SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kisípolt mondatok, bántalmazás, erőszak - VV 2021

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2021-02-18
A VV utolsó szériájának adásai után a műszaki stáb néhány tagja csak ült a csöndben, és nézett maga elé. Az egyik gyalog sétált haza, hogy kiszellőztesse a fejét, a másik elővett otthon egy népmesét, vagy ölbe vette kisgyerekét. Mert Valótlanná Vált a Világ, és helyre kellett valamiképpen tenniük magukban, hogy tovább foroghasson.
Kisípolt mondatok, bántalmazás, erőszak - VV 2021

A Tv képernyőről áradó erőszakról beszélek. Nem véletlen, hogy a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Alapítvány feltette nekünk a kérdést: Van- e egyáltalán létjogosultsága a valóságshow további szériáinak? A Való Világ novembertől januárig tartó adása ugyanis minden eddigi képzeletet alulmúlt a képernyőről áradó agressziót illetően. A szitokszavaktól a női önbizalom leépítésén át a köpködésig, fizikai erőszak kilátásba helyezésétől, a testi intimitás kiköveteléséig minden, valóságos erkölcsi ámokfutás zajlott előttünk.

A Való Világ szereplőinek kiválasztását alkalmasságvizsgálat előzi meg, melynek szempontjait a csatorna határozza meg. Hogy milyen elvárásoknak felelt meg Fruzsina és Renátó személyisége, nem tudhatjuk, ám az időközben kialakult párkapcsolatukat figyelve egy érzelmi bántalmazó kapcsolatnak lehettünk szemtanúi a nyílt színen. De nem csak ők lépték túl a vállalhatóság határát. Dani és Bálint beszédstílusa még a moderátor Puskás Petit is megviselte, aki ki is mondta: "Szörnyű volt ezt végig nézni.” A sértegetés, a megalázás, a Renátó-Fruzsi páros szinte megerőszakolás határát súroló jelenetei másodlagos szégyenérzettel tölti el a nézőket. Mert szégyellik, hogy szórakoznak rajtuk. És a szégyen rombol.

A recept tulajdonképpen egyszerű: végy valami közösségi célból elnyomott alantas ösztönt – mint például a kukkolás vágya – ébreszd fel, és szolgáld ki. Ez egyfajta fordított menetrend, ilyenkor nem a valós kereslet alakít ki egy kínálatot, hanem egy gerjesztett méltatlan igényt szolgál ki maga a termék kitalálója. Az, hogy a képernyőre kerül egy szélsőségesen káros tartalom, azt sugallja a néző számára, hogy mindez elfogadott lehet, hogy megengedett, netán követendő. Ha gyermekfejjel gondolkodom, az ő számukra a megjelenített valóság azt jelenti: Ez megtörtént, tehát megtörténhet. Pedig felnőttként az a dolgunk, hogy ne történhessen meg!

Itt a nézettség mindennek a központja, alibije, célja, magyarázata. Az egész gépezet ennek a szolgálatában áll. Mintha egyenesen keresnék, hogy balhés emberek is kerüljenek a házba, és melléjük sebezhető, instabil személyiségek, majd provokáló feladatokkal kijátsszák őket egymás ellen. A lelküket, a mentális egészségüket teszik kockára előttünk, mint valami gladiátorok az Arénában. Hatalommal bíró emberek zsonglőrködnek a mások életével, és az adások margójára idegösszeroppanások, és teljes lelki csődök vannak feljegyezve.

A méltósághoz való jogok erősen sérülnek ebben, még akkor is, ha a méltatlanság vállalásáról szerződést írtak alá. Beszélek itt arról, hogy bárkit is kamera követhessen a mosdóba. Vagy a bántalmazások elszenvedőjének méltóságáról. És igen, magának a bántalmazónak a méltóságáról is, akit segítő beszélgetés, pszichológus általi terápia illetne meg, hiszen valószínűleg ő is traumát hordoz. És beszélek a nézők méltóságáról is, akiket saját, már egyszer meghaladott ösztöneik csapdájába ejtenek.

És a gyermekeink méltósághoz való jogáról is beszélek. Mert igaz, hogy ki is lehet kapcsolni az adást, de a legotrombább képek naponta többször jelennek meg a reklámokban, így azok a gyermeki szem számára is láthatók. Kisgyermekünknek sokáig tanítjuk, hogy a pöttyös labdát szép szóval el kell kérni a másiktól: egy reklámból megtanulhatja, hogy van rövidebb út is.

A Való Világ olyan problémákat vet fel, melyek a társadalomban rendszeresen előfordulnak – magyarázzák az alkotók. A társadalmi problémák felvetésénél azonban nem állhatunk meg. A kisípolás nem ad választ.

Tényleg van erre igényünk?

Fotó: depositphoto-ról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja