A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lekvárok a nyár végén, ősszel

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-09-01
Véget ért a nyár, kezdődik a szüret. Néhány rendhagyó lekvár receptet ajánlunk, szilvából, fügéből és szőlőből. A fügénél az első termés július végén szüretelhető, napfényes, hosszú ősz esetén a második termés is beérik. Ezeket a gyümölcsöket októberben, a szőlő szüretével egyidejűleg lehet lekvárnak megfőzni.
Lekvárok a nyár végén, ősszel

 

Szilvalekvár naranccsal

Hozzávalók:

3 félliteres üveghez:
1,5 kg szilva 1 citrom leve
3 narancs, 60 dkg zselésítő cukor

A szilvát apró kockákra vágjuk, egy nagy lábosba tesszük. Az alaposan megmosott narancs héját ráreszeljük a szilvára, majd a kifacsart levét is ráöntjük. Ráöntjük a cukrot, és egy éjszakán át érleljük. Másnap felforraljuk, és állandó kevergetés mellett 40 percig főzzük. Ha más sűrűsödik, üvegekbe töltjük, és betakarva dunsztoljuk, amíg ki nem hűl.


Fügelekvár

Hozzávalók:

4 negyedliteres üveghez:
1 kg füge, 1 citrom, 1 rúd vanília, 2 dl víz
50 dkg befőző cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál rum

A fügéket megmossuk és kettévágva elkeverjük a cukorral. Ráöntjük a vizet, a vaníliát, rumot, reszelt citromhéjat, és egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap kis lángon felforraljuk, majd addig főzzük amíg sűrűsödni nem kezd, körülbelül 40 perc múlva. Üvegekbe töltjük, és betakarva dunsztoljuk.


Szőlőlekvár

Hozzávalók:

4 félliteres üveghez:
1 kg fehér szőlő, 1 citrom
50 dkg zselésítő cukor

A szőlőt megmossuk, és lecsipkedjük a száráról. Lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi, melegítjük, amíg egy kicsit összeesik, és a magok a felszínre kerülnek.
Kis szűrőve kihalásszuk a magokat, kidobjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, és felforraljuk. 1 óra főzés után amikor kezd besűrűsödni.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja