SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért fontos már gyerekkorban a pénzügyi tudatosságra tanítás?

Családinet [cikkei] - 2022-12-23
 [X]

Sokszor magától értetődőnek vesszük, hogy gyermekünk kellő tudatossággal rendelkezik a pénzügyek terén. Hiszen a pénz olyannyira szerves része mindennapjainknak, hogy hajlamosak vagyunk azt gondolni, nem igényel különösebb oktatást, az élet velejárójaként gyermekeink majd ezzel is megismerkednek. Pedig az edukációt nem lehet elég korán kezdeni, hogy a kis lurkó a nagybetűs életbe kilépve kellő rutinnal és biztos alapokkal nézhessen szembe a felnőtt élet kihívásaival.
Miért fontos már gyerekkorban a pénzügyi tudatosságra tanítás?

Mivel hazánkban sokszor a felnőttek sem kellően tudatosak ezen a téren, okkal merülhet fel, hogy miképpen lehet ez a készséget jól megtanítani? Ilyen és hasonló kérdésekkel komplett tudományágak és neves szakemberek foglalkoznak, így nem egyszerű állást foglalni benne. Nem is ez a célunk mostani bejegyzésünkkel, viszont adunk néhány megfontolandó tippet ahhoz, hogyan is fogjunk neki a pénzügyi nevelésnek!

Hogyan gyarapíthatjuk gyermekünk pénzügyi ismereteit?

A tudatosságnak és a következetességnek az egész nevelés során nagyon fontos szerepe van, nincs ez másképp akkor sem, ha gyermekünk pénzügyi ismereteit szeretnénk szélesíteni. Egy kisgyermek számára minden vicc új, nincs ez másképp a pénzügyekkel sem, így az oktatást teljesen az alapoktól kell kezdenünk. Erre célra első lépésként már egyszerű mondókák, versikék, esetleg bevásárlós játékok is tökéletesen megfelelnek.

Egy kisgyerekkel mindenki szeret játszani, új dolgokat tanítani neki, amint azonban iskolás lesz, hajlamosak vagyunk az intézményi oktatásra bízni a pénzügyi nevelést is. Ugyanakkor hiába tanulnak sok hasznosat, az elméleti ismeretek csupán az alapokat jelentik, azt a háttértudást, amelynek birtokában egyáltalán képesek lesznek átgondolt és felelős anyagi döntéseket hozni a későbbiekben.

Az elméleti tudás tehát szükséges, ugyanakkor önmagában nem elegendő, hiszen a pénzügyi tudatosság legalább ennyire gyakorlati kérdés is. Más tanulni a megtakarításról és más hónapról hónapra félretenni bizonyos összegeket, majd a végén a spórolt pénzen – mintegy jutalomként – vásárolni valamilyen nagyobb ajándékot. Eközben pedig nemcsak türelmet, fegyelmet és önmegtartóztatást, hanem a pénzügyekkel kapcsolatos tudatosságot is gyakorolva.

Hogyan kezdjünk hozzá a pénzügyi neveléshez?

A pénzügyek alapja a számolás – ha ezt a készséget már elsajátították gyermekeink, játékos keretek között elkezdhetnek megismerkedni a pénz szerepével. Amikor már nagyobbak, segíthetnek a bevásárlásban, iskolásként pedig akár már élesben is kipróbálhatják magukat, alkalmanként már a fizetést is rájuk bízhatjuk.

Fontos, hogy ne csak a pénzt ismerjék meg, hanem annak értékét is: hogy szüleik keményen megdolgoznak érte, amit ráadásul okosan be is kell osztani, nem lehet mindent kedvünk szerint elkölteni. Hasznos lehet együtt kibontani a leveleket, kiszámolni a rezsit, megismerni nemcsak azt, hogy honnan jön, hanem azt is, hova megy a pénz.

Mikor érdemes zsebpénzt adni?

A zsebpénz kérdése nem egyszerű, hiszen mindenki másra esküszik, minden módszer, ha másféleképpen, de alakíthatja a tudatosságot. Tíz éves kora után jellemzően a legtöbb gyermek már elég érett ahhoz, hogy hetente kisebb összegeket kapjon. Ezeket okosan beosztva elsajátíthatja a pénzzel való gazdálkodás alapjait. A tanulást nem érdemes pénzzel motiválni, helyette inkább elmagyarázni neki, miért fontos tanulni, hogy később milyen előnyei lehetnek annak, ha kitanul valamilyen „piacképes” szakmát. A rendszeres házimunkát szintén nem jó ezzel ösztönözni, ha munka alapján jutalmaznánk, jobb inkább alkalmi, akár idényszerű feladatokat, kerti munkákat ellentételezni egy kis zsebpénzzel.

15 éves korától már hivatalosan is vállalhat diákmunkát, később saját bankszámlával rendelkezhet – nem érdemes elszalasztani ezt a lehetőséget. Emellett pedig remek alkalom adódhat – szigorúan elméleti szinten – bevezetni a hitelek és kölcsönök világába, megismertetni az olyan alapvető tényekkel, mint a bankkártyák és hitelkártyák közötti különbségek, vagy a személyi kölcsön, a lakáshitel és a diákhitel előnyei, illetve buktatói.

A fiatalkori pénzügyi tudatosság előnyei

Ha a gyerek megtanul bánni a pénzzel és elsajátítja a legfontosabb ismereteket, olyan készségekkel vághat neki felnőtt életének, amelyeket végső soron minden szakmában hasznosítani tud. A média, a reklámok és hasonló külső tényezők könnyen befolyásolhatják abban, hogy már fiatalon rossz pénzügyi szokásokat vegyen fel. A szükséges ismeretek birtokában viszont kikerülheti ezeket a buktatókat, időben felismerheti a felelőtlen pénzügyi döntéseket.

Ha tudnak takarékoskodni, általánosságban jól bánnak a pénzzel és reálisan látják annak értékét, sokkal könnyebben lábalnak ki a váratlan helyzetekből, például egy nagyobb összegű nem várt kiadás jelentette nehézségekből vagy egyéb kedvezőtlen anyagi változásokból. Emellett pedig sokkal könnyebben mondanak nemet az olyan „pénznyelő” szenvedélyekre, mint a szerencsejáték.

Mutassuk mi a jó példát!

Mint láthattuk, a pénzügyi tudatosságra való nevelést már egész kicsi korban elkezdhetjük, fokozatosan bevezetve gyermekünket ebbe az érdekes, ám közel sem veszélytelen világba. Ugyanakkor a legjobb mindig a hiteles példa, a látott mintának pedig nagyon fontos szerepe van a gyerekek fejlődésében. Így ha igazán hatásos segítséget szeretnénk nyújtani, és eddig még nem tettük volna meg, érdemes mindenek előtt saját tudatos pénzügyi szokásainkat kialakítani!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja