SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ez a házi savanyúság igazi egészségbomba - és pár perc alatt kész!

Családinet [cikkei] - 2022-12-08
Gyorsan savanyított lilahagyma - recept az Európai Friss Csapat program dietetikusától

A hidegebb időszak beköszöntével megéri minél több egészséges élelmiszert, ételt beépíteni a táplálkozásunkba. Ilyenkor a gyakori megfázásos és légúti betegségekkel szemben a megfelelő szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával is védekezhetünk. A hagymafélék például a legjobbak közé tartoznak az őszi-téli zöldségek közül: támogatják az immunrendszer működését, erős gyulladáscsökkentő hatásuk van és kifejezetten alkalmasak a felsőlégúti problémák kezelésére.
Ez a házi savanyúság igazi egészségbomba - és pár perc alatt kész!

Emellett kiváló fűszerezőképességgel rendelkeznek, így nem is olyan meglepő, hogy a korabeli krónikák szerint Mátyás királynak a vöröshagyma volt a kedvenc csemegéje. Az Európai Friss Csapat – Az ízek ereje program a hagymafélék közül most a vöröshagyma legjobb tulajdonságait szedte össze, dietetikusa Fülöp Lili pedig egy lilahagymából készülő egészséges és gyorsan elkészíthető házi savanyúság receptjét osztja meg.

5 ok, hogy miért érdemes rendszeresen vöröshagymát fogyasztani

„A hagymafélék a hazai, tradicionális ételeink kötelező elemei. A bélflóra szempontjából igazán értékes anyagot, inulint tartalmaznak, de antioxidánsokban is gazdagok, így az immunrendszerünkre is pozitív hatást gyakorolnak.” – fogalmaz Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa.

vöröshagyma

1, Csökkenti a vércukorszintet

A vöröshagymában található króm bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet, a glükózszintet, javítja a glükóztoleranciát, és segít csökkenteni a koleszterinszintet is. Jótékony hatással van továbbá a gyomor- a bélrendszer egészségére is. Egy fej vöröshagyma a felnőttek számára ajánlott napi króm bevitel 20%-át fedezi.

2, Magas antioxidáns tartalom

A vöröshagyma nagyon gazdag flavonoidokban, flavonoid típusú antioxidánsokban, amelyek megakadályozzák a sejtkárosodást, és olyan betegségek megelőzésében is jó szolgálatot tehetnek, mint a rák vagy a cukorbetegség.

3, Támogatja az immunrendszer optimális működését

A vöröshagyma bővelkedik prebiotikumokban, amelyek segítenek megőrizni az egészséges bélflórát, és így hozzájárulnak az immunrendszer optimális működéséhez.

4, Jót tesz a csontoknak

A vöröshagyma a csontok egészségét is javítja, rendszeres fogyasztása mérsékli a csontritkulást.

5, Gyulladáscsökkentő vitaminbomba

A vöröshagyma számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a C-vitamin, a kalcium, a foszfor, a kálium, a nátrium, a magnézium, a vas, a réz, a cink mellett megtalálható benne a B1-, a B2-, a B3-, a B5-, a B6-vitamin, valamint a folsav és a biotin is. Javítja a szív- és érrendszer egészséget, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású.

+1 tipp

Ha nem merünk vöröshagymát enni, mert tartunk a kellemetlen szagától, akkor próbáljuk ki, hogy elrágunk egy friss petrezselyemszárat!

Egyszerű és gyors házi savanyúság recept Fülöp Lilitől

A hagymafélék családjába sorolható a vöröshagyma mellett a metélőhagyma, a zöldhagyma, a fehérhagyma, a lilahagyma, a salottahagyma, a fokhagyma és a póréhagyma is. Különbség köztük nem jó tulajdonságaikban, pozitív hatásaikban van, hanem formájukban és ízvilágukban.

hagymafélék

A fokhagymának például jellegzetes erős íze és illata van, míg Fülöp Lili receptjének alapja kevésbé csípős íze miatt pont a lilahagyma.

Savanyított hagyma - recept Fülöp Lilitől, az Európai Friss Csapat dietetikusától

lilahagyma

Hozzávalók:

  • 2 kisebb lilahagyma
  • 2 csésze ecet
  • 2 csésze víz
  • 1/3 csésze cukor
  • 2 evőkanál só

Először vékonyra felszeleteljük a hagymát, aztán közepes lángon egy kisebb fazékban felhevítjük az ecetet, a vizet, a cukrot és a sót. Addig kevergetjük, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik (körülbelül 1 perc). Majd hagyjuk kicsit kihűlni a sóoldatot. Ezalatt tegyük egy üvegbe a felszeletelt hagymákat, és végül öntsük rá a kihűlt keveréket. Az üveget azután zárjuk le, hogy szobahőmérsékletűre hűlt, majd tegyük be a hűtőszekrénybe. Akkor lesz fogyasztható, ha a hagymák világos rózsaszínűek és puhák lesznek. Hűtőben így akár 2 hétig is eláll ez az egészséges és finom savanyúság, ami kitűnő húsok mellé, szendvicsekbe, de feldob egy isteni házi készítésű hamburgert is.

savanyított lilahagyma

Ha szeretjük a különlegességeket, akkor kombinálhatjuk a hagymafajtákat: a lilahagyma mellé tehetünk vöröshagymát, fehérhagymát, vagy éppen fokhagymát, de ízlés szerint zöldfűszerekkel is feldobhatjuk a savanyúságunkat. Ha a csípőset szeretjük, akkor kipróbálhatjuk a receptet egy kis chilivel is!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja