetnek, ritkábban az önkormányzat szakembereinek a feladata. A nyári felújításokat a rendelkezésére álló anyagi források függvényében többnyire közmunkásokkal végezteti el az önkormányzat, de olykor igénybe veszi az iskolai karbantartók munkáját is - szülőkét vagy diákokét azonban sohasem.

Iskolánk házirendje előírja ugyan, hogy a szándékos károkozásért (pl. ablaktörés, tábla- vagy iskolabútor-rongálás) az elkövető köteles a törvényben meghatározott mértékű kártérítést fizetni, de általában nem azonosítható a vétkes, ezért marad a fenti, időigényes eljárás. A szülőktől karbantartási célra semmiféle pénz nem kérhető, ám - főként a kezdő osztályokban - gyakran ajánlanak fel a gyermek osztálytermébe dekorációt, függönyt, esetleg saját kezű festést, lambériázást, sőt olykor még (részben vagy egészben finanszírozva) iskolabútort is. Magasabb évfolyamokon is előfordult már azonban, hogy a szülők indokoltnak látták, és az önkéntesen fizetett osztálypénzből ill. saját idejükből és erejükből áldoztak ilyen célra.


Látható tehát, hogy csak akkor jutnak támogatáshoz az iskolák, amikor szükség van arra. Így minden bizonnyal örülnek az osztályfőnökök, ha van egy festő apuka vagy egy varrónő anyuka, aki besegít a terem szépítésében.

És öröm az ürömben, hogy megvan a saját felújításnak a pszichológiája és a pedagógiája is, hiszen a diákok közvetlenül látják, hogy a szüleik pénze és közös munkájuk eredménye javítja az intézmény hangulatát és állapotát évről évre. Így talán nagyobb megbecsüléssel, óvatossággal fordulnak iskolájuk felé, nem utolsósorban pedig otthonosabban érezhetik magukat a tiszta, kényelmes tantermekben. És ne felejtsük el, hogy nem luxus felszerelésről beszélünk, csak használható, frissen festett, barátságos tantermekről - ami mindenhol alapvető kellene legyen.

Kép: igoghost, www.sxc.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja