SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tökös receptek 2.

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-10-29
A töklámpás lett az idők folyamán a halloween legfontosabb jelképe, az utóbbi években Magyarországon is egyre több helyen ünneplik meg. Gyermekeink most gőzerővel gyártják a lámpásokat, de vajon mit tegyünk a belsejével? Felhasználhatjuk sütőtökös pogácsába, vagy muffint is gazdagíthatunk vele, a felesleget lefagyasztva egész télen marad alapanyagunk.

Tökös receptek 2.

Tökös receptek - nem csak Halloweenre! című cikkünkben már írtunk néhány receptet, most itt a folytatás. 

A tököt október végén már megcsípi a dér, a hagyomány szerint ilyenkor a legfinomabb, mert a sok cukrot, vitaminokat tartalmaz. Leggyakrabban feldarabolva a sütőben sütjük, mert édes finomságot kapunk. A hagyományos tökfőzelék helyett jöjjön néhány új ötlet a vállalkozó kedvűeknek spárgatökből, vagy pogácsa és süti recept.


Tökös almás süti

Hozzávalók:

75 dkg tök,
75 dkg alma,
30 dkg liszt,
30 dkg túró,
1 tojás, 3 evők. olaj,
1 cs vaníliás pudingpor,
15 dkg cukor,
5 dl almalé, 1 citrom,
2 teáskanál sütőpor,
1 rúd fahéj

Először elkészítjük a tésztát, ehhez összekeverjük a tojást, 20 dkg túrót, 5 dkg cukorral, csipet sóval, és az olajjal. A lisztbe belekeverjük a sütőport, és összegyúrjuk a túrós masszával. Fél órára félretesszük, addig elkészítjük a tölteléket. Meghámozzuk a tököt, kimagozzuk és 5 mm-es vékony csíkokra vágjuk. Ha a töklámpásból jutottunk az alapanyaghoz, akkor a lehetőséghez képest vágjuk csíkokra.
Az almalét összeforraljuk a maradék cukorral, a fahéjjal és a citromlével. Beletesszük a csíkokra vágott tököt, körülbelül 5 percig főzzük, majd leszűrve félretesszük a levet.
A tésztát kinyújtjuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, úgy hogy egy kis perem legyen az oldalain. A meghámozott almát  5 mm-es szeletekre vágjuk, és rétegesen lerakjuk a tésztára, váltakozva a leszűrt tökcsíkokkal. A félretett levet pótoljuk ki hogy 5 dl legyen, sűrítsük össze a pudingporral, majd a forró pudingba tegyük bele a maradék túrót is. Simítsuk az egészet a tökös-almás tészta tetejére és forró sütőben 30 percig süssük. Körülbelül 20 szeletre lesz belőle.


Sütőtökös pogácsa

Hozzávalók:

2 dl áttört sült vagy főtt sütőtök,
10 dkg margarin,
25-30 dkg liszt,
2 evők. cukor,
1 tojás és egy tojássárgája,
1 sütőpor, csipetnyi só

A margarint kikeverjük a cukorral, a tojásokkal és a tökpürével.
A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd hozzáadjuk a tökös masszához. Gyúródeszkán átgyúrjuk, akkor jó, ha puha, könnyen formálható. Ha szükséges, egy kanál tejföl, vagy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk.
Egy ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Megkenjük a tetejét a tojássárgájával, apróra vágott tökmagot is szórhatunk rá. Előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük.


Sonkás, sajtos töktorony

Hozzávalók:

1 kg spárgatök,
25 dkg vékonyan szeletelt sajt,
25 dkg szeletelt sonka,
10 dkg reszelt sajt,
2 dl tejföl,
1 citrom,
só, liszt, olaj

A tököt meghámozzuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk, a citromlével megöntözzük, pár percre félretesszük.
A tejfölbe belekeverjük a reszelt sajtot, ízlés szerint sózzuk. A tökszeleteket lisztbe forgatjuk, majd forró olajon mindkét felét megsütjük.
Egy kivajazott tepsiben lerakjuk a karikákat, sonka és sajtszeletet teszünk tájuk, majd ismét tökkarikát. Erre ismét sonkát és sajtot, és újra tököt, végül hústűvel átszúrjuk a tornyokat, hogy szét ne csússzanak. A tetejükre egy-egy kanál  reszelt sajtos tejfölt teszünk, majd előmelegített sütőben átforrósítjuk.


Tejszínes, gombás tök, nokedlivel

Hozzávalók:

1 kg zsenge tök,
30 dkg gomba,
1 vöröshagyma,
2 paradicsom,
1 paprika,
2 dl tejszín,
só, pirospaprika, vaj

A tököt félbevágjuk, a húsát felkockázzuk miután magját kikapartuk, és meghámoztuk. Ha a töklámpásból jutottunk itt is az alapanyaghoz, akkor a lehetőséghez képest vágjuk kockákra. A gombát szintén felkockázzuk, majd egy tálban összekeverjük a tökkel és megsózzuk, állni hagyjuk.
10 dkg vajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával és hozzáadjuk a gombás tököt. Lefedve pároljuk, amikor felforrt, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és paprikát. Rövid főzés után belekeverjük a tejszínt, forralunk egyet rajta. Nokedlivel tálalhatjuk.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja