SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gondolj másképp is a szőlőre! - Pekmez, tőtike és a többiek...

Családinet [cikkei] - 2022-09-30
Ha a szőlőre gondolunk, szinte mindenkinek a szép szőlőfürtök, a must és a szüret jut eszébe. Pedig a szőlőben sokkal több lehetőség van! Az Európai Friss Csapat ezekből gyűjtött össze néhányat, amelyek minden korosztálynak meghozzák a kedvét a szőlő fogyasztáshoz vagy épp egy isteni szőlős különlegesség elkészítéséhez. A szőlő ugyanis, nemcsak egészséges, hanem a konyhában is remekül felhasználható. Egyfelől szinte minden része ehető a megfelelő módon elkészítve, másfelől nagyon sokféleképpen építhetjük be a család étrendjébe.
Gondolj másképp is a szőlőre! - Pekmez, tőtike és a többiek...

Rágd meg a magot is!

Ahogyan a legtöbb zöldség és gyümölcs, úgy a szőlő is kifejezetten egészséges, pláne, hogy a héja és magja is tele van tápanyagokkal, vitaminokkal. A szőlőbogyónak, bár 80%-a víz magas az A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá a kálium-, a szelén-, a biotin-, a vas- és a folsavtartalma. Emellett kiváló mangánforrás és antioxidánsokban is gazdag. Vigyázni kell vele azonban, mert energia- és szénhidráttartalma jelentős. Fontos: rágjuk meg bátran a szőlőmagot, mert erős antioxidáns hatása miatt az is nagyon egészséges! Csökkenti az ízületi fájdalmakat, jó hatással van a szív- és érrendszerre, oldja a stresszt, és mérsékli az allergiát. Jótékony hatásai miatt a szőlő magjából olaj is készül, ami egészséges kiegészítője lehet bármelyik étkezésnek.

Szőlő maggal

Kiemelkedő vitamin-, nyomelem- és tápanyagtartalmának köszönhetően a szőlőnek számos szuper tulajdonsága van, amelyek mind hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez, különösen ebben az esős, őszi időszakban – hívja fel a figyelmet az Európai Friss Csapat – Az ízek ereje program.

A szőlő ugyanis, támogatja szervezetünk önvédelmi képességét, véd a fertőzések ellen és gyulladásgátló hatású. Hatékony méregtelenítő, elősegíti a vérképzést, csökkenti a vérnyomást és a szívinfarktus-, valamint a daganatos betegségek kockázatát. Összességében a szőlő hatékony segítség lehet az egészségügyi problémák prevenciójában, és az elhízás, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is.

Frissen a legegészségesebb

A nagyszemű, ropogós, édes csemegeszőlők frissen fogyasztva a legegészségesebbek és a legízletesebbek. Ha szeretnénk még csábítóbbá tenni a szőlőfogyasztást érdemes például a gyümölcssalátában játszani a szőlőszemek színével, de készíthetünk belőlük mininyársakat is. A mininyársak nagyon egyszerűek: fogpiszkálóra vagy koktélpálcára először egy szem szőlőt, majd egy kocka sajtot húzunk, és már készen is vannak, a sós-édes ízű finomságok. Kifejezetten édesszájúak a nyársra a szőlő után más gyümölcsöt: almát, körtét szúrhatnak fel, és akár egy kevés mézzel is meglocsolhatják. A siker garantált! Kisebb gyerekeknek inkább magnélküli fajtákat válasszunk, és fokozottan figyeljünk a nyársakra is!

szőlő mininyárson

A friss csemegeszőlő különleges ízvilágú saláták egyik összetevője is lehet. Dióval, kéksajtokkal, esetleg pikáns mézes-mustáros öntettel sültek mellé vagy akár önálló fogásként is kitűnő választás!


Gondolj másképp a szőlőre: pekmez, tőtike és a többiek

A fekete vagy kék színű, húsos bogyójú szőlőből igazán finom lekvárt vagy zselét lehet főzni, amelyekkel fánkot, rétest és kelt tésztát is tölthetünk. Különleges csemege, az Alföldön népszerű szőlőbefőtt is, amit a megmosott, musttal leöntött szemekből dunsztolással tartósítva készíthetünk.  Ha valami gyorsabb szőlős finomságra vágyunk, főzhetünk a szőlőből hideg levest egy kis tejszínhabbal megbolondítva, de akár a natúr húsokat is feldobhatjuk ízletes szőlőmártással.

Pekmez szőlőből

Ha nemcsak a szőlőszemeket szeretnénk felhasználni, akkor mindenképpen próbáljuk ki a tőtikét vagy a pekmezt!

A tőtike a szőlő leveléből készülő húsos finomság: a levelekbe húsgombócokat töltünk, és a töltött káposztához hasonlóan főzzük készre a laktató ételt. A szőlő levelét emellett, a kaccsal és a termővenyigék végén található másodterméssel együtt, savanyúságok téli tartósításához is használhatjuk.

A friss szőlőlé, vagyis a must nemcsak zamatos üdítőital, hanem például egy ritka keleti eredetű édesség a pekmez, vagy másnéven mustméz alapanyaga is. A pekmez úgy készül, hogy a mustba birsalma- vagy sütőtök szeleteket teszünk, és addig főzzük együtt, amíg mézsűrűségű, krémes masszát nem kapunk.

Gondoljunk tehát másképp a szőlőre, és fogyasszunk belőle minél többet, minél többféleképpen, mert nagyon egészséges és sokat segíthet egészségünk megóvásában, illetve a klasszikus őszi-téli betegségek megelőzésében. Talán nem véletlen, hogy a szőlő neve latinul „vitis”, ami a latin „vita”, vagyis „élet” szóból ered!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja