SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A színes kontaktlencse a halloweeni buli igazi rémálma?

Családinet [cikkei] - 2023-10-31
A kozmetikai vagy színes kontaktlencsék a legnépszerűbb halloweeni kiegészítők közé tartoznak. Általuk egy merőben új kinézetet kölcsönözhetünk az arcunknak, illetve a lencsék segítségével könnyebben lényegülhetünk át vámpírrá, macskává vagy éppen filmsztárrá az október végi bulikra. Nem árt azonban az óvatosság! A kozmetikai kontaktlencsék viselése fertőzéshez is vezethet.
A színes kontaktlencse a halloweeni buli igazi rémálma?

A jelmezboltokban, online kiskereskedésekben és drogériákban kapható kozmetikai kontaktlencsék számos problémát okozhatnak. A Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa, Dr. Nagy Angéla szedte össze a legfontosabbakat.

Megnő a szemfertőzés kockázata

A szemfertőzés a leggyakoribb probléma, amelyet a kozmetikai kontaktlencsék okoznak. A fertőzések akkor fordulnak elő, ha a lencsék kezelése nem a megfelelő higiéniai szabályok betartása mellett történik, vagy a rutintalan használó megsérti a szemfelszínt a lencsefelhelyezés közben. Esetleg a halloweeni smink elkészítése után helyezzük a szemre, és így órákra alá kerül a szemfestékből származó festékpor. Ha fertőzés tüneteit tapasztaljuk, akkor azonnal keressünk fel szemész orvost.

A szemfertőzés jelei:

  • Idegentest érzés a szemben
  • Homályos látás
  • Szemvörösség
  • Fényérzékenység
  • A szemből származó váladék

Kozmetikai kontaktlencsék által okozott szemfelszíni károsodás

Ha a színezett, 0 dioptriás lencsék nem megfelelően illeszkednek a szemünkre, könnyen felkarcolhatják annak külső rétegét. Főleg abban az esetben, ha valaki még soha nem viselt kontaktlencsét, és egy halloweeni buli miatt próbálja ki először. A lencsét ki- és betenni tapasztalatot igénylő mutatvány. Mivel nem vagyunk gyakorlottak, a művelet akár egy órába is beletelhet. Nem csak macerás, de veszélyes is, mert közben könnyen megsérthetjük a szemünket, ami komoly következményekkel járhat. „A fájdalmas szaruhártya-horzsolás hatására a szem vörössé és fényérzékennyé válhat. Előfordulhat az is, hogy váladék jelenik meg a szemben, de olyan érzetünk is lehet, mintha valami folyamatosan lenne a szemünkben" – figyelmeztet Dr. Nagy Angéla. A szaruhártya sérülés a szaruhártya gyulladásos megbetegedéseihez vezethet, akár szaruhártya-fekélyhez is. A szaruhártya-fekély fehér pontként jelenhet meg a szaruhártyán, a szem áttetsző részén, a szivárványhártya előtt. Egy korábbi tanulmány arra mutat rá, hogy a kozmetikai kontaktlencsét viselők körében 16-szor nagyobb valószínűséggel fordul elő szaruhártya-gyulladás (keratitis), mint a hagyományos kontaktlencsét viselők között! A szaruhártya-fekélyt általában gyógyszeres szemcseppekkel kezelik. Azonban a gyógyult fekély hegesedhet, és tartósan befolyásolhatja a látást. Extrém esetben a szaruhártya annyira károsodhat, hogy a látás helyreállításához szaruhártya-átültetés válhat szükségessé.

A kozmetikai, színezett kontaktlencsék használatát azért is kell alaposan átgondolnunk, mert azok akár mérgezőek is lehetnek. Egy tanulmány szerint a színezett kontaktlencsék előállításához használt vegyi anyagok klórt, nehézfémeket és más mérgező anyagokat tartalmazhatnak. Ezek az anyagok károsíthatják a látást és az idegrendszert.

Bizonyos kontaktlencse minták és színek korlátozhatják a perifériás látást, amivel megzavarhatják az egyensúlyérzékelést és veszélyessé tehetik a gépjárművezetést.

Az internetről rendelhető, olcsó kozmetikai kontaktlencsék tehát szórakoztató kiegészítőnek tűnhetnek, de nem biztos, hogy megérik a kockázatot. Az egyetlen kontaktlencse, amely a szemünkbe kerülhet, az a megbízható forrásból, pl. optikában vásárolt, bevizsgált minőségű lencse. Válasszunk ismert gyártó márkanevével ellátott terméket, és ha nincs gyakorlatunk kontaktlencse illesztésben, akkor a felhelyezéshez és az eltávolításhoz kérjünk segítséget egy optikában. A kozmetikai kontaktlencséket nem tartós viselésre fejlesztették ki, így a buli végén távolítsuk el őket a szemfelszínről, semmiképp sem aludjunk benne!

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Kép: Budai Szemészeti Központ

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja