SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A sütőtök természetes multivitamin, együnk még többet belőle!

Családinet [cikkei] - 2022-12-12
Bár Magyarországon a sütőtökfogyasztás évről évre növekszik valamelyest, még mindig sokan ódzkodnak a sütőtöktől, pozitív tulajdonságai, változatos felhasználási lehetőségei még nem igazán ismertek. Az Európai Friss Csapat - az ízek ereje program most kedvcsinálóként bemutatja a sütőtököt, és azt, hogy - a nevével ellentétben - nem csak sütve lehet fogyasztani!

Miért sütőtök a sütőtök?

A sütőtök elnevezése egyszerűen az elkészítési módjára utal. Sütőtököknek nevezzük ugyanis azokat a tökféléket, amelyeknek a termését leginkább sütve fogyasztjuk. Itthon általában két tökfajjal találkozhatunk. Az óriás tökkel – mint például a szürke héjú magyar fajta, a nagydobosi és a kisebb, édeskés, gesztenyés ízű hokkaido – vagy a hosszúkás, megnyúlt formájú, vastag húsú pézsmatökkel. Akármelyiket választjuk is, a lényeg, hogy fogyasszunk belőle minél többet, mert a sütőtök valódi természetes multivitamin, aminek gyógyító hatása a népi gyógyászatban már régóta közismert. A bőrhibák kezelésétől kezdve egészen a kígyómarásig kúráltak vele különböző betegségeket, de emésztési problémákra is használták. Sütőtököt hazánkban is termesztenek, ezért vásárláskor mindenképpen érdemes a hazait keresni!

sütőtök

Sütőtök: természetes multivitamin télre

A sütőtök kifejezetten gazdag karotinoidokban és vitaminokban. C-, A-, B1-, B2-, B6-vitamin és folsav tartalmának köszönheti egészségmegőrző, gyógyító hatását. A magas C-vitamin tartalom hatékonyabbá teszi az immunrendszer működését, illetve gyorsítja a sebek gyógyulását. Az A-vitamin a fertőzések leküzdésében, illetve a látás javításában segít. Magas az antioxidáns-tartalma is, ami fontos szerepet játszik a rákos és a gyulladásos megbetegedések megelőzésében, valamint csökkentheti a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.

sütőtök infografika

Bővelkedik ásványi anyagokban is: kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium és folsav tartalmának köszönhetően kifejezetten hatékony a gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák kezelésében, de alkalmazható tüdőgyulladás esetében is. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmarohamokat.

A sütőtök fogyasztása egészségesebbé, szebbé teszi bőrünket, és a pattanások kezelésében is hatékony segítséget jelenthet. A karotinok ugyanis a bőr védekező mechanizmusát támogatják a káros UV-sugarakkal szemben, a karotinoidok pedig az öregedéstől védik a bőrt. 94%-os víz- és magas rosttartalmának köszönhetően nemcsak az egészséges étrendbe építhetjük be, hanem bármilyen diétába is.

Tudtad?

A sütőtök jótékony hatásai megvannak a tökmagban és a tökmagolajban is, ami szintén gazdag többszörösen telítetlen zsírokban, vasat és E-vitamint is bőven tartalmaz, ezért a tudatos táplálkozás részeként ezeket is érdemes rendszeresen fogyasztani.

sütőtök

Különleges sütőtökös fogások

A sütőtököt leggyakrabban sütőben sütjük, miközben számos jó ötlet és lehetőség van, hogy ezt a természetes multivitamint rendszeresen beépítsük az étkezési szokásainkba.

Ilyenkor télen a legkézenfekvőbb egy jó meleg, sötét narancsszínű krémleves, ami mindenkit átmelegít és feltölt vitaminnal. Ha a gyerekeket is bevonnánk az elkészítésbe, érdemes a megsült tökbe finom gombás-sajtos tölteléket tenni, és már készen is van az egészséges, könnyű vacsora. Nagy siker lehet a családban az élénk színű sütőtökös gnocchi, ami akár az előző napi sült sütőtök maradékából is készülhet. A lényeg, hogy burgonya helyett sütőtököt használjunk a gnocchi tésztájához. A zsálya remekül passzol ehhez a fogáshoz. De sütőtökkel feldobhatunk egy rizottót is, aminek így nemcsak a színe, hanem az íze is különlegessé válik. Persze ne felejtkezzünk meg a desszertekről sem, mert a sütőtök azoknak is nagyszerű alapanyaga lehet: brownie, muffin, vagy egyszerű kevert süti is készülhet belőle.

sütőtök-saláta

Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat dietetikusa azt ajánlja, kísérletezzünk bátran a sütőtökkel! Készítsünk belőle például egy izgalmas salátát: almával, céklával, tökmagolajjal – és egy kis mézzel megbolondítva. Ez biztosan mindenkit levesz a lábáról! A szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy a sütőtök akár a karácsonyi menübe is beilleszthető, például ha köretként sütőtökös burgonyapürét kínálunk a kacsasült mellé.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Gyermekkori védőoltások: miért fontosak és mikor esedékesek? - VIDEÓVAL

A védőoltások a modern orvoslás egyik legnagyobb vívmányai: segítségükkel számos súlyos, akár halálos betegség eltűnt Magyarországról. Dr. Lakatos Lilla gyermekgyógyász összefoglalja, miért kulcsfontosságú az immunizáció, milyen oltások esedékesek a gyermekek különböző életkoraiban, és mely ajánlott oltásokat érdemes fontolóra venni a szülőknek.

Az oltás utáni reakciók és szövődmények - VIDEÓVAL

Az oltások utáni reakciók sok szülő számára kérdéseket vetnek fel, de nem minden kellemetlenség jelent szövődményt. A videóban Dr. Lakatos Lilla részletesen elmagyarázza, milyen reakciók normálisak, és milyen módszerekkel lehet enyhíteni a baba tüneteit. Praktikus tippeket kapsz a láz és fájdalom kezelésére, hogy magabiztosan kezeld az oltás utáni helyzeteket.

Lázcsillapítás kisbaba korban, lázgörcs, tévhitek, népi gyógymódok - VIDEÓVAL

A csecsemők láza és lázgörcse sok szülő számára okoz aggódást, de fontos tudni, mikor számít a láz veszélyesnek, és hogyan kezelhető biztonságosan otthon. A megfelelő testhőmérséklet-mérés, a lázcsillapítás helyes alkalmazása és a lázgörcs felismerése mind kulcsfontosságú a baba egészségének védelmében. Cikkünkben Dr. Lakatos Lilla csecsemő- és gyermekgyógyász részletesen bemutatja, mire figyelj, és mikor kell azonnal orvoshoz fordulni.

5 étel, ami pajzsmirigy-alulműködést okozhat

Sok olyan növényi élelmiszert ismerünk, amelyet egészségesnek tartunk, de kockázatos molekulákat tartalmaz, amelyek felboríthatják a hormonális és anyagcsere-egyensúlyt. A pajzsmirigyhormon kritikus fontosságú a szervezet szinte minden sejtjének anyagcseréjéhez, és kritikus fontosságú az agy megfelelő fejlődéséhez a korai életben. Azoknál az embereknél, akik nem jutnak elegendő fehérjéhez vagy jódhoz az étrendjükben, nagy a golyva kialakulásának kockázata.

Campona Varázslóiskola: ahol a tanév varázslattal kezdődik

Szeptemberben nemcsak az iskolák nyitják meg kapuikat, hanem a Campona is egy különleges tanévet indít, a Varázslóiskolát. A programsorozatot két hétvégén rendezik meg: 2025. szeptember 13-14-én, valamint szeptember 20-21-én. A rendezvény nyereményjátékokkal - ami szeptember 1-28-ig tart - is várja a látogatókat, a fődíj egy 300 ezer forint értékű Campona Ajándékkártya.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja