Nyuszik, csibék, tojások és tavaszi színek minden mennyiségben - 10 szuper húsvéti édesség

Németh Noémi - 2019-04-05
Élő nyuszit ajándékozni Húsvétra nagyon rossz ötlet. Az ünnepi vacsoránál sülve felszolgálni sem túl ízléses... Egy módon azonban mégis az asztalra kerülhetnek a kedves, húsvéti állatok: sütik, kekszek, torták formájában! Mutatunk 10 ötletet, hogy csináld.
Nyuszik, csibék, tojások és tavaszi színek minden mennyiségben - 10 szuper húsvéti édesség

1. Csibe ischler

Hozzávalók: (4 személyre)

30 dkg liszt
25 dkg margarin
10 dkg darált mogyoró, vagy dió
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 kk. őrölt fahéj
1 db tojássárgája
1 csipet só
Fél citrom héja lereszelve

Töltelék: bármilyen lekvár, amit a család szeret (TIPP: málna- vagy áfonyalekvárral nagyon finom)

Bevonat: 60 dkg fehér csoki, étolaj, sárga ételfesték, dekor cukor darabok vagy sárga/piros marcipán

Elkészítés: A tészta hozzávalóit egy nagy tálba öntjük és összegyúrjuk. Amint összeállt egységes masszává, egy nagy cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük 20 percre.
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagságúra, majd pogácsaszaggatóval (kisebb vagy nagyobb méretűvel, ízlés szerint) készítsük el a korongokat. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, előmelegített sütőbe, majd süssük 5-10 percig. Világos színű korongokat kell kapnunk, ha elkezdenének pirulni, azonnal vegyük ki a sütőből. Ha kihűltek, a korongok felét kenjük meg lekvárral, a többit pedig helyezzük a lekváros darabokra.
A fehér csokit vízgőzön olvasszuk fel, adjunk hozzá egy kevés olajat és a sárga ételfestéket. Amint felolvadt, mártsuk bele a korongokat, majd gyorsan helyezzük rá a díszítésül szolgáló dekor cukor darabokat, amíg a bevonat meg nem köt: sárga vagy piros marcipánból készítsünk egyszerű, háromszög alakú csőrt és kis, kerek szemeket. Ezután tegyük hűtőbe pár percre, amíg teljesen megdermed a sárga bevonat.

 

2. Húsvéti mascarpone-torta


Kép: caro_oe92 / Pixabay
 

Hozzávalók:

Piskótához:
6 tojás
6 ek. cukor
6 ek. víz
4 ek. olaj
6 ek. liszt
4 ek. kakaó
1 cs. sütőpor

Krémhez:
12 dkg mascarpone
2,5 dl habtejszín
10 dkg csokoládé
1 cs. habfixáló

Bevonat: marcipánmassza és répás (nyuszis, bármilyen) marcipánfigurák, mandula

Elkészítés: A tojáshoz hozzáadjuk a cukrot, majd 10 percig verjük habverővel. Ezután beleöntjük a vizet és az olajt. A lisztet elkeverjük a kakaóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojásos masszához, és összekeverjük. Sütőpapíron, kerek tortaformában, 4-5-ös fokozaton 10-12 percig sütjük. Ha kihűlt, félbevágjuk. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd ha már langyosra hűlt, összekeverjük a mascarponével. A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval együtt (mielőtt nekiállunk a sütésnek, a tejszínt pár órára a hűtőbe kell tenni). Ha kész, hozzáadjuk a csokis mascarponéhez és óvatosan elkeverjük. Ezzel a krémmel töltjük meg a tortát, a maradékkal pedig bevonjuk a piskóta tetejét és szélét is. Egy vékonyra kinyújtott marcipánlapot helyezünk a torta tetejére, arra pedig a tetszés szerinti, húsvéti marcipánfigurákat. A torta oldalát manduladarabokkal díszítjük.

 

3. Málnás, nyuszis muffin

Hozzávalók:

17 dkg liszt
3 tk. sütőpor
10 dkg cukor
6 dkg étkezési keményítő
1 dl joghurt
2 tk. citromlé
0,75 dl olaj
2 tojás
15 dkg málna

Díszítés: marcipánmassza (több féle színben)

Elkészítés: A lisztet elkeverjük a keményítővel és a sütőporral. A málnát botmixerrel pépesítjük, majd összekeverjük a cukorral, tojással, joghurral, citromlével és az olajjal. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd a muffinformákba öntjük a masszát. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük őket. A marcipánmasszát vékonyra nyújtjuk, kör alakú lapokat szaggatunk ki belőle, amivel beborítjuk a muffinokat. A maradék marcipánból egy kis kézügyességgel, pár perc alatt saját készítésű nyuszikat „gyurmázhatunk”. 

Vidám színekből még szebb muffinokat készíthetünk:

 

4. Csibekeksz, nyuszikeksz

Hozzávalók:

250 g liszt
165 g margarin
65 g porcukor
15 g vaníliás cukor
2 db tojássárgája
1 kk. fahéj

Dekoráció: mazsola, dekor cukor, csokireszelék

Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, majd jól összedolgozzuk. A tésztát vékony lappá nyújtjuk, majd kiszaggatjuk a tetszőleges (nyuszis, csibés) formákat. Háztartási, konyhafelszerelési boltokban kaphatunk ilyen szaggatóformákat. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 10 percig. Ezután kivesszük a sütőből, elkészítjük a díszítést mazsolából, dekor cukrokból vagy csokoládécsíkokból. Visszatesszük a sütőbe további 2 percre, és már kész is.


Kép: Hans / Pixabay


5. Vidám tavaszi, csokis muffin

Hozzávalók:

25 dkg liszt
2 tk. sütőpor
2 tojás
2,5 dl joghurt
10 dkg cukor
0,5 dl olaj
15 dkg csokoládé

Díszítés: zöld színű marcipán, dekor cukor darabok

Elkészítés: Összekeverjük a lisztet és a sütőport, a csokit pedig gőz fölött megolvasztjuk. A tojást felverjük a cukorral és az olajjal, hozzáadjuk a joghurtot és az olvasztott csokit. Belekeverjük a masszába a lisztes keveréket, majd a sütőformába öntjük. 20-25 percig sütjük. Végül elkészítjük a díszítést a marcipánból és a cukrokból: zöld színű csíkokból füvet készíthetünk, amibe színes marcipán tojásokat helyezhetünk. 

Dekorálásnál nyugodtan engedd szabadjára a fantáziád! Megkenheted a muffin tetejét olvasztott csokival vagy mogyorókrémmel is, melyre csokitojásokat helyezel (ha már Húsvét, akkor nyuszi és tojás minden mennyiségben!). Esetleg készíthetsz papír és fogpiszkáló segítségével különféle vicces üzeneteket, amiket aztán a muffonokba szúrsz.


6. Egyszerű ünnepi torta

Hozzávalók:

Piskótához:
6 tojás
6 ek. cukor
6 ek. víz
4 ek. olaj
6 ek. liszt
4 ek. kakaó
1 cs. sütőpor

Krémhez:
400 ml tejszín
200 g tetszőleges ízű csokoládé

Díszítés:
csoki- vagy marcipántojások, reszelt csokoládé

Elkészítés: A tojáshoz hozzáadjuk a cukrot, majd 10 percig verjük habverővel. Ezután beleöntjük a vizet és az olajt. A lisztet elkeverjük a kakaóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojásos masszához, és összekeverjük. Sütőpapíron, kerek tortaformában, 4-5-ös fokozaton 10-12 percig sütjük. Ha kihűlt, félbevágjuk. A tejszínbe belereszeljük a csokit, majd 1 órára hűtőbe tesszük. Választhatunk tej- vagy étcsokoládét, esetleg töltöttet – pl. eper- vagy narancskrémmel töltött csokit, nagyon jól kijön a gyümölcs íze a krémben. 1 óra múlva habverővel felverjük addig, amíg krémes állagú nem lesz. Ezután azonnal ki kell kapcsolni a habverőt, különben össze fog esni a tejszín. Ha kész, ezt a krémet kenjük a két lap közé, valamint a torta tetejére és oldalára is. Végül csoki forgácsot szórunk rá, majd a marcipántojásokkal díszítjük.

 

7. Csibék csoki kehelyben

Hozzávalók:

2 tábla csokoládé       
2 ek. olaj
marcipánfigurák

Elkészítés: A csokit gőz fölött megolvasztjuk, közben hozzákeverjük az olajt. Belemártunk egy megtisztított, felfújt lufit, majd megvárjuk, amíg a csoki megköt rajta. Ezután a lufit kipukkasztjuk, és kész is a saját kis kelyhünk! Ha fehér helyett tej- vagy étcsokoládét használunk, és zöld színű marcipándarabokat is teszünk bele, akkor még jobban hasonlít majd a végeredmény egy húsvéti kosárkára. Beleültetjük a marcipánfigurákat, majd elégedetten zsebeljük be a vendégek bókjait az ötletes és finom desszertünk jutalmaként :).

 

8. Húsvéti színes fánk

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
1 kk. só
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
4 ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 db tojássárgája
5 dkg margarin

Díszítés: 2 tábla étcsokoládé, dekor cukor


Elkészítés: A tejet langyosra melegítjük, beleszórunk 1 ek. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd meleg helyen letakarva felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, a maradék cukorral és vaníliás cukorral, majd a felfutott élesztős tejet, végül a tojássárgáját és a margarint is hozzáadjuk. Összegyúrjuk, majd 1 órán át pihentetjük, amíg a duplájára kel a tészta. Ha megkelt, 1 cm vastagságúra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kis korongokat készítünk belőle. A korongok közepén mélyedést készítünk az ujjunkkal (vigyázzunk, hogy ne lyukasszuk át teljesen). 10 percig kelni hagyjuk a korongokat, majd bő, forró olajban kisütjük közepes lángon. Eközben a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, a megsült fánkokat pedig belemártjuk. Amíg még nem kötött meg a csoki, megszórjuk dekor cukorral, vagy bármi mással, amit szeret a család (pl. kókuszreszelék).


Kép: Nemanja_us / Pixabay

 

9. Húsvéti torták

 

Hozzávalók:

Piskótához:
6 tojás
6 ek. cukor
6 ek. víz
4 ek. olaj
6 ek. liszt
4 ek. kakaó
1 cs. sütőpor

Krémhez:
400 ml tejszín
200 g tetszőleges ízű csokoládé

Elkészítés: Ez a piskóta nem esik szét, könnyen formázható, így bármilyen tortát készíthetünk belőle. A tojáshoz hozzáadjuk a cukrot, majd 10 percig verjük habverővel. Ezután beleöntjük a vizet és az olajt. A lisztet elkeverjük a kakaóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojásos masszához és összekeverjük. Sütőpapíron, 4-5-ös fokozaton 10-12 percig sütjük. Ha nagyobb tortát készítünk, akkor ezt a mennyiséget kétszer kell megsütni. Ha kerek tortát szeretnénk, akkor kerek formában süssük. A tojás és a nyuszi alakú tortához egy sima, sütőpapírral kibélelt tepsit használjunk, amiből aztán kivághatjuk a formákat. A bárányos tortához két adag piskóta szükséges, az első lesz az alap, a másodikból és a levágott darabokból pedig elkészíthetjük a fejet és a bárány testének felső részét. Az egymásra épülő részeket krémmel tapasszuk össze, a bárány arcát és füleit viszont fogpiszkálóval kell majd hozzátűznünk a fejhez – csak el ne felejtkezzünk tálalás előtt a fogpiszkálók eltávolításáról! Ha kész a bárány forma, kenjünk meg a krémmel, majd szórjuk meg fehér csoki reszelékkel. Az arcát díszítsük kis tojásokkal. A nyuszis tortát ugyanígy dekorálhatjuk bármivel, amivel szeretnénk. A másik két torta díszítéséhez marcipánbevonót használjunk – a marcipántömböt nyújtsuk vékonyra, majd vonjuk be vele a tortát. Eltérő színű marcipánból készítsük el a masnit és az egyéb dekorációt, ami csak eszünkbe jut (pöttyök, stb.).

Krém elkészítése: A tejszínbe belereszeljük a csokit, majd 1 órára hűtőbe tesszük. Választhatunk tej- vagy étcsokoládét, esetleg töltöttet – pl. eper- vagy narancskrémmel töltött csokit, nagyon jól kijön a gyümölcs íze a krémben. 1 óra múlva habverővel felverjük addig, amíg krémes állagú nem lesz. Ezután azonnal ki kell kapcsolni a habverőt, különben össze fog esni a tejszín. Ha kész, ezt a krémet kenjük a két lap közé, valamint a torta tetejére és oldalára is.

 

10. Csibefagyi

Ha nincs kedved órákon át állni a konyhában, de szeretnél egy kis húsvéti hangulatot csempészni a desszertbe, vegyél citrom, vanília, vagy bármilyen más világos színű fagyit és dekorációs cukrokat, tejszínhabot. A fagyi legyen a kiscsibe, a csőre, szeme marcipán vagy csokidarabok - Ezekkel díszítsd a fagyit, biztos, hogy nagy sikere lesz majd!

Sok színes, finom édességet, kellemes készülődést kívánunk!


Melyiket kóstolnád meg?

 

Képek: Cukorfalat
Indekép: jill111 / Pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media