SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mennyei hagymás krémleves kezdő szakácsoknak

K. Guszti Ágnes [cikkei] - 2020-12-08
Való igaz, a nyers hagyma ízét és illatát nem sokan kedvelik. Más viszont a helyzet, ha sütve, főzve, pirítva, fűszerekkel kerül a tányérra! Ha szereted a hagymás ételeket, mindenképp próbáld ki ezt az egyszerű, de annál finomabb hagymakrémlevest!

Hozzávalók:

  • 0,5 kg krumpli
  • 1 db nagy sárgarépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db póréhagyma (1 db vöröshagymával vagy 4-5 szál újhagymával is helyettesíthető)
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál margarin
  • 2 db leveskocka (zöldségleves- vagy erőleveskocka)
  • őrölt fehérbors és szerecsendió
  • botmixer vagy turmixgép a pürítéshez

 

1.lépés – Hámozás és szeletelés

Első lépésként megtisztítjuk és felszeleteljük a zöldségeket.

Pucolj meg és vágj apró darabokra egy nagy fej vöröshagymát! Ha kész, tedd félre egy kis tálba!

Egy nagy tálra lesz még szükséged, ebbe kerül a többi zöldség a darabolás után. Hámozd meg és szeleteld fel a fél kiló krumplit, a répát és a póréhagymát (a másik vöröshagymát vagy az újhagymákat, ha a póréhagyma helyett ezek közül használod valamelyiket)! Ezt a hagymát nem szükséges olyan apróra vágni, mint az előzőt, nyugodtan lehetnek kicsit nagyobbak a szeletek!

 

2. lépés – Pirítás

Elkezdjük a főzést!

Rakj egy leveses fazekat a tűzhelyre, és tegyél bele egy kanál margarint! (Ha éppen nincs margarin a hűtődben, egy kis olajjal is meg lehet oldani a hiánypótlást, de margarinnal finomabb lesz.)

Közepes lángon olvaszd meg egy kicsit, majd szórd rá az apróra vágott vöröshagymát! 5-10 perc alatt szépen megpirul, néha érdemes megkevergetni közben, nehogy az edény aljára ragadjanak a hagymadarabkák.

Amikor a hagyma kezd szép barnás színű lenni, tedd mellé a többi zöldséget, hadd piruljanak azok is pár percig!

Már most isteni az illata!

 

3. lépés – Ízesítés

Két-három perc pirítás után felöntjük a zöldségmixünket annyi vízzel, amennyi szépen elfedi (kb. 7-8 dl).

Most következik az ízesítés első fázisa, amely nagyon egyszerű lesz: dobd bele a lábasba a két leveskockát!

Ezután addig főzzük a zöldségeket, amíg azok megpuhulnak (kb. 20 perc). Egy villával könnyen ellenőrizheted, mennyire főttek meg a zöldségek: ha könnyen bele tudod szúrni egy-egy szeletbe, az jó jel.

 

4. lépés – Pürítés

Szükséged lesz egy botmixerre vagy egy turmixgépre. Ha kéznél van mind a kettő, válaszd inkább a botmixert, sokkal kényelmesebb megoldás, és kevesebbet kell utána mosogatni! ;)

A fazék teljes tartalmát jól turmixold át, ettől lesz majd finom, krémes a leves!

 

5. lépés – Az utolsó simítások

Visszatesszük az összepürített masszát a tűzhelyre, majd hozzákeverünk egy deciliter tejet. Ha esetleg úgy látod, hogy túl sűrű, nyugodtan önts hozzá pár korty vizet is!

Amint felforr, levesszük a tűzről. Ezután következik az ízesítés második része: szórd meg a levest őrölt fehérborssal és szerecsendióval! Körülbelül 3-4 csipet elég mind a kettőből, de természetesen kedved és ízlésed szerint többet vagy kevesebbet is szórhatsz belőlük.

Ízesítéskor érdemes csak apránként tenni a levesbe a fűszert, és közben kóstolgatni, nehogy véletlenül túl sokat szórj bele!

 

kép forrása: Kaboompics.com fotoja a Pexels oldalarol

 

6. lépés – Tálalás és falatozás

Akkor igazán finom a hagymakrémleves, ha pirítóskockákat aprítunk a tetejére!

Egyszerűen csak készíts egy-két szelet pirítóst, vágd apró kockákra, majd egy kistányérban tálald a leves mellett! Miután mindenki szedett a levesből, kedve szerint szórhat bele a ropogós pirítóskockákból.

 

Jó étvágyat!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Sokkoló eredményt hozott az agyevő amőba miatt vett vízminták vizsgálata

Az agyevő amőba által okozott fertőzéssel kapcsolatban Párkány Vadas strandfürdőjében a hatóságok szerint a mintavételek több mint háromnegyedében találtak amőbát.

Meghalt a 11 éves kisfiú, akit fürdés közben agyevő amőba fertőzött meg

Tragikus véget ért a kórházi kezelése annak a 11 éves szlovákiai kisfiúnak, akit egy párkányi fürdőben fertőzhetett meg a rendkívül ritka és szinte mindig halálos kórokozó, az agyevő amőba. A Naegleria fowleri nevű egysejtű ellen nincs biztos gyógymód - a fiú több napos küzdelem után hunyt el.

Agyevő amőba fertőzhetett meg egy fiút egy párkányi fürdőben - ritka, de halálos kór terjedhet nyáron

Egy ritka, de rendkívül veszélyes fertőzés gyanúja merült fel egy tizenegy fiú esetében, aki egy szlovákiai fürdőzés után került válságos állapotba. A hatóságok szerint nem kizárt, hogy az agyevő amőba, azaz a Naegleria fowleri állhat a háttérben. Utánajártunk, mit lehet tudni erről a rettegett kórokozóról és milyen veszélyeket rejt a nyári fürdőzés.

Lövöldözés Grazban: kilenc halott egy iskolai támadásban, a támadó is áldozatul esett

Iskolai tragédia rázta meg kedden Graz városát: egy volt diák lövöldözni kezdett a BORG iskolában. A támadásban kilencen vesztették életüket, köztük maga az elkövető is. A helyszínre érkező mentőegységek és rendőrök órákig dolgoztak a káoszban.

Eltűnt hatéves ikerpár Budapesten: az ország együtt izgul Annabell Zoéért és Blanka Noémiért

Június 12-én délután egy nagymama vitte el engedély nélkül Kosztyú Annabell Zoét és Kosztyú Blanka Noémit Budapesten, a Bikás park környékéről - azóta semmit sem tudni a kislányokról. A rendőrségi feljelentés már megtörtént, az ország hálózatai összefogtak, hogy segítsenek megtalálni őket.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja