SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megtömni egy óvodást? Tényleg ez lenne a jó nevelési módszer?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-01-27
A napokban került fel az internetre egy cikk, melyben arról írnak, hogy két óvónő és egy dajka erőszakkal lefogott, majd szinte megtömött egy kis óvodást, mert nem akarta megenni az ebédet.
Megtömni egy óvodást? Tényleg ez lenne a jó nevelési módszer?

Szülőként és nem szülőként is érthetetlen ez a hozzáállás. A gyermeket azzal a tudattal adja be az óvodába a szülő, hogy amíg dolgozik, addig ott vigyáznak rá, korához igazodva tanítják, fejlesztik, és a szükségleteinek megfelelően gondoskodnak róla. Ez lenne a normális. Mégis időről időre felröppennek olyan hírek, amik az ellenkezőjéről szólnak.

A mostani eset a Székesfehérvári Járásbíróság körzetében történt. Egy kisgyermek valamilyen oknál fogva nem akart ebédelni. Lehet, hogy ellenkezett, az is lehet, hogy sírt és hisztizett. Ennek ellenére is elfogadhatatlan az a hozzáállás, amit a két óvónő és a dajka együttesen tanúsítottak.

A gyermek a társaival együtt ült az asztalnál, amikor az óvodai dolgozók hátra fogták a kezét, és erőszakkal próbálták az ételt a szájába tenni. A gyermek teljesen érthető okokból sírni kezdett, majd a sírás és az erőszakos etetésnek köszönhetően félrenyelt. Az óvónők és a dajka csak ez után döntöttek úgy, hogy abbahagyják a gyerek etetését.

Az eset természetesen nem maradt titokban. A kisgyermek számára ez az erőszakos cselekedet komoly traumát okozott. A korábbihoz képest megváltozott a viselkedése, sírva ment óvodába, szomorúvá és zárkózottá vált. Ezen felül még étkezési problémái is lettek.

A szülők átiratták a gyermeket egy másik intézménybe, azonban az óvónők és a dajka felelősségre vonása nem maradt el. Számonkérték őket kiskorú testi és érzelmi fejlődésének veszélyeztetése miatt. A Székesfehérvári Járásbíróság 120 óra közmunkára ítélte őket, de az ügyészség további súlyosbításért fellebbezett. Szerintük az elkövetők felfüggesztett börtönbüntetést és foglalkozástól való eltiltást érdemelnének.

A megjelent cikkel kapcsolatban több szülő is kifejtette a véleményét. Szinte mindenki egyetért azzal, hogy az említett óvodapedagógusokat örökre tiltsák el a gyerekekkel való foglalkozástól, mert veszélyesek rájuk nézve. A hozzászólásokból azonban egyértelműen látszik, hogy sajnos sok helyen előfordulnak kisebb-nagyobb bántalmazások, sérelmek. Többen beszámoltak arról, hogy hosszú évekig nem bírtak húst vagy tejes dolgot enni, mert hasonlóképpen rájuk erőlették az óvodában.

Milyen hatásai lehetnek az óvodai bántalmazásnak?

Az óvodába a gyermek általában vidáman, jókedvűen megy. Sok a kisgyerek, jókat lehet játszani, szaladgálni, nevetni. Ha szeretettel és odafigyeléssel fogadják, akkor ő is így fordul az óvodapedagógusok felé. Kiépül a bizalom, meg lehet beszélni a problémákat, és senki nem érzi úgy, hogy bántják.

Ha a helyzet nem ilyen egyszerű, és az óvónők vagy a dajkák különböző szituációkban megszégyenítik, a társak előtt bántják, és erőszakkal próbálják rávenni dolgokra a gyereket, akkor annak súlyos következményei lehetnek. Nem csak a felnőttek számonkérésére nézve, hanem sokkal inkább a gyermek testi és érzelmi fejlődése szempontjából.

Milyen tünetek árulkodnak arról, hogy a gyermeket bántják az oviban?

Bujdosó Balázs országos igazságügyi gyógypedagógus és pszichológus szakértő egy interneten megjelent cikkben azt nyilatkozta, hogy nem a fizikai-lelki bántalmazásnak vannak tünetei, hanem általános tünetegyüttes létezik. A gyermekbántalmazással kapcsolatos tünetegyüttes lényege pedig a változás, ami a gyermek megváltozott magatartásában nyilvánul meg.

A gyermek viselkedésében bekövetkező változások a szülők számára egyértelműek lesznek. Ha korábban nyugodt, jókedvű volt, azonban egy ideje feszültnek, néha agresszívnek tűnik, az mindenképpen figyelemfelkeltő. Ugyancsak érdemes szülőként odafigyelni akkor, ha az amúgy jó evő gyermek egyszer csak válogatós lesz, turkálja az ételt és étvágytalannak tűnik.

A testi bántalmazásnak egyértelmű tünetei vannak, a lelki terrort azonban sokkal nehezebb felismerni. Sokszor a gyermek még olyan kicsi, hogy nem is igazán tudja megfogalmazni, hogy mi bántja. Egyszerűen csak nem jó érzéssel indul el reggel, feszült lesz, ha az óvodáról van szó, vagy gyakrabban fájhat a feje, illetve a hasa hétköznapokon.

Mit tehetsz szülőként, ha azt gyanítod, hogy a gyermekedet bántják az óvodában?

Első lépésként érdemes az óvodavezetőhöz fordulni. A szülő kérheti, hogy az észrevételeit vizsgálják ki. Amennyiben nem kap választ, akkor ajánlott hivatalos levél formájában megfogalmazni a panaszt, mert arra kötelesek válaszolni. Amennyiben ezt elmulasztják, akkor a szülő az adott óvoda fenntartójához fordulhat a panaszával. Szintén írásban, tértivevényes levél formájában.

Az Oktatási Jogok Biztosának Hivatalához is fordulhat a szülő. Itt minden hozzájuk érkezett panaszt kötelesek kivizsgálni. Van lehetőség szóban és írásban is bejelentést tenni azután, hogy az adott óvodával már megpróbálták rendezni a helyzetet.

Az érintett szülőnek érdemes megkérdezni a többi szülőt is, mert nagy valószínűséggel nem egyedi esetekről van szó. Szinte biztos, hogy ha egy óvodapedagógus nem megfelelő eszközöket alkalmaz egyik gyermeknél, akkor a többinél is hasonlóan jár el. Ha a szülők összefognak, akkor egymást támogatva határozottabban léphetnek fel a bántalmazókkal szemben.

Kép forrása: Anna Shvets fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja