SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezért nem jó, ha a gyerek az első az életedben

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-10-14
Mindig ő az első? Még akkor is arra gondolsz, hogy mi lehet vele, amikor a nagyszülők vigyáznak rá és egy kicsit lazulhatnál a pároddal? Ha igen, akkor ezen nem árt sürgősen változtatni, mert könnyen a kapcsolatotok rovására mehet. Ne feledd: a gyerek egyszer felnő, kirepül, te pedig otthon találod majd magad vele kettesben. A gyerektől néha külön kell válni, hogy egy kicsit fel tudjunk lélegezni és újult erővel vethessük bele magunkat az anyaságba.
Ezért nem jó, ha a gyerek az első az életedben

Magunkat tegyük első helyre, ne a gyereket!

”Nagyon szép gyerekkorom volt. Mert a szüleim sokkal jobban szerették egymást, mint minket a testvéreimmel.”

Egyszer egy gyerekpszichológustól hallottam ezeket a mondatokat. Elsőre nem is értettem. Sokat kellett gondolkodnom rajta, hogy rájöjjek, mire is gondol valójában. A szakemberek szerint ugyanis nem jó, ha a gyereket helyezzük az első helyre.

Hiszen ők egyszer majd kirepülnek, és akkor ott találjuk magunkat kettesben azzal a kérdéssel, hogy akkor most mihez is kezdjünk. Egyáltalán nem mindegy, milyen lesz akkor majd a párkapcsolatunk, a kettőnk kapcsolata.


A gyerekek kiszívják a vérünket

Vekerdy Tamás pszichológus is gyakran hangoztatta, hogy egy gyereknek sokkal jobb, ha az édesanyja kipihent, nincs teljesen kifacsarva, vidám és lendületes, mint ha folyton fáradt lenne és letargikus. Éppen ezért azt tanácsolja az anyáknak, hogy:

„Próbálják meg jól érezni magukat, mert az nagyon fontos a gyereknek. Tudjuk, hogy a gyerekek kiszívják a vérünket, rágják a húsunkat. Ez így van, ezért meg kell néha szabadulni tőlük. Időnként kell, hogy az anya is szabadon lélegezzen, elmenjen a férjével vacsorázni, moziba, hogy aztán a gyerek újra egy pihentebb, rághatóbb anyát kapjon vissza. Nagyon fontos, hogy az anya jól legyen. Hogy tudjon örülni az életnek és a gyereknek, és ne csak szenvedjen tőle és a rengeteg tennivalótól.”

Olvasd el ezt is: Otthon lenni a gyerekkel sokkal nehezebb, mint főállásban dolgozni


Nem önzés, ha magaddal is törődsz

szerelmes párFree-Photos képe a Pixabay-en

Amikor megszületik a kisbaba, alaposan megváltozik a család élete. Most már nem ketten, hanem hárman vannak. Természetes az is, hogy egy kicsit háttérbe szorul az intimitás, a testiség, hogy kevesebb idő jut egymásra. A párok kapcsolatában a gyerek születése utáni első három év nagyon meghatározó. A felmérések azt mutatják, hogy ebben az időszakban a házaspárok több mint kétharmadánál történik egyfajta minőségi visszaesés a kapcsolatban. Ami nem véletlen, hiszen a mindennapokat rengeteg probléma nehezítheti, kezdve a szülés utáni depressziótól, az alváshiányon és az anyagi gondokon át a családtagokkal való vitákig és a folyamatos aggódásig, hogy a babával minden rendben van-e.
 

A szülők kapcsolata hatással van a gyerek fejlődésére, boldogságára

Fontos azonban látni, hogy a szülők kapcsolata nagyban befolyásolhatja a baba fejlődését, mind értelmi, mind érzelmi és szociális téren. Ha azt látja, hogy a szülők szeretik egymást, ha érzi a kettejük szoros kötelékét, akkor azt is megtanulhatja, hogy milyen fontos, hogy mi, szülők időnként csak egymással foglalkozzunk. Ne aggódjunk amiatt, hogy mi lesz vele nélkülünk. Higgyük el és bízzunk benne, hogy nagyon jól érzi magát a nagyszüleivel is, akik csak örülnek annak, hogy egy kicsit besegíthetnek és tovább erősíthetik a kapcsolatukat az unokájukkal.

Olvasd el ezt is: 5 ok, amiért a gyerekeknek nem lenne szabad nagyszülők nélkül felnőni

Indexkép: Jenny Friedrichs képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja