A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rendezzünk Halloween-partyt!

Singola Edit [cikkei] - 2008-10-23
Manapság mindennek ünnepe, világnapja van, számos szokást veszünk át más kultúrából, így a Valentin-napot és a Halloweent is. Nálunk is nagy népszerűségnek örvend a töklámpást, édességet és ricsajt nem nélkülöző Halloween-party.
Rendezzünk Halloween-partyt!
Jack O’Lantern, vagyis töklámpás

A parti elengedhetetlen kelléke a töklámpás, amelyet könnyen elkészíthetünk:
A tök tetejét vízszintesen vágjuk le.
Vegyük ki a tök közepében lévő magokat.
Rajzoljuk fel az arcot.
Egy rövid pengéjű késsel faragjuk ki az arcot.
Kenjük át vazelinnel a tököt.
Tegyük bele a mécsest, majd tegyük rá a tetőt.

Eredetileg nem is tök volt, hanem marharépa. A monda szerint egy részeges Jack nevű fickó egy darab szenet kapott az ördögtől, mert nem akart pokolra kerülni, de a mennyországba sem juthatott, így csak bolyong a lelke. A széndarabot egy kivájt répába tette, lámpásnak használva azt, ennek fényében keresi nyugvóhelyét.
A későbbiekben a répát tökre cserélték, azóta halottak napjakor rengeteg lámpást gyújtanak, hogy elriasszák a szellemeket, akik Halloween éjszakáján visszatérnek az élők közé.

A hagyományhoz kapcsolódva, tegyünk az ablakba, az udvarra világító töklámpást, zajt is csaphatunk a gyerekekkel, elriasztva ezzel a rossz szellemeket.


Halloween, vagyis második Mikulás

A gyerekek azért is szeretik ezt az ünnepet, mert a Mikulás estéhez hasonlóan sok-sok édességet kaphatnak. A szokás ugyanis úgy mondja, hogy a kicsik házról házra járva cukorkát, csokoládét kérhetnek, kvázi „léleksüteményt”. Trick or treat! -„Cukrot vagy életet!”- ezt kiáltják a gyerekek az ajtóban, mire a felnőttek természetesen édességet adnak nekik, annak reményében, hogy imádkoznak az elhunytakért.

Ha partit rendezünk, fel kell szerelkeznünk sok édességgel. A gyerekeknek pedig jelmezeket kell készíteni a töklámpás mellé.


Halloween, vagyis boszorkányszombat

Boszorkányszombatból évente négyet tartottak meg, minden évszakban egyet-egyet. Egyet Gyertyaszentelő idején, a következőt májusban (ez volt a Walpurgis-éj), augusztusban tartották Lammas szertartását, végül pedig Halloweent.

Varázsolnunk, sőt boszorkányt égetnünk semmiképp nem kell, de játszhatunk a gyerekekkel boszorkányos játékokat, olvashatunk boszis meséket, beöltöztethetjük őket gonosz jelmezekbe.
Az ünnepet - a cukorkák mellett - színesíthetjük koponya formájú sütemények készítésével. A házat pedig kidíszíthetjük tökmintás kiegészítőkkel, mécsesekkel, fekete macska mintával… A lurkók fantáziája biztosan beindul majd, főleg ha egy kis édesség is kilátásban lesz All Hallow's Eve, All Saints' Day „Mindenszentek éjszakáján”.

 
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja