SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Koncentráció-fejlesztés kisiskolásoknak

Kissné Duró Ágota [cikkei] - 2021-01-22
Mindannyian küzdünk azzal, hogy figyelmünket hosszan oda irányítsuk, ahova kellene. Az iskolában, kisebb gyerekek esetében még ez is egy tanulandó dolog. Viszont ha sokszor érkezik a panasz, hogy gyermekünk elkalandozik, nem figyel órákon, segíthetünk neki mi is. 3+1 tipp otthonra, hogy könnyebb legyen az iskolában koncentrálni.
Koncentráció-fejlesztés kisiskolásoknak

Emlékszem arra a meghökkenésre, amit a vezetésoktatóm váltott ki belőlem, mikor problémáim voltak az autóban a figyelmemmel. Azt tanácsolta, hogy otthon, egy órán keresztül játsszak autóversenyzős számítógépes játékkal. Ha lehet, kormánnyal, fékkel játsszak, és próbáljak minél inkább úgy játszani, mintha valóban autót vezetnék.

Sokan eleve elzárkóznak a számítógépes játékoktól, főleg, ha a koncentrációról van szó, hiszen épp ezeket okoljuk azért, hogy a gyermeket az iskola nem köti (már) le. Pedig nálam is kifejezetten segített a gyakorlat – az első pár alkalommal majdhogynem leizzadtam az alatt az egy óra alatt, amíg figyelmesen versenyezgettem a testvérem szobájában.

Persze nem azt mondom, hogy mindenki adjon laptopot a gyermek kezébe, és ettől megoldódnak az iskolai problémák, csak arra szerettem volna kilyukadni, hogy néha bizony a számítógépes játékokkal is fejlesztünk olyan területeket, amikre nem is gondolnánk. Ettől függetlenül most ajánlok pár otthoni feladatot, ami segíthet, ha a gyermekünkről sokszor azt halljuk, hogy nem tud koncentrálni, elkalandozik, nem figyel az órákon.

Azt azért fontos tudni, hogy a motiváció nagy úr – tehát ha a gyermek tudja, miért kell iskolába járnia, szeret oda járni, érdekli, amiket ott hall, akkor jobb eséllyel fog figyelni is az ott látottakra, hallottakra. Ebben leginkább azzal tudunk segíteni, ha figyelmesen hallgatjuk délutánonként, hogy mi történt „odabent”, megnézzük a tankönyveit, füzeteit, mi is érdeklődőek vagyunk az iskola iránt. Nem arra célzok, hogy keressük, hány piros pontot kapott, és hol javított a füzetében a pedagógus – hanem arra, hogy tényleg érdeklődve hallgatjuk, mi történt vele, miről tanult.

Ami még nagyon fontos, hogy ha otthon próbáljuk rávenni extra feladatokra, akkor azt lehetőleg ne még iskola után terheljük rá. Hétvégén is legyen olyan időszak, amikor nem szól a zene, a tv ki van kapcsolva, semmi nem vonhatja el a figyelmét. És üljünk le mellé – esetleg „szálljunk be” mi is a játékba. Nem kell neki tudnia, hogy mi a cél! Érezze, lássa csak azt, hogy leülünk valamit közösen csinálni, és mindjárt máshogy áll a dologhoz.

  1. Poszter készítés: újságokat lapozgatva beszélgethetünk arról, hogy mostanában mi érdekli. Ahhoz a témához kapcsolódva keressünk képeket, és nyírjuk körbe egy ollóval (vagy akár téphetjük is, akkor még jobban kell figyelni). Egy A/4-es, vagy nagyobb gyerekek esetében A/3-as lapra ragasszuk fel a kigyűjtött képeket posztert alkotva. A poszterrel pedig díszítsük a szobáját! Hasonló elven alapul az XY-os füzet: gyermekként a kedvenc énekesnőmről mindent gyűjtöttem. Bármilyen újságcikk, kép, dalszöveg jelent meg, már nyírtam is körbe, és ragasztottam a füzetembe. Készíthetünk ilyet énekessel, focistával, színésszel – bármivel, ami gyermekünket érdekli. Az újságok böngészése, a nyirbálás, a ragasztás – mind figyelmet igényelnek.
  2. Dalszöveg-írás: a gyerekek nagyon élvezik, ha régi, jól ismert dalok szövegét a saját ízlésükre formálhatják. Lehet ez az egyszerű „Én elmentem a vásárba…” is – ha szabadjára engedjük a fantáziánkat, nagyon jó kis versek jöhetnek ki belőle! Az elején érdemes csak 1-1 szót kicserélni, aztán az egész dalszöveget, vagy akár újságból is gyűjthetünk ki szavakat, amiket be kell illeszteni. Nem muszáj ennek népdalnak lennie! A gyermek kedvenc pop-slágerét is „felturbózhatjuk”!
  3. Ország-város: nagyobbakkal játszhatunk ország-várost is. Eleinte akár térképpel a kezünkben, kevesebb témakörrel (pl. csak ország, város, fiú, lány). Később ezeket bővítve. Eleinte hosszabb időkeretet megadva, később csak addig játszva, míg valaki minden rubrikát ki nem töltött. Ez a régi játék a mai napig megállja a helyét. Nagyon jó koncentráció- fejlesztő, de a gyermek ismereteire, szókincsére is jó hatással van.

+1. Szólánc: ehhez még igazán le sem kell ülni. Autóban, a boltban sorban állás közben, bárhol játszható, mégis figyelni kell a másikra és gondolkozni is kell. Lehet az elhangzott szó utolsó betűjével, lehet az elsővel. Lehet egy bizonyos témakörön belül. A szabályokat akár a gyermek is megszabhatja, így még inkább sajátjának érzi a játékot.

Az otthon megtalálható játékok közül pedig a memóriakártyák, a színezők és a papírhajtogatós játékok talán a legjobbak. De tulajdonképpen szinte bármilyen kártyajáték vagy társasjáték is sokat segíthet.

A lényeg tehát, hogy arra az időre, míg ezekkel foglalkozunk, a gyermek tényleg ne kalandozzon el, hanem arra figyeljen, amit csinál. Az agy nagyon jól edzhető! De csak „edzéssel” érhető el, hogy minél tovább figyelni, koncentrálni tudjon. Ha ez az iskolában nem valósul meg, otthon sokat segíthetünk a helyzeten.

Fotó: Mihail_fotodeti képe a pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja