SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mondj NEM-et az erőszakra!

Családinet [cikkei] - 2009-04-28
Zséda kezdeményezésére a NANE Egyesület (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) az Avon Magyarország és az UNIFEM Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület koncertet szervezett, melyen híres énekesek, közéleti személyiségek dalban és prózában hívták fel a figyelmet a nők elleni erőszakra, melynek következtében Magyarországon hetente legalább egy lány vagy nő hal meg.
Mondj NEM-et az erőszakra!

Az emlékükre készült „Néma tanúk” sziluettek gyűrűjében több százan vettek részt a programon, melyen Zséda, „Ajtók mögött” című dalával mindenkiben megerősítette azt az elhatározást, hogy véget kell vetnünk a nők elleni erőszakot közös belenyugvással tűrő magatartásnak.

A nők ellen elkövetett erőszak semmilyen országban, kultúrában vagy közösségben sem elfogadható, megbocsátható vagy tolerálható. A férfiak, a fiatalok és az idősek bevonása pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy véget vethessünk az erőszaknak. Ennek szellemében a félelemtől inkább mély hallgatásba burkolózó lányok, asszonyok nevében Zséda kezdeményezésére a NANE Egyesület az Avon Magyarország és az UNIFEM Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület figyelemfelkeltő koncertet szervezett, melyen Bozsik Yvette és társulata, Horgas Eszter és Szűcs Kinga a nőket, Csonka András, Feke Pál és Geszti Péter pedig a férfiakat képviselte.

Hetente egy nő, havonta egy gyerek a családon belüli erőszak következtében veszti életét. Magyarországon minden időpillanatban 400 ezer nő szenved el a párkapcsolatában fizikai vagy szexuális bántalmazást. A távoltartást – a bevezetését követő első két évben – az egész országban összesen 141 esetben rendelte el a bíróság. A nők elleni erőszak leggyakoribb fajtája a szexuális zaklatás, szinte valamennyi nő átéli közterületen, munkahelyen. A szexuális bűncselekmények kétharmadát Magyarországon az áldozat által ismert személy követi el.



Zséda, aki egyben a rendezvény háziasszonya is volt, bevezetőjében kiemelte – „Évek óta foglakoztat ez a téma. Megdöbbentőek a hétről hétre felszínre kerülő esetek, de sokkal megdöbbentőbbek azok a számok, melyekkel azóta szembesültem, mióta elkezdtem aktívan érdeklődni a családon belüli erőszakkal kapcsolatban. Úgy éreztem a saját eszközeimmel kell tennem valamit azokért a nőkért, akik a legfájóbb pofonokat szenvedik el minden ötödik ajtó mögött, a saját otthonukban. A zene csodálatos eszköz, mellyel minden otthonba bekopoghatok, reményt adhatok azoknak, akik némán tűrnek, és felhívhatom a többiek figyelmét, ne hagyják, hogy ilyen esetek történhessenek. Mert, ha csak a számokat vesszük alapul, biztos, hogy mindannyiunk környezetében él olyan nő, akinek segítségre, reményre, támogatásra van szüksége. Ezért született meg a Rouge albumon található „Ajtók mögött” című dal, és ezért hívtam kollégáimat, barátaimat erre a rendezvényre, hogy együtt megmutassuk, azok vagyunk többen, akik hiszünk abban, hogy mindenkinek joga van egy biztonságos, szeretetteljes életre.”

Dobrev Klára, az UNIFEM Magyar Nemzeti Bizottság elnökeként hangsúlyozta – „A jövő generációinak egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy megteremtsük a családon belüli harmónia és agressziómentes egymás mellett élés lehetőségét. Nem tűrhetjük némán, hogy évente világszerte lányok és asszonyok százai esnek gyilkosság áldozatául férjük, élettársuk vagy apjuk által. Ez akár közvetlenül érint minket akár a környezetünkben zajlik, nem hunyhatunk szemet felette. Az emberekben tudatosítani kell, hogy ez a probléma kortól, nemtől, iskolázottságtól, lakóhelytől, vallási hovatartozástól függetlenül mindenkit érint.”

A kampányban részt vevő civil szervezetek közül a NANE Egyesület és a PATENT Egyesület, szakértői a helyszínen a témával kapcsolatban egyéni tanácsadást tartottak, a Stop-Férfierőszak Projekt, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és az Amnesty International pedig bemutatta a témával kapcsolatos tevékenységét és támogató információkat adott az érdeklődőknek. A kisebb gyerekek ezalatt játszóházban tölthették el az időt.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja