SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ahonnan az anyák napja ered - ilyen anyának lenni Görögországban

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-02-29
Későn és kevés gyereket vállalnak, a házasságot rendkívül komolyan veszik, a válás nagyon ritka. A család számukra szent és sérthetetlen, az anyákat pedig különösen tisztelik. Hogy telik az élet a görög családokban? Ennek jártunk most utána.
Ahonnan az anyák napja ered - ilyen anyának lenni Görögországban

A görögök számára nagyon fontos a család

Ha Görögországra gondolunk, a legtöbbünknek a csodás tengerpartok jutnak eszünkbe és az állandó napsütés, jó idő. Na meg persze a görög saláta. De vajon hogy élnek itt a gyermekek, családok?

Érdekesség, hogy Görögországban nincsenek anyakönyvvezetők. Házasságot vagy templomban, vagy a Dimarchio-ban, vagyis a városházán lehet kötni. Utóbbi esetén egy egyszerű papírkitöltésről van szó. 

A nők számára jogilag nem engedélyezett, hogy a férjük nevét viseljék, így ha mindenképp szeretnék felvenni azt, akkor a kettős vezetéknevet választhatják, ehhez pedig egy hivatalos kérelem szükséges - az eljárás pedig meglehetősen idő- és költségigényes. A születendő gyerekek viszont megkaphatják mind az édesanyjuk, mind pedig az édesapjuk nevét. 

Görögországban egyébként egyáltalán nem divat elválni, sőt, számukra ez szinte ismeretlen dolog. Az utolsókig védik a házasság intézményét, így Európában itt történik a legkevesebb válás. Ez egyben azt is mutatja, hogy a görögök számára nagyon fontos a család.
 

Sokáig várnak vele és kevés gyereket vállalnak: a kormány próbálja családalapításra ösztönözni a fiatalokat

Ami a családalapítást illeti, Görögországban az elmúlt 30 évben folyamatosan csökkenő tendenciát mutat a születések száma, a görög termékenységi ráta az egyik legalacsonyabb a világon, a lakosság folyamatosan öregszik. 

Pár éve az Euronews számolt be a kormány döntéséről, miszerint minden újszülött után 2000 eurót, vagyis körülbelül 780 ezer forintnak megfelelő összeget fizetnek a családoknak.

A születésszám csökkenésének hátterében az elmúlt évek megszorító intézkedései állhatnak: sokan úgy vélik, hogy nehéz jól fizető munkát találni, a jövő kilátástalan a fiatalok számára. 

Ezért is szeretné a kormány a családalapításra ösztönözni a fiatalokat. Annak érdekében pedig, hogy a nők szülés után vissza tudjanak állni a munkába, bölcsődefejlesztési programot is indítottak. 

A görögök viszonylag későn, általában a 30-as éveik elején kötnek házasságot, első gyereküket pedig általában 35 éves koruk környékén vállalják.
 

Anyák napja: az ókori Görögországból ered

Egy hagyomány szerint a babát és az édesanyját szülés után 40 napig nem lehet meglátogatni. Az újszülöttnek azonban szabad ajándékot küldeni.

A törvények szerint pedig a görög nők a szülési szabadságuk alatt 10 hónapig fizetett szabadságra jogosultak, ha azonban a szülés után 14 hónappal később sem állnak munkába, akkor elveszítik az állásukat. 

Görögországban nagyon tisztelik az anyákat, és ez már évezredekkel ezelőtt is így volt. Az anyák napja is innen ered, hiszen már az ókori Görögországban is rendeztek tavaszi ünnepségeket az anyák tiszteletére. Akkortájt Rhea, az istenek anyja előtt tisztelegtek. Az anyák napját egyébként hasonlóképp ünneplik, mint mi: ilyenkor a gyerekek virággal, ajándékkal és verssel kedveskednek az édesanyjuknak. 

Sorozatunk eddigi részei:

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja