SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

SZASZ, KAJ NASZ, avagy miért olvassunk roma mesét?

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2021-01-18
Amikor kisgyermeket nevelünk, abban a nosztalgikus élményben lehet részünk, hogy újra elvarázsol minket a mondókák és a csodálatos mesék némileg elfeledett világa. Fölnőttként - ahogy a Kis Herceg mondaná - már "komoly dolgokkal foglalkozunk", nem éneklünk mindennap, és ha eszünkbe is jut valamelyik Egyfejű, az a legritkább esetben sárkány. Amikor kisgyermekünk ebbe a korszakába ér, vele együtt újra felfedezhetjük a mesék varázslatos világát, melyből bölcsesség, és remény sugárzik.
A roma mese is a Hol volt, hol nem volt-tal kezdődik: de mi jön utána?
SZASZ, KAJ NASZ, avagy miért olvassunk roma mesét?

Minden nép meséje valójában rejtett életvezetési tanács. A mesék különböző viselkedési lehetőségeket tárnak gyermekeink elé, miközben azt is megmutatják nekik, hogy milyen viselkedés vezet célra, és melyek járnak kudarccal. A mesék arról a boldogulásról szólnak, amelyben a világba való beilleszkedés, a harmónia a cél. Ez több, mint ismeretterjesztés: a közösség bölcsessége.

Szasz, kaj nasz, vagyis Hol volt, hol nem volt,-   így kezdődik a roma mese.

A roma mesék kissé mások, mint az általunk megszokottak. Egyik izgalmas tulajdonságuk, hogy a nem roma meséktől teljesen eltérő a történetvezetésük. Csodálatos, tarka világot nyitnak a gyermek számára, színpompásak, akár egy roma nagykendő, gazdagok a fordulatokban, eseményekben. A gyermeki fantáziát igencsak megdolgozzák: a roma mese nem restell sem térben, sem időben ugrálni, és burjánzó képi világa egy különleges nép egyedi gondolatvilágába enged bepillantást.  

Szasz, kaj, nagy - Hol volt, hol nem volt

A roma mese egy kifejezetten szóbeli műfaj, és jellemzően férfi a mesélője. Érdemes ezen elgondolkodnunk: a történetmondásnak, tanításnak egyfajta rangjáról szól, melynek akadna helye minden kultúrában. A mesélés rítusához a roma mesemondó gyakran használ zajkeltő eszközöket, hangszereket is, és a mesemondást ilyenkor nemcsak gyermekek szokták hallgatni...A mesélésnek igazán megadják a módját!

A roma mese minden zavar nélkül kever régmúlt időket idéző szavakat teljesen újszerű fogalmakkal, nem törekszik egységre, a szórakoztatás, az elvarázsolás a célja. Gyakran kerül a szövegükbe lovári szó, ami gyermekünk életében az első élmény lehet arról, hogy vannak olyan emberek, akik más szavakat használnak, és azokkal értetik meg magukat. Ez érdekes alap lehet egy jó beszélgetéshez, akár a nyelvtanulás fontosságáról is.

A roma mese szinte határtalan, számukra minél tarkább, annál jobb a történet. Itt is van Gyelasz, mendelijasz (mentek, mendegéltek), de a mesebeli próbatételek során ők jóval szabadabban kezelik a lehetőségeket. Mivel kifejezetten szóbeli műfajként működik, a mesélő rengeteg változtatási lehetőséggel rendelkezik, akár pillanatnyi hangulata által, akár a hallgatóság által bekiabált kérésekre reagálva. A roma mese kifejezetten interaktív műfaj, a legkevésbé van kőbe vésve. Előfordul, hogy a roma mesemondó elálmosodik, és a mese közepén azt mondja: akkor elunták magukat, és mind hazamentek! Ilyenkor azután aznapra vége a mesének. Ugyanúgy lehetséges, hogy a hallgatóság aznap este szomorú hangulatban van, így a mesebeli kudarc kivételesen mégis sikerrel végződik, mert a mesemondó reagál a közösség igényére. Ez egy másfajta megtapasztalás lehet gyermekünk számára: a mesére, a későbbi valóságra való ráhatás lehetősége.

Mindig látványos, izgalmas a roma mese szövege, melyben hemzsegnek a különös lények, mint pl. Doja, a cigánytündér, és amelyben váratlan időutazások, és véletlen szerencsés fordulatok alkotják a fordulópontokat. Bármikor felbukkanhat benne a rokka mellett egy mobiltelefon is.  A roma mese egy kis ablak lehet gyermekünk számára arra, hogy megérezzen valamit egy velünk együtt élő nép különlegesen gazdag és lüktető világából, és tágítsuk a nézőpontját más kultúrák felé. A mesék kapcsán beszélgetéseket kezdhetünk hasonlóságokról és különbözőségekről, befogadásról, és a kultúrák egymást gazdagító szerepéről.

A roma mesék olvasása lehet kitekintés, de lehet akár hazatalálás is. Ha tanárként, óvónőként, nevelőszülőként roma gyermekkel kerülünk kapcsolatba, talán nagy élményt okozhatunk neki saját népe meséjével.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja